Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017 17:15

« Πίστη – Ελπίδα – Αγάπη»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Αγαθοεργός  Αδελφότητα  Κυριών  Ναούσης  πραγματοποιεί  ομιλία με την οικονομολόγο  κ. Σταματία  Καραγεωργίου – Πάπιστα  με θέμα: « ΠΙΣΤΗ – ΕΛΠΙΔΑ- ΑΓΑΠΗ».

Παράλληλα θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου της ομιλήτριας  «Για τους καρπούς της ακακίας» από την φιλόλογο κ. Τατιάνα  Λαμπριανίδου .

Η εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

και ώρα 11.30΄π.μ.στην αίθουσα  «ΒΕΤΛΑΝΣ».

 

Αναφορικά με το βιβλίο:

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΚΑΚΙΑΣ, εκδ. ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ

 

Η σημερινή κοινωνία απαιτεί να δείχνουμε περισσότερα από όσα είμαστε αληθινά. Δίνει αξία μόνο σε ό,τι γυαλίζει. Γι’ αυτό χάνει το υπέρλογο. Ξεχνά να αναζητήσει όσα ξεπερνούν την περιορισμένη της αντίληψη.

Σ’ αυτόν τον χώρο κινείται η βασική ηρωίδα, η Ευγενία, μια γυναίκα απλή, καθημερινή, τόσο ασήμαντη ώστε περνά απαρατήρητη. Μα η Ευγενία δεν είναι ένα ακατέργαστο χαλίκι, αλλά ταπεινά, υπομονετικά κι επίμονα καθιστά τον εαυτό της μια καλοδουλεμένη ψηφίδα, που εφαρμόζει τέλεια στο ψηφιδωτό του ουρανού. Αυτό υπογραμμίζει η εξέλιξη της πλοκής που δεν ξετυλίγεται σαν κουβάρι, αλλά συντίθεται σαν μωσαϊκό. Κάθε κεφάλαιο και λίγες ψηφίδες που μοιάζουν να χύνονται τυχαία, αλλά συνθέτουν σταδιακά την εικόνα της ηρωίδας φωτίζοντας το δικό της μονοπάτι προς το «καθ’ ομοίωσιν», απ’ το οποίο δεν παρεκκλίνει, ακόμα κι όταν αναπόφευκτα εμπλέκεται στη δίνη της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου………….

Το βιβλίο φιλοδοξεί να θέσει προβληματισμούς, όχι να προσφέρει έτοιμες απαντήσεις. Η τοποθέτηση του καθενός μπροστά στην πίστη, στην πνευματική του πορεία, παραμένει αναφαίρετο δικαίωμα και συνάμα, προσωπική ευθύνη.

Τόσο η κεντρική ηρωίδα, όσα και τα υπόλοιπα πρόσωπα με τις δικές τους παρένθετες ιστορίες, σιγά-σιγά απέκτησαν ένα στόχο: καθώς θα τους παρακολουθούμε να διαβαίνουν τα σταυροδρόμια της ζωής, να θυμίσουν σε μας, πόσο καθοριστικές είναι οι επιλογές μας. Ότι, τελικά, δεν είμαστε αυτοί που νομίζουμε, δεν είμαστε αυτοί που ισχυριζόμαστε, είμαστε οι δρόμοι που επιλέγουμε να βαδίσουμε.

Συχνά λέμε ψέματα στον εαυτό μας προσπαθώντας να ωραιοποιήσουμε την λάθος επιλογή. Αλλά οι επιλογές είναι αδιάψευστες. Μέσα από την πλοκή λοιπόν, η ηρωίδα εξελίσσεται σε μέτρο για να συγκριθούν και, παράλληλα, να κριθούν όλοι όσοι διασταυρώθηκαν μαζί της.

Η ιδέα, λοιπόν, ήταν αυτή. Να θέσει εμάς μπροστά σε ένα τέτοιο σταυροδρόμι κι αν μη τι άλλο, να μας κάνει να αναρωτηθούμε. Τι είναι σημαντικό και τι ασήμαντο, ποια η σοφή επιλογή και να μας αποκαλύψει έτσι, πού πραγματικά έχουμε αποθέσει το δικό μας θησαυρό.