Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 19:46

Κυριακάτικη ξενάγηση στο δίδυμο Λουτρό της Βέροιας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο πρώτος μήνας του 2017 θα κλείσει για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας παρουσιάζοντας στο κοινό της Βέροιας ένα κρυμμένο στολίδι της πόλης, το δίδυμο οθωμανικό Λουτρό.

Στις 29 Ιανουαρίου, στις 12:00, η Αγγελική Κοτταρίδη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, θα ξεναγήσει στο Λουτρό όσους πολίτες θελήσουν να περάσουν το πρωϊνό της Κυριακής τους ανακαλύπτοντας έναν άγνωστο θησαυρό της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βέροιας.

Στην ιστορική περιοχή της  Κυριώτισσας, πολύ κοντά στο νεότερο μητροπολιτικό ναό της πόλης, νότια της κεντρικής οδού Μητροπόλεως, κρυμμένος ανάμεσα σε πολυώροφες πολυκατοικίες, βρίσκεται ένας λουτρώνας που χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα, γνωστός ως ≪Τουζτσίχαμάμ» ή,εκπαραφθοράς,≪Τσιςχαμάμ≫. Ο λουτρώνας είναι δίδυμος, δηλαδή περιλαμβάνει ανδρικό και γυναικείο τμήμα, με όλους τους χώρους που απαιτούνταν για τη λειτουργία ενός κεντρικού δημόσιου λουτρού της εποχής.

Ανάμεσα σε όσα ιστορήσει η Αγγελική Κοτταρίδη για τη λειτουργία και την ιστορία του λουτρού, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά μια σπάνια έκπληξη: τοιχογραφίες οι οποίες, σε μια εποχή και σ’ ένα πολιτιστικό περιβάλλον, το οποίο επέτρεπε μόνο τον ανεικονικό διάκοσμο, απεικονίζουν μορφές!

Το Λουτρό του Αλατά βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λουτρού, Περδίκα και Ελευθερίας. Οι πολίτες της Βέροιας ήδη υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας για την αποκατάστασή του, οργανώνοντας Ομάδα, για την οποία το κοινό που θα συμμετάσχει στην ξενάγηση της Κυριακής θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί.

Πληροφορίες: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, τηλ. 23310 92347, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα