Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 10 Μαϊος 2019 00:30

Για τη Νάουσα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Πίπιλα*

 

"Θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου. Η Νάουσα και τα Δημοτικά διαμερίσματα, έχουν μεγάλη παράδοση στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

 Με αποκορύφωμα το μοναδικό έθιμο "Μπούλες" την περίοδο της Αποκριάς, αλλά και τη βαθιά υπηρέτηση του Λαογραφικού Πολιτισμού από τους Πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου μας, την πληθώρα μουσικών σχημάτων  όλων των κατηγοριών μουσικής, τις πάνω από δέκα ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, τα Ωδεία μας και τις χορωδίες μας και τον κόσμο που ασχολείται με τα εικαστικά εργαστήρια θα μπορούσαμε να πούμε ότι μιλάμε για μία κοιτίδα Πολιτισμού. Πώς όμως μπορούμε να ενισχύσουμε όλα αυτά τα Πολιτιστικά στοιχεία; Στη Νάουσα, την περίοδο της Αποκριάς κυριαρχούσαν πάντα ο αυθορμητισμός, η σάτιρα και η καλή διάθεση. Το έθιμο πάντα συμπλήρωνε τις παραμέτρους αυτές μιας και δεν είχε πάντα τη συμμετοχή και την αναγνώριση που έχει τώρα. Πάντα όμως τα στοιχεία αυτά τα δίνανε δικά της παιδιά, Ναουσαίοι. Και ο κόσμος, ντόπιος και επισκέπτες,  διασκέδαζε με αυτά τα παιδιά. Τώρα ακριβοπληρώνουμε ξένα παιδιά για να μας διασκεδάσουν μία βραδιά. Μήπως θα ήταν καλύτερο να στηριχτούμε στα δικά μας παιδιά και να έχουμε ξοδεύοντας τα χρήματα μιας βραδιάς καθημερινές διεξόδους διασκέδασης με διάφορα μουσικά σχήματα, μιας και τα μουσικά γούστα όλων μας διαφέρουν, ή μία καλογραμμένη σάτιρα από μία θεατρική ομάδα μας, ή παραδοσιακά, latin, hip hop κ.α χορευτικά σχήματα; Δεν θα καλύπταμε έτσι τις επιθυμίες των περισσότερων αλλά και δεν θα είχαμε καθημερινές διασκεδάσεις;

Παράγουμε προϊόντα ξακουστά σε όλο τον κόσμο. Δεν θα μπορούσαμε, ενισχύοντας την πώληση αυτών των προϊόντων, να διοργανώσουμε Πολιτιστικές εκδηλώσεις για την προβολή π.χ του κρασιού ή του ροδάκινου στους μοναδικούς, διαφορετικών επιλογών, χώρους που διαθέτει ο Δήμος μας; δίνοντας την ευκαιρία και όχι μόνο βέβαια, πάλι στα δικά μας παιδιά που ανέφερα παραπάνω να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους;

Ο Αθλητισμός της Νάουσας είχε πάντα μία δυναμική. Στο ποδόσφαιρο, τη χιονοδρομία, το στίβο, το βόλλευ, το χάντμπολ, το μπάσκετ και πρόσφατα στην κολύμβηση οι αθλητές μας διακρίνονται πάντα. Οι συμμετοχές στις Εθνικές Ομάδες, οι συμμετοχές στις μεγάλες κατηγορίες, οι επιτυχίες στις τελικές φάσεις Πανελληνίων Πρωταθλημάτων είναι κάτι το συνηθισμένο. Η διακοπή των κρατικών επιχορηγήσεων δυσκολεύει τη λειτουργία των συλλόγων που πλέον τα μόνα τους έσοδα είναι οι συνδρομές των ακαδημιών. Μπορούν όμως οι αδύναμοι οικονομικά συνδημότες μας, που η κρίση των τελευταίων ετών τους αύξησε, να αντέξουν ένα ακόμα οικονομικό βάρος; Η αδυναμία όμως αυτή ίσως στερήσει το Δήμο μας από ένα μεγάλο ταλέντο. Μια σωστή διαχείριση της κατάστασης αυτής με προγράμματα ελεύθερα, υπό την αιγίδα του Δήμου θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.

Όπως επίσης σημαντικός είναι και ο μαζικός αθλητισμός αλλά και ο αθλητισμός στην τρίτη ηλικία για μία υγιή, με καλή διάθεση ζωή χωρίς μεγάλα προβλήματα υγείας. Όλα αυτά πετυχαίνονται με Δημοτικά προγράμματα γυμναστικής, που συμπληρώνουν τα ιδιωτικά γυμναστήρια και τους συλλόγους".

 

* Ο Γιώργος Πίπιλας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Χοροδιδάσκαλος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Νάουσας με το συνδυασμό «ΕΝΑ ΜΑΖΙ- Νικόλας Καρανικόλας»