Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 15:48

Η παρέμβαση της Ελένης Τράϊου, προέδρου του ΔΠΣ και του ΕΟΔ της ΕΣΗΕΑ, στην εκδήλωση του συλλόγου των εν Αθήναις Ναουσαίων ¨Ο Ζαφειράκης¨

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αφορμή για τη συνάντησης μας σήμερα είναι, φυσικά, το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου μας, αλλά και αυτό εδώ το βιβλίο!

 «Γυναίκες και φορεσιές της Νάουσας» 
Αξίζει τον κόπο να το ξεφυλλίσει κάποιος! Να το αγγίξει. Να το μυρίσει. Να ανακαλύψει στον εαυτό του. Τις ρίζες του! Κι αυτό θα γίνει από μια έκδοση που αφορά μια φορεσιά!; Ε, ναι. Γιατί η φορεσιά, αυτή είναι γεμάτη συμβολισμούς και ακόμη, ακόμη και ένα αντιπάλεμα στην ισοπέδωση και αφανισμό της ιστορίας μας, του γένους μας!
Είναι μια επίπονη δουλεία 15 χρόνων της Ευγενίας!
Μονο όσοι έχουν κουραστεί πάνω στο χαρτί μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει!
Κόπος, χρόνος και γερό στομάχι! 
Η Ευγενία Ζάλιου - Μπασιακούλη, κυριολεκτικά, με πολύ κόπο, νικώντας τη δυσπιστία, έπεισε να ανοίξουν τα παλιά σεντούκια και να αποκαλυφθούν ανεκτίμητοι θησαυροί, άχρηστοι όσο ήταν κρυμμένοι και παραδομένοι στη φθορά του χρόνου! Ετσι σαν μυρμηγκάκι ακούραστο σταχυολόγησε σπυρί - σπυρί κάθε τι που αφορά στην φορεσιά της Ναουσαίας γυναίκας, που παρά το πέρασμα των αίωνων, στο Τιπιλούκι (καπέλο) της διασώθηκε το σύμβολο του Αστεριού των Μακεδόνων βασιλιάδων!
Οι χρυσοκέντητες μεταξωτές, με μπιμπίλα τραχιλιές, τα μεταξωτά στολισμένα με δαντέλα εσώρουχα, τα φλουριά και τα Κωνσταντινάτα που στόλιζαν το λαιμό, τα λεπτοδουλεμένα σκουλαρίκια φιγουράρουν στις σελίδες της πολυτελούς αυτής έκδοσης, που πραγματικά, είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός, στη βιβλιοθήκη του καθενός! Μια παρακαταθήκη στην ιστορία του τόπου μας, το έργο της Ευγενίας!
Η Ευγενία Ζάλιου δεν προέκυψε έτσι, ξαφνικά. 
Έχει μακρά πορεία στα κοινά της πόλης και η προσφορά της στον κοινωνικό τομέα είναι ανεκτίμητη και αξιοθαύμαστη. 
Γεννήθηκε στη Νάουσα, όπου και κατοικεί. Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, διετέλεσε διευθύντρια του Κέντρου Εργαζόμενης Νεότητας Νάουσας, από το 1971, έτος ίδρυσής του, έως το 2010. Δημοτικός Σύμβουλος, επί δημαρχίας Βλάχου και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Συνέβαλε στη δημιουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου και το Δημιουργικό Εργαστήρι για ενήλικα ΑΜΕΑ «Υφάδι», όπου είναι πρόεδρος.
Η δράση της επεκτείνεται, όμως και σε άλλους τομείς: 
Ειναι εθελόντρια Αδελφή και Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Νάουσας, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε τοπική Έφορος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Νάουσας και ειναι αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Νάουσας «Αναστάσιος Μιχαήλ Ο Λόγιος».
Και, φυσικά, όπως αποδεικνύει και το βιβλίο αυτό ασχολείται με την τοπική λαογραφία. 
•Η Ευγενία θα μας εκπλήξει, όπως πιστεύω, για άλλη μιας φορά, μια και βρίσκεται στη συλλογή πληροφοριών για τα περίφημα « Ζιλιά» (κιλίμια) της Νάουσας. Άρα, ένα ακόμη βιβλίο της θα γίνει πηγή πληροφοριών για τους εθνολόγους και λαογράφους.
Η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, η Νομαρχία Ημαθίας και το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας την τίμησε για την κοινωνική και λαογραφική δράση της!
•Η φορεσιά της Νάουσας είναι μια μαρτυρία της διαχρονικής παρουσίας μιας μικρής αστικής κοινωνίας στην περιοχή και ενέπνευσε πολλούς!
Το κεντημένο Αστέρι, στο Τιπιλούκι, «το Αστέρι της Βεργίνας», όπως καθιερώθηκε να το λέμε, είναι αδιάψευστος μάρτυρας, πως άνθρωποι, που έζησαν στα χώματα αυτά, είναι η συνέχεια ανθρώπων, που είχαν αναπτύξει θαυμαστό πολιτισμό!

•Η φορεσιά της Ναουσαίας κοσμεί την είσοδο του National Museum της Νέας Υόρκης στις Η.Π.Α.! 
Είναι η νυφιάτικη φορεσιά της μητέρας του σπουδαίου μόδιστρου Τζον Γαλανός, που πήρε μαζί της, ως κειμήλιο, από την πατρίδα, στο δρόμο για την ξενιτιά!
Η τεχνική που ανέπτυξε ο Γαλανός και γι αυτο ξεχώρισε, ήταν αυτή της φορεσιάς της Ναουσαίας: Καλοδουλεμένη και απο την καλή και από την ανάποδη!

•Την γενική επιμέλεια του βιβλίου είχε ο πολύ δραστήριος και με προσφορά επίσης, στα δρώμενα της Νάουσας, αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Αλέξανδρος Οικονόμου!

• Το οπτικοακουστικό υλικό, που «ντύνει» την εκδήλωση, επιμελήθηκε ο καθηγητής και μουσικός, με έντονη παρουσία στα πολιτιστικά, επίσης, της Νάουσας, Πέτρος Στοΐδης!

• να δώσω, όμως το λόγο, στην Ευγενία,

•Την παρουσίαση του βιβλίου της κ. Ζάλιου θα κάνει ο αρχαιολόγος, ερευνητής πολιτισμών και εθνολόγος κ. Σταύρος Οικονομίδης! 
Δεν τον ηξερα, προσωπικά. Ο ενθουσιασμός του για το βιβλίο και η αυθόρμητη έκφραση αγάπης, για τη Νάουσα, στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, με έπεισε, πως το βιβλίο « Γυναίκες και Φορεσιές της Νάουσας», θα τύχει της καλύτερης αντιμετώπισης! 
Και, ναι, βγήκα, Σταύρο, μου επιτρέπεις την οικειότητα, στο μπαλκόνι, ενώ χιόνιζε και φώναξα τους χαιρετισμούς σου στην πόλη, με πυρετό και από υψόμετρο τα 600 μέτρα!
Πάντα είχα έναν κρυφό θαυμασμό, για την αγάπη που τρέφουν τα παιδιά και τα εγγόνια των ξενητεμένων Ναουσαίων! 
Πόση αγάπη μεταλαμπαδεύτηκε από τους γονείς και παππούδες! 
Με συγκινεί, προσωπικά, πολλή!
Ο κ. Οικονομίδης είναι Τρίτης γενιάς γόνος παλιών οικογενειών της πόλης, από την γιαγιά του, από την πλευρά της μητέρας του, όπως των Σιπιτάνων, Κύρτση και Τύμη.

• Το βιβλίο, όχι μόνο τον ενθουσίασε, όπως μου επεσήμανε, αλλά και είναι αντάξιο της Νάουσας και της παλιάς Ιστορίας της, καθώς και ένα ντοκουμέντο, πλούσιο σε στοιχεία και λεπτομέρειες σε εικόνες παλιές και νέες, που θα είναι πολύτιμος βοηθός, στους μελετητές, ιστορικούς, λαογράφους, εθνολόγους, της Μακεδονίας, αλλά και γενικά της Ελλάδας!
Έχουν δημοσιευτεί λίγες φορές τέτοια βιβλία. Συνδυάζει την εθνολογία με την ενδυματολογία και την ιστορία. Όχι μονό ως περιεχόμενο, άλλα και ως εκδοτική προσπάθεια, το βιβλίο αυτό το αντιμετωπίζω με δέος. Μιλώ ως ερευνητής των Πολιτισμών, άλλα και ως βιβλιόφιλος και βιβλιοσυλλέκτης. Από την πλούσια βιβλιοθήκη που έχω για τη Μακεδονία, αυτό το βιβλίο το ξεχωρίζω από τα πλέον εκλεκτά.

•Αλλά θα αφήσω να μας πει περισσότερα ο ίδιος επ´ αυτού.
• Εγώ θα σας δώσω λίγα βιογραφικά του στοιχεία:
Ο ακαδημαϊκός του τίτλος είναι:
Adjunct Professor of Archaeology. 
Διδάσκει Αρχαιολογία και Ιστορία στο Arcadia University, College for Global Studies, Glenside, USA, και είναι με απόσπαση στην Αθήνα, στο παράρτημα του Πανεπιστήμιου μας. 
Είναι Αρχαιολόγος και έχει συμμετάσχει σε διεθνείς ανασκαφές στην Μέση και Εγγύς Ανατολή, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Τουρκία. 
Διευθύνει τις αρχαιολογικές ανασκαφές της Ελληνοαλβανικης Αποστολής στο Τριεθνές της Μεγάλης Πρέσπας. 
Συμμετέχει, με επιστημονικές εισηγήσεις του, σε διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια και δημοσιεύει σε εξειδικευμένες αρχαιολογικές επετηρίδες μελέτες του που αφορούν την Ύστερη Χαλκοκρατία και την Πρώιμη Εποχή του Σιδηρού. Περιοχή εξειδίκευσης μου είναι τα Βαλκάνια (με έμφαση στη ΒΔ Μακεδονία).

 

 

Σχετικά Άρθρα