Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 20:15

Περί «ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ» ο λόγος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στις πρόσφατες δηλώσεις  σχετικά με την έγκριση της ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) για τα «Πηγάδια», oκ. Κουτσογιάννης  αυτοπροβαλλόμενος  και πάλι αναφέρεται με τη γνωστή του αλαζονεία σε «τεράστια ποιοτική διαφορά», συγκρίνοντας τα πεπραγμένα της δικής του διοίκησης με την προηγούμενη.

 Η αλήθεια την οποία σκόπιμα αποκρύπτει για μικροπολιτικούς λόγους, είναι ότι τη  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.)  την εκπονήσαμε το  2102 (απεστάλη στο ΥΠΕΚΑ με Α.Π. 21677/25-7-2012) και στηρίχθηκε στην Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  (Π.Π.Ε.) που επίσης υποβάλλαμε  στο Υπουργείο Περιβάλλοντος τον Νοέμβριο του 2011 (εγκρίθηκε με το Α.Π. 133906/3172/ 24-11-2011 - ΑΔΑ 45700-Σ7Ξ), και η οποία ΠΠΕ στηρίχθηκε επίσης σε σωρεία άλλων προηγούμενων αποφάσεων και εγκρίσεων. Η Μ.Π.Ε. αφορούσε: α) Το υφιστάμενο Χιονοδρομικό Κέντρο, β) την Επέκτασή του στην περιοχή «Μπαλκόνι» και γ) την Δημιουργία Κέντρου Προπονητικού και Αθλητικού Τουρισμού (ΚΕ.Π.Α.Τ.) στην περιοχή «Ντορντόπολη» (γήπεδα, καταλύματα κλπ). Αυτή  λοιπόν η Μελέτη  ρύθμιζε και όλα τα περιβαλλοντικά και τεχνικά ζητήματα για την προώθηση του μεγάλου επενδυτικού μας σχεδίου,  γι αυτό και  εντάχθηκε με υψηλή βαθμολόγηση στο  Ν.3389/2005 (ΣΔΙΤ). Ο στρατηγικός σχεδιασμός μας για  μια μεγάλη επένδυση  πολυετούς διάρκειας, είχε στόχο την πλήρη και συνολική αξιοποίηση της δημοτικής μας έκτασης  (μαζί και το 1/5 που είχε το Δημόσιο) σε 12μηνη βάση, ώστε να  είναι  βιώσιμη, να δημιουργήσει θέσεις  εργασίας στην πόλη και να   αποτελέσει την ατμομηχανή  της τουριστικής ανάπτυξης της   Νάουσας.

         Ολοκληρώνοντας τη θητεία μας, στις 8 Αυγούστου 2014 και με τις σχετικές πολιτικές παρεμβάσεις στην Ειδική Γραμματεία Δασών, δημοσιεύτηκε τελικά ο Ν.4280/2014  που με το άρθρο 52 § 8 έλυνε και τα τελευταία εμπόδια του Δασαρχείου. Για τα θέματα αυτά, ενημέρωσα προσωπικά και αναλυτικά τον νέο δήμαρχο κατά την παράδοση-παραλαβή στο Δημαρχείο (στις 29-8-14), επισημαίνοντάς του ότι όποτε μου ζητήσει  θα έχει τη  βοήθειά μου και ότι το μόνο που  αναμέναμε ως Δήμος, ήταν οι   γνωμοδοτήσεις του  Ε.Ο.Τ. και του Δασαρχείου.

         Τι έκανε λοιπόν ο κ. Κουτσογιάννης, ενώ είχε έτοιμη στα χέρια του την Μ.Π.Ε. και λυμένα όλα τα θεσμικά ζητήματα για  να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση της Α.Ε.Π.Ο; (και που έπρεπε να γίνει μέσα στο 2014), αλλά και να αξιοποιήσει την όποια εμπειρία μας; Απολύτως ΤΙΠΟΤΑ!

         Προκειμένου λοιπόν να μηδενίσει τελείως το έργο των προηγούμενων, τροποποίησε την ήδη υπάρχουσα Μ.Π.Ε. και αφαίρεσε τις δύο περιοχές  («Μπαλκόνι» και «Ντορντόπολη»), οι δε λόγοι που το έπραξε, γεννούν δικαιολογημένους προβληματισμούς. Και τελικά τι κατόρθωσε με αυτό; Περιόρισε  τις δυνατότητες πλήρους αξιοποίησης των ανωτέρω περιοχών μόνο στο σημερινό Χιονοδρομικό Κέντρο, διάρκειας μόλις 4 μηνών και με τις δύσκολες πλέον  συνθήκες χιονιού, καθιστώντας την όποια επένδυση αμφίβολης βιωσιμότητας.

         Όλα αυτά βέβαια, τα έκανε με καθυστέρηση ΤΡΕΙΣΗΜΙΣΙ  ΕΤΩΝ !!  Και πανηγυρίζει γι’αυτό;

         Αυτή λοιπόν είναι η «επιτυχία» της σημερινής διοίκησης, η οποία –κατά τη γνωστή  έπαρση  του κ. Κουτσογιάννη- δημιουργεί  την «τεράστια  ποιοτική διαφορά» μας. Επιτέλους λοιπόν, ας σταματήσει  το… λιβάνισμα στον εαυτό του και ας αφήσει τον ίδιο το λαό να  κρίνει για  τις ποιοτικές διαφορές.

Αναστάσιος Καραμπατζός

Τέως Δήμαρχος