Ειδήσεις σε τίτλους

 

 

 

 

 

 
 
Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016 11:28

Στην Αγία Μαρίνα και φέτος αναβίωσε το έθιμο "Κολιντα Μπαμπο"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με απόλυτη επιτυχία η τοπική κοινότητα Αγίας Μαρίνας ο Μορφωτικός σύλλογος και ο Αθλητικός Σύλλογος Μέγας Αλέξανδρος με την συμμετοχή όλου του χωριού αλλά και πλήθος επισκεπτών όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος γιορτάστηκε το έθιμο της «Κόλιντα Μπάμπω».

Η αναβίωση του εθίμου αυτού έχει σχέση με τη σφαγή του Ηρώδη την νύχτα που γεννήθηκε ο Χριστός.

Κάθε χρόνο προπαραμονή των Χριστουγέννων κάτοικοι στο χωριό μας και ανάβουν μεγάλη φωτιά και φωνάζουν “ΚΟ-ΚΟ-ΚΟΟΟΟΛΙΝΤΑ ΜΠΑΜΠΩ”!

Το έθιμο των φωτιών έχει πολλές ερμηνείες. Η επικρατέστερη όλων έχει να κάνει με την σφαγή του Ηρώδη. Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, το βράδυ αυτό ο βασιλιάς Ηρώδης διέταξε την σφαγή όλων των αρσενικών νηπίων μέχρι 2 χρονών. Οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές με την οποία προειδοποιούν τον κόσμο να προφυλαχτεί από τον βασιλιά......αλλά και από κάθε τι μπορεί να αντιπροσωπεύει το κακό προκειμένου να προφυλαχτεί για τον υπόλοιπο χρόνο. Ταυτόχρονα πηδώντας πάνω από τις φωτιές οι πιο τολμηροί φωνάζουν «Κόλιντα μπάμπω» που σημαίνει «σφάζουν γιαγιά».

Ο πρόεδρος της Τ.Κ Αγίας Μαρίνας Γερούκης Ν. η Διοίκηση του Μέγα Αλέξανδρου αλλά και του Μορφωτικού Συλλόγου εκφράζουν τις ευχαριστίες προς τους εθελοντές που βοήθησαν έτσι ώστε το έθιμο αυτό να έχει την απόλυτη επιτυχία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Όργανα Ποντιακής Μουσικής» Οι Μωμόγεροι »
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό,ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Media Kit


click image to open (pdf)

 

Follow us on Twitter

prefix="og: http://ogp.me/ns# fb: http://ogp.me/ns/fb#"