Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015 22:25

Υπέροχη η αναπαράσταση του τρύγου από το Λύκειο των Ελληνίδων Νάουσας (video και φωτορεπορτάζ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το απόγευμα του Σαββάτου 24 Οκτωβρίου 2015, στο οινοποιείο του κτήματος Διαμαντάκου, το Λύκειο των Ελληνίδων Νάουσας, διοργάνωσε μια υπέροχη αναπαράσταση του τρύγου, φέρνοντας θύμισες στους παλιούς και γνώση στους νέους υπό τον ήχο του γλυκού ζουρνά των Ψαθάδων.

Ένα λαϊκό παραμύθι που άντεξε στο χρόνο και έφτασε μέχρι τις μέρες μας από στόμα σε στόμα. Κανένας δε ξέρει ποιος πρώτος το έφτιαξε, κανένας δεν ξέρει πως ακριβώς το έφτιαξε.

Η συνταγή περνούσε από πατέρα σε γιό, όπως περνούσε από μάνα σε κόρη η τέχνη του νοικοκυριού, όπως περνάει και η παράδοση από γενιά σε γενιά στο Λύκειο των Ελληνίδων εδώ και 50 χρόνια στον τόπο μας.

‘Ολα ξεκινούν με το μάζεμα των σταφυλιών με ιδρώτα και κόπο, ακολουθεί το πάτημα με γλέντια και χορούς και αφήνεται για μέρες να ζυμωθεί το κρασί και να καταλήξει στο καζάνι, όπου θα έρθει η λύτρωση, το θαύμα, το δάκρυ της Παναγίας (το καθαρό απόσταγμα που ρέει από τον άμβυκα).

Κι’ όλα αυτά σ’ ένα σκηνικό καπνισμένο, με χαμηλό φωτισμό, σε μια πρόχειρη αποθήκη στην άκρη της αυλής, τις κρύες νύχτες της αρχής του χειμώνα.

Απολαύστε το video

 

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα