Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2021 10:48

Βέρμιο η ψυχή της Νάουσας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Ιωάννη Ορδουλίδη

 

Πριν αρκετές  μέρες ξαναήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νάουσας ,το θέμα της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στο Βέρμιο. Η ήδη εκφρασμένη άποψη δεν βολεύει τον Δήμαρχο ,ο οποίος δίνει την αίσθηση ότι τον ενδιαφέρουν περισσότερο οι επιχειρηματίες  της ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ,παρά οι δημότες της Νάουσας.

Η Νάουσα χρεωστάει την ύπαρξη της στο Βέρμιο ,οι λόγοι είναι ιστορικοί. Το βουνό ταυτίζεται με την μοίρα της πόλης . Δήμαρχος που δεν αγάπα  το Βέρμιο δεν μπορεί να είναι Δήμαρχος της Νάουσας.

Μια σοβαρή συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες απαιτεί μια απάντηση στα εξής ερωτήματα :

Πρώτον πόσα είδη ανεμογεννητριών υπάρχουν ;

Δεύτερον είναι οι ανεμογεννήτριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ;

Αν δεν γνωρίζουμε τις απαντήσεις ,τότε οι απόψεις μας είναι της κυρίαρχης δυτικής αφήγησης και προπαγάνδας .Ο Παγκόσμιος BigΣκάι

Στο πρώτο ερώτημα η απάντηση είναι ότι έχουμε δυο είδη ανεμογεννητριών: οριζόντιας κατασκευής ,αυτά τα θηρία που παράγουν συνέχεις επιδοτήσεις παρά ηλεκτρισμό. Γι αυτό έχουν χαρακτηριστεί ενέργεια για «ηλίθιους» Οι καθέτου κατασκευής ,για τις οποίες είμαι οπαδός ,είναι μικρότερες , οικολογικές ,μπορούν να βοηθήσουν μια βιομηχανία, συνεταιρισμό ,μια μικρή πόλη στο θέμα της ενέργειας. Πλεονεκτήματα τους ,η άμεση ενεργοποίηση της γεννήτριας αντίθετα με τις οριζόντιες . Έχουν  μικρή διάμετρο του ΡΟΤΟΡΑ και λειτουργούν σε μικρές ταχύτητες ανέμου.

Ελάχιστοι ασχολούνται με αυτές ,γιατί δεν επιδοτούνται και δεν παράγουν αρκετό κέρδος.

Στο δεύτερο ερώτημα αν οι ανεμογεννήτριες είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ) η απάντηση είναι  ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΧΙ. Για να χαρακτηριστεί μια ΑΠΕ ,πρέπει η ενέργεια που παράγεται να είναι μεγαλύτερη από την ενέργεια που ξοδεύτηκε ,sum–zeroαποτέλεσμα. Η στατιστική είναι αρνητική και αμείλικτη

Για την κατασκευή μιας οριζόντιας ανεμογεννήτριας 2 μεγαβάτ ,χρειάζονται 260 τόνοι ατσάλι ,δηλαδή 300 τόνοι μετάλλευμα και 170 τόνοι κάρβουνο . Όλα αυτά από εξορύξεις ,επεξεργασία ,κατασκευή ,μεταφορά ως το βουνό. Στην διαδικασία αυτή ξοδεύονται ορυκτά καύσιμα . Στα 15-20 χρόνια διάρκεια ζωής μιας ανεμογεννήτριας,  πότε δεν θα παράξει την ενέργεια που χρειάστηκε για την κατασκευή της.    

Το οικολογικό αποτύπωμα στην Αφρική , Αυστραλία και Ασία

Στην Ελλάδα η οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή για να δέσει το γλυκό της συλλογικής  αυτοεξαπάτησής μας.

Η κύρια αντίθεση των ατόμων στο θέμα ,δεν είναι πάντως κυρίως οικολογική.

Ο άνθρωπος χρησιμοποίησε το νερό, τον αέρα ,τον ήλιο ,την γη  για ενέργεια και άλλες χρήσεις . Η κύρια διαφορά  στο θέμα του Βερμίου είναι η αξία της χρήσης του βουνού και η αξία χρήσης που μετατρέπεται σε εμπόρευμα και κέρδος Πάντοτε το σύστημα μετατρέπει την αξία χρήσης σε εμπόρευμα.

Ένα απλό ,κατανοητό παράδειγμα : το εμβόλιο ,το φάρμακο ,η αξία χρήσης  είναι υγειονομική , θεραπεύει τον ασθενή . Όταν το εμβόλιο μετατρέπεται σε εμπόρευμα  η  αξία  χρήσης  γίνεται κέρδος . Όποιος έχει χρήματα μπορεί να απολαμβάνει την αξία της χρήσης .  

