Ειδήσεις σε τίτλους

 
 

 
 
 
 

 
 

 
 

 
 

 
Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 14:07

Ιδρύεται ο σύλλογος "Φίλοι Ιστορικού Αρχείου Νάουσας"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εμφανής σε όποιον αποπειράται να ασχοληθεί με την πλούσια ιστορία της Νάουσας είναι η έλλειψη συγκροτημένου αρχείου όσων γραπτών πηγών διασώζονται, με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκτός ορισμένων δημοσιευμένων πηγών, ένας μεγάλος αριθμός τεκμηρίων παραμένει ακόμη άγνωστος, αδημοσίευτος, ακατάγραφος, σε χέρια ιδιωτών, με ορατό πάντοτε τον κίνδυνο να χαθούν ή να καταστραφούν για διαφόρους λόγους και με μηδενική χρησιμότητα για τις μελλοντικές γενιές.

  Ακόμη εντονότερη είναι η έλλειψη καταγραφής της προφορικής ιστορίας, η οποία μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση σημαντικών στοιχείων του πρόσφατου παρελθόντος και της ζώσας παράδοσης.  Η μεγάλη αυτή αδυναμία και οι κίνδυνοι για την απώλεια μικρών και μεγάλων ψηφίδων του παρελθόντος μπορούν να θεραπευθούν.

 

Την πρωτοβουλία της δημιουργίας ενός νέου φορέα, με την επωνυμία Φίλοι Ιστορικού Αρχείου Νάουσας, με στόχο να συγκεντρωθούν, να μελετηθούν και να αναδειχθούν τα τεκμήρια της ιστορικής πορείας της πόλης και των κατοίκων της, ανέλαβαν οι κάτωθι:

v   Σταύρος  Ι. Αρβανιτόπουλος, Δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ

v   Γιώργος   Μάλλιος, Δρ Κλασσικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ

v   Μαρία Τορορή, Δικηγόρος, Διπλωματούχος Διοίκησης Πολιτιστικών Μονάδων ΕΑΠ.

 

Επιδιώκεται ουσιαστικά η συγκρότηση του ιστορικού αρχείου της Νάουσας, στο οποίο αφ’ ενός οι σημερινοί της κάτοικοι και οι καταγόμενοι από αυτήν θα μπορούν να εμπιστευθούν τα ιστορικά τεκμήρια που κατέχουν, αφ’ ετέρου κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να απευθυνθεί για τη μελέτη αρχειακού υλικού που συνδέεται με το παρελθόν της πόλης. Για το σκοπό αυτό ο Σύλλογος θα συμπράξει με τους πολιτιστικούς και τους εκπαιδευτικούς φορείς της Νάουσας, το Δήμο, την Ιερά Μητρόπολη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, φορείς διαχείρισης αρχείων της χώρας και πανεπιστημιακά τμήματα με συναφές αντικείμενο. Πρωτίστως όμως θα εργαστεί μαζί με τους κατοίκους της πόλης και των γύρω κοινοτήτων, τους συλλόγους των αποδήμων Ναουσαίων και τα απανταχού πνευματικώς ανήσυχα τέκνα της, τα οποία επί πολλά χρόνια διέσωσαν πάσης φύσεως ιστορικά τεκμήρια, τα επεξεργάστηκαν και τα δημοσίευσαν, εξασφαλίζοντας για το μέλλον την ασφαλή γνώση του παρελθόντος. 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό,ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Media Kit


click image to open (pdf)

 

Follow us on Twitter

prefix="og: http://ogp.me/ns# fb: http://ogp.me/ns/fb#"