Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 26 Μαϊος 2020 18:40

«Δρόμος με τρύπες...»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Βαλάντη Λιόλιου

 

Αυτή η φράση ήταν γραμμένη πάνω στο δρόμο για το χιονοδρομικό των «3-5 Πηγαδιών», στην Κυριακάτικη βόλτα που πραγματοποιήσαμε, αποκαλύπτοντάς μας μια κατάσταση η οποία μόνο καλή δεν είναι.

Βέβαια, ομολογούμε πως η συγκεκριμένη φράση «Δρόμος με τρύπες» δεν ήταν... μόνη της εκεί, υπάρχει και μια άλλη φράση για το δήμαρχο (προσωπικά δεν γνωρίζουμε αν αφορά τον προηγούμενο ή τον τωρινό) η οποία όμως είναι πολύ βαριά και αυτός που την έγραψε μάλλον θέλει να δείξει την αδιαφορία της εκάστοτε δημοτικής αρχής για το δρόμο που οδηγεί στο Χιονοδρομικό Κέντρο.

 

Η κατάσταση λοιπόν είναι άσχημη, πολύ άσχημη, διότι ο δρόμος είναι γεμάτος λακκούβες όπως θα διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες και από το video. Η άσφαλτος σε πολλά σημεία του δρόμου έχει υποχωρήσει, τα κανάλια απορροής των υδάτων εκατέρωθεν του δρόμου έχουν να καθαριστούν πολύ καιρό, ενώ είδαμε σε λακκούβες να έχει ριχτεί με απίστευτη προχειρότητα άσφαλτος πάνω σε χαλίκι χωρίς καμία προηγούμενη εργασία υποδομής, με αποτέλεσμα να έχει εκ νέου χαλάσει το οδόστρωμα και το τελικό αποτέλεσμα να είναι τραγικό.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην είσοδο του Χιονοδρομικού, δηλαδή στους χώρους στάθμευσης αυτού, υπάρχουν μεγάλες τρύπες, λακκούβες αλλά και κομμάτια ασφάλτου και χαλικιών (για μια στιγμή  πιστέψαμε πως βρισκόμαστε σε εργοτάξιο). Οι δε τρύπες είναι τόσο μεγάλες, που σε περίπτωση που πατήσει μέσα κάποιο αυτοκίνητο θα έχει σίγουρα ζημιές τουλάχιστον στα ελαστικά και τα αμορτισέρ, αν όχι και στο σκάφος του.

Επίσης, παρόμοια με τον δρόμο προς το χιονοδρομικό, είναι και η κατάσταση του δρόμου προς την Κουτσούφλιανη και προς τον Άγιο Παύλο, όπου διαπιστώσαμε πως υπάρχουν φθορές και λακκούβες αλλά και μεγάλες καθιζήσεις, όπως και φθορές στο ίδιο το βουνό από εξόρυξη πέτρας ή χώματος (δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς εξορύχτηκε και αν η εξόρυξη ήταν νόμιμη).

Αυτός ο δρόμος κατασκευάστηκε από όσο γνωρίζουμε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 και έκτοτε απλά γίνονται «μπαλώματα» στις φθορές που δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται κάθε χρόνο. Οι εκτεταμένες αυτές ζημιές προέρχονται κυρίως από τρεις συνδυαζόμενους παράγοντες που προκαλούν φθορά κάθε χρόνο στο οδόστρωμα.

Πρώτος και κύριος παράγοντας είναι η απερίσκεπτη και διαρκής ρίψη αλατιού κατά τη διάρκεια κάθε κακοκαιρίας, γεγονός που δεν συναντάται στις ανεπτυγμένες χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Εκεί η ρίψη αλατιού για το λιώσιμο του χιονιού είναι περιορισμένη για τον λόγο ακριβώς ότι καταστρέφει το οδόστρωμα, αλλά και διότι ρυπαίνει σοβαρά τον υδροφόρο ορίζοντα.

Δεύτερος παράγοντας φθοράς του οδοστρώματος είναι και η ποιότητα του μίγματος που χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται στα μπαλώματα, η οποία είναι ακατάλληλη για οδοστρώματα σε μεγάλα υψόμετρα με πολλές χιονοπτώσεις.

Τρίτος παράγοντας φθοράς του οδοστρώματος ο οποίος συνδυάζεται με τους δύο προηγούμενους, είναι η κίνηση βαρέων οχημάτων υπερβολικά φορτωμένων με ξυλεία κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου όπου το οδόστρωμα είναι ζεστό και εξαιτίας του λιγοστού πάχους που διαθέτει ουσιαστικά «βουλιάζει» και χαλάει.

Ακόμα ένα θέμα που θα θέλαμε να θίξουμε είναι αυτό των διαφημιστικών πινακίδων. Στο δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο στρίβοντας προς Κουτσούφλιανη και Άγιο Παύλο, καθόλου καλή δεν είναι η εικόνα όλων αυτών των διαφημιστικών πινακίδων κυρίως από ξενώνες και ξενοδοχεία. Δεν εννοούμε πως δεν πρέπει να διαφημιστούν τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες, αλλά αυτό χρειάζεται και επιβάλλεται να γίνει μ’ ένα ενιαίο τρόπο. Με μια καλαίσθητη ξύλινη κατασκευή στο ίδιο χρώμα, εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον, θα μπορούσε να διαφημιστεί η κάθε επιχείρηση και μάλιστα πιο σωστά.

Ακόμη, επικροτούμε τη δημιουργία τουριστικής ταυτότητας (branding) της Νάουσας και της περιοχής μας από τη προηγούμενη διοίκηση του δήμου, όπως και τις προθέσεις της τωρινής διοίκησης για τη προώθηση του τουρισμού (βέβαια αυτή η προσπάθεια χρειάζεται να έχει συνέχεια ανεξαρτήτως δημοτικής αρχής, συνδυασμών και δημάρχων). Είτε «Sorry no Beaches», είτε «Pure Naoussα» όμως, είναι ανάγκη πρωτίστως να λύσουμε τα μεγάλα βασικά ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό, αν θέλουμε επισκέπτες στην περιοχή μας, στο βουνό μας και στο χιονοδρομικό μας. Δεν είναι δυνατόν να ευαγγελιζόμαστε τουρισμό στον ορεινό μας όγκο, όταν το πιο απλό, ο μοναδικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος πρόσβασης σε αυτόν να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη.

Καταλαβαίνουμε πως το θέμα είναι πολύ μεγάλο, αλλά ακόμη και μια βόλτα να κάνει κανείς στο βουνό βλέπει αυτά που είδαμε και εμείς. Παρεμπιπτόντως, όλη αυτή η προσπάθεια συλλόγων και ομάδων να δημιουργήσουν πακέτα «πεζοπορίας» και εκδρομών στο βουνό, είναι σωστή, χρειάζεται όμως ένας τουριστικός «μπούσουλας», ένας φορέας που θα συντονίσει και κυρίως θα συμβουλεύει και θα δίνει κατευθύνσεις.

Με μια φωτογραφική μηχανή, μ’ ένα tablet ή με ένα smartphone στείλτε μας την εικόνα ή ένα μικρό video που σας εντυπωσίασε. Που σας έκανε εντύπωση και θέλετε να το σχολιάσετε ή αφήστε εμάς να το κάνουμε.

Στείλτε μας φωτογραφίες, video και σχόλια στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.