Η αξία χρήσης του βουνού προσωποποιώντας το είναι ο Καισαρίδης . Οι περίπατοι οι εκδρομές ,οι φωτογραφίες με φίλους του στο Βέρμιο δίνουν την απάντηση . Με άλλα λόγια πώς να ξεχωρίσεις το τοπίο από την ψυχή σου ,από τους ανθρώπους που το κατοικούν και το ζουν.

Η άλλη αξία χρήσης ,η μετατροπή της αιολικής ενέργειας σε εμπόρευμα με στόχο το κέρδος .Σύμφωνος και σύμμαχος  ο Δήμαρχος  είναι θιασώτης του οικονομικού ωφελιμισμού  και πρωτεργάτης της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στο Βέρμιο, επικαλούμενος  ακόμη και οικολογικούς και κλιματολογικούς λόγους.      

Εάν είναι ο δήμαρχος ευαίσθητος για το περιβάλλον  ,γιατί δεν συμβουλεύει τους γνωστούς του στην ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  να κατασκευάσουν το αιολικό πάρκο στην θάλασσα για να αποφύγουμε την καταστροφή του βουνού.

Δεύτερον ,αφού είναι μεγάλη οικονομική ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει η Νάουσα ,να ζητήσει από την εταιρεία να αναλάβει  την δωρεάν ηλεκτροδότηση  μόνο για 200 σπίτια για 10 χρόνια. Για ασφάλεια να καταθέσουν 2 εκατομμύρια –μικρό ποσό- υπέρ του Δήμου. Στοιχηματίζω ότι δεν πρόκειται να ξαναδούμε τους γνωστούς του Καρανικόλα .

Η Νάουσα δεν πρόκειται να χάσει καμιά ευκαιρία .Δε θα δημιουργηθεί ούτε μια θέση εργασίας  . Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ευρώπης έχει μόνο δυο μόνιμους εργαζόμενους .

Στα νησιά όπου πρωτοεγκαταστάθηκαν οι ανεμογεννήτριες το 2010 δεν αποδόθηκε το 3% της συμφωνίας ,ούτε και το 1,7% της μετασυμφωνίας . γι αυτό τον λόγο οι δήμαρχοι στα νησιά δεν θέλουν ούτε να ακούν για ανεμογεννήτριες.

Γενικά ,τα αιολικά πάρκα δεν ωφέλησαν τις οικονομίες των Ευρωπαϊκών κρατών ,που τρέχουν αρνητικούς  ρυθμούς  τα τελευταία 30 χρόνια . Οι ανεμογεννήτριες 34.000 σε αριθμό και 36 G. W. και επενδύσεις 461 δις ,δεν σταμάτησαν την οικονομική κατηφόρα τους .

Η Γερμανία με 5000 ανεμογεννήτριες ,με στόχο να καλύψουν το 25% των ενεργειακών τους αναγκών ,παρήγαγαν μόνο 2% .Τελικά γύρισαν στο κάρβουνο όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Η πρωτοπόρα Δανία επίσης ,με την πρωθυπουργό της να δηλώνει ότι η αιολική ενέργεια είναι πανάκριβη 140 -400 %  από την τιμή της συμβατικής ενέργειας . Η Ελλάδα πριν 20 χρόνια είχε το   δεύτερο φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη, ενώ τώρα το δεύτερο ακριβότερο.

Κάποιος θα μπορούσε να ρωτήσει για τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Στη Δύση το 90%   των κατοίκων είναι υπέρ της αιολικής ενέργειας.

Επιγραμματικά ,η απάντηση είναι ο «πράσινος καπιταλισμός»  Αν τύχω της φιλοξενίας του site θα επανέλθω με άρθρο για το τι σημαίνει . Όλα έχουν να κάνουν με το δόγμα της διαρκούς προόδου .Αποτέλεσμα στην τρίτη δεκαετία του 21 αιώνα , έχει καταστραφεί κάθε ισορροπία του ανθρώπου με τη φύση ,την τροφή και τα ζώα . Επιδίωξη ο ατομικός οικονομισμός και ωφέλεια .Το ίδιο και στην πολιτική.

Τελειώνοντας στην πολιτική δυο πράγματα έχουν αξία ,το πρώτο είναι τα λεφτά ,το δεύτερο …δεν μπορώ να θυμηθώ .Μήπως κ.Δημαρχε , γνωρίζετε  ποιο είναι το δεύτερο;