Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 09:56

Τα περιοδικά Φιλόλογος, Νιάουστα, Παρέμβαση, Λυχνάρι, Δαφνοκέρασα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Ηλία Τσέχου

 

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ τεύχος 169 - 2017 Θεσσαλονίκη, ΝΙΑΟΥΣΤΑ τεύχος 161 - 2017 Νάουσα, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ τεύχος 186 - 2017 Κοζάνη, ΛΥΧΝΑΡΙ τεύχος 20 - 2017 Αριδαία, ΔΑΦΝΟΚΕΡΑΣΑ τεύχος 11 - 2017 Έδεσσα

Εις στο Γιαννακοχώριον, μία φορά την εβδομάς ο ταχυδρόμος και Τετάρτη, αν αρρωστήσει αρρωσταίνουμε...Λαμβάνουμε πηγές Ελλάδας και χαιρόμαστε κι ευχαριστούμε και διαβάζουμε αναλογίες ζωής θανάτου, ύψη κρυφά, καθεστηκυίες όψεις, επαναλήψεις όνειρων, μέρες κερδισμένες για να ξαναχαθούν, σόγια αυλής και κύκλους τετραγωνισμένους, ποιητές, πεζογράφους , μελετητές, , για την Βιβλιοθήκη Γιαννακοχωρίου '' Ηλίας Τσέχος'' προορισμένοι, από το 2010 εν ενεργεία και τους 17.000 τόμους, τώρα 8.000 δανεισμούς ξ ε δ ι ψ ώ ν τ α ς !

Ο '' ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ '' εδώ και 42 έτη, από το Σύλλογο Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διαβαίνει ουρανούς Φιλοσοφίας , Ιστορίας, Έρευνας, Μελέτης, Κριτικών Παρουσιάσεων Βιβλίων, έχοντας δική του κατοικία, να φιλοξενεί πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων χειμώνα καιρό, μιας πλούσιας βιβλιοθήκης, αναπαυόμενη σε δράσεις, κυρίως δε να τον χαρακτηρίζει η μεθοδολογία του, οι σημειώσεις, τα παραρτήματα, η βιβλιογραφία του, τα σχολικά εγχειρίδια.

Η ΝΙΑΟΥΣΤΑ έτος 41ο, σχολιάζοντας τα πολιτιστικά κορυφαία γεγονότα τριμήνου, περιληπτικά, ξεδιπλώνει την ιστορία της Νάουσας στις σελίδες της, όλων των περιόδων, με ανεκτίμητες φωτογραφίες, σπουδαιότατα άρθρα, εντάσσοντας δε την ποίηση και τις κριτικές βιβλίου, θριαμβεύει μοναδικά, ξεχωριστά, ενώ οι επιμέλειες ύλης και έκδοσης, οδηγούνται λαμπρά τα τελευταία χρόνια από τον Αλέξανδρο Οικονόμου.

Η '' ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' πνευματική επιθεώρηση Κοζάνης, από το 1984, Εταιρεία μελέτης προβλημάτων ήγουν, με εκδότη διευθυντή, κ.λπ...λογοτεχνικό μεροκάματο Βασίλη Π. Καραγιάννη, γλεντά με τους ποιητές πανελλαδικά, νέους και ντόπιους, ρίχνει στο τζόγο παρουσιάσεις λογοτεχνών, κριτικές βιβλίων, βηματίζει στην οδό βιβλίων, στην Πάροδο περιοδικών, παινεύεται για τα βιβλία που καταφτάνουν δια της ταχυδρομικής οδού, χαλάλι της, αγκαλιάζοντας ταλέντα διορατικότητας και σκάπτοντας χρηστικά.

ΤΟ '' ΛΥΧΝΑΡΙ '' από την Αριδαία, με τον αειθαλή Μπάμπη Παρασίδη, κοντά στην δεκαετία, λάμνει σε '' ολοκληρωτικά '' αφιερώματα, μεγάλων σταθμών στην ελληνική λογοτεχνία, ή , καταγράφοντας ήθη κι έθιμα εποχών, με μεγάλο μεράκι, ας είναι '' παραδοσιακό ''...Τριμηνιαίου πολιτιστικού κοινωνικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, ας απουσιάζει η καταγραφή της περιοχής του σε όλους τους τομείς και το σίγουρο είναι πως ο εκδότης του δεν πρόκειται να καυχηθεί ότι ανακάλυψε την πυρίτιδα, διατηρώντας δασείες, ψιλές, περισπωμένες! Το τεύχος 20, αφιερώνεται στον Γιάννη Βλαχογιάννη (1867-1945), 150 χρόνια από την γέννηση του.

ΤΑ '' ΔΑΦΝΟΚΕΡΑΣΑ '' Εδέσσης τελευταίας δεκαετίας, καλλιεργούνται και ωριμάζουν με τον αδάμαστο Νίκο Καραμανάβη στη φάρμα, αν και η φύτευση στα πρώτα τεύχη είχε, αν θυμάμαι καλά, και τον Χρήστο Τουμανίδη εργάτη...

Γευόμαστε με πλούσια άρθρα τις Αιγές, την γύρω περιοχή, το παρόν και το παρελθόν της Έδεσσας, φιλοξενώντας αδρά αρθρογράφους Βεροίας, Ναούσης, Γιαννιτσών, σε ένα καλαίσθητο, λιτά εκδοτικό επίτευγμα και ανάλογα της υγείας και της δύναμης του Νίκου Καραμανάβη, ας είναι καλά.