Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 21:10

U-τόπος στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στις 20:30, το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας υποδέχθηκε μια περιοδική έκθεση σύγχρονης τέχνης που διαπραγματεύεται τη σχέση του ανθρώπου με τον ουτοπικό χώρο.

Τι συμβαίνει όταν ο άνθρωπος απωλέσει τον χώρο; Όταν χαθεί η ταυτότητα του χώρου και γίνει μη-τόπος; Η ζωγραφική του Θοδωρή Μαυρίδη μας εισάγει στον προβληματισμό αυτό με ανθρώπινες μορφές που αιωρούνται σ’ έναν αφηρημένο, μη υλικό χωροχρόνο. . Καθώς αφαιρούνται όλα τα υλιστικά προσδιοριστικά στοιχεία του τόπου, αυτό που απομένει, ο άνθρωπος δηλαδή,  λειτουργεί ως υπόμνηση αυτών που λείπουν. Τα σώματα γίνονται τα ίδια ένας τόπος που χωνεύει τα σύνορα και τα εγκιβωτίζει σ’ έναν ουτοπικό χώρο, ο οποίος φαντάζει ανέφικτο να υπάρξει. Έτσι, ο άνθρωπος συνεχίζει να ετεροκαθορίζεται από τον τόπο, αλλά πλέον ως βασική εννοιολογική οντότητα.  Από την ου-τοπία έως την ευ-τοπία της, η ζωγραφική του Μαυρίδη γίνεται διακριτή και αναγνωρίσιμη από την αγωνία για έναν άλλο τόπο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2018.

 

Πληροφορίες: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, 23310 29737, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.