Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 20:42

Περιβάλλον και Πολιτισμός 2018: «Πνοές Ανέμων»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της πανελλήνιας επικοινωνιακής δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Περιβάλλον και Πολιτισμός 2018: «Πνοές Ανέμων» θα πραγματοποιήσει την Κυριακή, 21 & Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018, τις παρακάτω θεματικές περιηγήσεις με ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό:

  • Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018  και ώρα 11:30. Βυζαντινοί Ναοί Βέροιας

 

«Βάλτε κλειδιά, αμπαρωθείτε κι ανάψτε κεριά στον Άη – Νικόλα»

 

Η θεματική περιήγηση σε βυζαντινούς ναούς της Βέροιας θα ξεκινήσει από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου. Θα συναντηθούμε στις 11:30 π.μ. στην είσοδο επί της οδού Βενιζέλου.

Οι Άγιοι, βοηθοί και παραστάτες στις δοκιμασίες, μας προφυλάσσουν από αρρώστιες, πειρασμούς, δεινά και συμφορές. Με μια περιήγηση αφιερωμένη στην προστασία από τους ισχυρούς ανέμους, τις καταιγίδες και τα άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, επισκεπτόμαστε βυζαντινούς ναούς της Βέροιας, μαθαίνουμε για το βίο των αγίων, αναζητούμε συμβολισμούς στα προσωνύμια τους και συνδέουμε τη θαυματουργή τους δράση με την ιστορία του τόπου μας.

Υπεύθυνη εκδήλωσης: κα. Μαρία Χειμωνοπούλου

 

  • Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 20:00. Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

 

«Όσα παίρνει ο άνεμος.

Γυναικεία επιθυμία και κάλος στην ελληνιστική ρωμαϊκή Βέροια»

 

«…όπου με διαταγή του Δία ο Ερμής σκίζει τους αιθέρες και κατευθύνεται προς την Καρχηδόνα για να πείσει τον Αινεία να ακολουθήσει τις Μοίρες και να χτίσει στην Ιταλία τη νέα Τροία (Ρώμη), αντί να γίνεται δούλος και σύζυγος μιας ξένης (Διδώ) και τον καλεί να αποκηρύξει τον έρωτα μιας γυναίκας για το μεγαλείο της τύχης…»

Βιργίλιος, Αινειάδα, Βιβλίο 4ο, 172-278

 

«…η γυναίκα είναι άστατη σαν φτερό στον άνεμο…»

Giuseppe Verdi, Rigoletto (1851), "La donna è mobile"

Υπό το ανδρικό βλέμμα, που προσλαμβάνει ως ευμετάβλητο σαν το άνεμο τον γυναικείο κόσμο εν γένει, η δράση θα παρουσιάσει τα σταθερά και αναλλοίωτα χαρακτηριστικά της ομορφιάς της γυναικείας ταυτότητας.

Υπεύθυνος εκδήλωσης: κ. Ιωάννης Γραικός