Ειδήσεις σε τίτλους

 

 

 

 

 

 
 
Κυριακή, 06 Μαΐου 2018 11:29

Σημαντικές ειδήσεις και εισηγήσεις στη Β’ Επιστημονική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας «Μιλάμε για τη Νάουσα του 20ου Αιώνα» (video)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σημαντικές  ήταν οι ειδήσεις που ανακοινώθηκαν αλλά και οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στη Β΄ Επιστημονική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας «Μιλάμε για τη Νάουσα του 20ου Αιώνα»,  το Σάββατο 5 Μαϊου στην Αίθουσα Βέτλανς  στη Νάουσα.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ανακοίνωσε πως εξασφαλίστηκαν τα πρώτα 70 χιλ. ευρώ για την ανασκαφή στη Σχολή Αριστοτέλους και την έναρξη Crowd Founding για τη συγκέντρωση κεφαλαίου για τη συνέχιση της.

Σημαντικές όμως και οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν. Συγκεκριμένα:

Η Αγγελική Κοτταρίδη (δρ. Αρχαιολόγος - Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας) μίλησε με θέμα  «Ένας αιώνας ανασκαφές στην περιοχή της Νάουσας: Αναζητώντας ταυτότητες ιστορικές στις "Νέες χώρες"»

Ο Δημήτριος Μπάϊτσης (Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας) είχε ωε θέμα  τις  «Γραπτές αναφορές στο δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες»  της Νάουσας τον 20ο αιώνα»

Στη συνέχεια ο Νικόλαος Χατζηιωάννου (Δάσκαλος – Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας)  μίλησε με θέμα «Η Νάουσα των αρχών του 20ου αιώνα όπως την έζησε ο Γεώργιος Δημητρίου», ενώ ο Κωνσταντίνος Γαλλής (Φιλόλογος)  ανέλυσε το θέμα «“Καί ἡ Νάουσα προσεχώρησεν εἰς το ἐθνοσωτήριον ἐπαναστατικόν κίνημα”: Η Νάουσα, 1915-1916»

Σημαντική ήταν και η εισήγηση του Νικόλαου Καρανικόλα (Καθηγητής Α.Π.Θ.)  με τίτλο «H Νάουσα μέσα από ένα ευρύτερο ανθρωπογεωγραφικό και χαρτογραφικό πλαίσιο κατά τον 20 ο αιώνα»

Επίσης, ο Γεώργιος Μάλλιος (δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας – Φιλόλογος)  και η Θεοδώρα Μαυρίδου (MSc Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής) ανέλυσαν το θέμα «Οτρηρός των γραμμάτων σκαπανεύς». Ο Γυμνασιάρχης Αλέξανδρος Ζουμετίκος και τα βιβλία της προσωπικής του βιβλιοθήκης στο Γυμνάσιο της μεσοπολεμικής Νάουσας»

Ακόμη, ο Δημήτριος Μπάϊτσης (Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας)  και ο  Σταύρος Χωνός μίλησαν για το ζήτημα «αδελφοί Bigatto, Κωνσταντίνος Χατζηγρηγοριάδης. Προσωπικότητες του 20ου αιώνα στη Νάουσα», ο Εμμανουήλ Βαλσαμίδης (Θεολόγος – Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας) ανέλυσε το θέμα « Ο ναός του αγίου Μηνά Νάουσας», ενώ η Σπυριδούλα Αποστόλου (Φιλόλογος)  μίλησε με θέμα «Μια νέα θρησκεία στη Νάουσα του 20ου αι. Ο Θεόδωρος Λαναράς και η «Εκκλησία του Χριστού»».

Ο π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης (δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας)  αναφέρθηκε στο ζήτημα «Ο Ναουσαίος βιομήχανος Θεόδωρος Χρ. Λαναράς και η ίδρυση της νεοπροτεσταντικής ομάδας με την επωνυμία «Εκκλησία του Χριστού» στη Νάουσα του 20ου αιώνα (1911 – 1964): Όψεις, καταβολές και εκφάνσεις της κίνησης στην ευρύτερη περιοχή», ο Στέργιος Αποστόλου (Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας)  είχε ως θέμα  το  ζήτημα  «Από την ίδρυση και δράση των ΕΑΜικών οργανώσεων μέσα στη Νάουσα (1941-1944). Πτυχές από την τοπική αντιστασιακή ιστορία», η Αντωνία Χαρίση (δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης)  ανέλυσε το θέμα «Η πολεμική δραστηριότητα του 16ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Βερμίου στην περιοχή της Νάουσας: Η συμβολή του Κωνσταντίνου Κολλίντζα (Κολοκοτρώνης) και ο Αλέξανδρος Χατζηκώστας (Δημοσιογράφος – Συγγραφέας)  μίλησε με θέμα « Η «μάχη της Νάουσας» μέσα από τις ανταποκρίσεις του Ραδιοσταθμού της «Ελεύθερης Ελλάδας»».

Σημειώνουμε πως στην Ημερίδα, συμμετείχαν, έγκριτοι επιστήμονες και ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν θέματα που σχετίζονται και φωτίζουν πτυχές της ιστορίας της Νάουσας τον 20ο αιώνα, ενώ η Ημερίδα συνδιοργανώθηκε, από  την  Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας σε συνεργασία με το Δήμο Νάουσας και την Πολιτιστική Εταιρεία Ναούσης Μιχαήλ ο Λόγιος.

 

 

 

 

 

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό,ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Media Kit


click image to open (pdf)

 

Follow us on Twitter

prefix="og: http://ogp.me/ns# fb: http://ogp.me/ns/fb#"