Ειδήσεις σε τίτλους

 

 
 

 

 
 
Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 09:28

Διαχειριστικό έλεγχο και ανάληψη των χρεών της πρώην ΤΑΒ αποφάσισε( ; ) το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας (video)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την ανάληψη των χρεών της πρώην ΤΑΒ και τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου από την εταιρία που ελέγχει το δήμο, αποφάσισε (;) κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση που κράτησε σχεδόν 6μιση ώρες το βράδυ της Δευτέρας.

Η πρόταση που πέρασε (;) οριακά ήταν του Τάκη Ρίζου με τη σύμφωνη γνώμη της μείζονος μειοψηφίας (13 ψήφοι) αλλά και μελών της συμπολίτευσης και διαφοροποιήθηκε από αυτή του δημάρχου Νίκου Κουτσογιάννη (12 ψήφοι) ο οποίος πρότεινε την παραπομπή στον Οικονομικό Εισαγγελέα και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για μη νόμιμες πράξεις και έγιναν τα οικονομικά έτη 2010-2013.

Η τρίτη πρόταση ήταν αυτή του Λάκη Λακηνάνου που πρότεινε να γίνει εκ νέου εκκαθάριση της ΤΑΒ και με αυτήν συμφώνησαν εκτός από τον ίδιο και οι Μπίλης, Πατζαρτζίδης.

Σημειώνουμε πως η συνεδρίαση είχε μόνο ένα θέμα την «Παρουσίαση της Έκθεσης εκκαθάρισης της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας του Δήμου Νάουσας με την επωνυμία «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΕΡΜΙΟΥ-ΤΡΙΑ ΠΕΝΤΕ ΠΗΓΑΔΙΑ ΝΑΟΥΣΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και διακριτικό τίτλο «ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ- ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΗΓΑΔΙΑ Α.Ε.» ,θέμα το οποίο τροποποιήθηκε στην αρχή της συνεδρίασης έτσι ώστε να υπάρξουν προτάσεις στο τέλος και απόφαση από το σώμα.

Επίσης, τονίζουμε πως στο τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος κ. Παρθενόπουλος δήλωσε πως σήμερα στις 3 το μεσημέρι θα συνεχιστεί εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο με τη δεύτερη συνεδρίαση η οποία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του προχωρημένου της ώρας. Ενδεχομένως μάλιστα να υπάρξει εκ νέου απόφαση του συμβουλίου της Δευτέρας, αν χρειάζεται τελικά η πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι μόνο των παρόντων που ήταν χθες στο τέλος της συνεδρίασης.

 

Η παρουσίαση της Εκκαθάρισης

Την Εκκαθάριση της ΤΑΒ πραγματοποίησε ο Τιμόθεος Βλαχόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τις υποχρεώσεις της πρώην Τουριστικής Ανάπτυξης Βερμίου, τις οφειλές προς το ΙΚΑ , τις οφειλές προς τους εργαζομένους και τους πιστωτές μ’ ένα συνολικό άνοιγμα που φθάνει σχεδόν τα 1.7 εκ. ευρώ

Στη συνέχεια υπήρξαν ερωτήσεις από δημοτικούς συμβούλους και το δήμαρχο Νάουσας προς τον εκκαθαριστή με χαρακτηριστική αυτή του Σταύρου Βαλσαμίδη ο οποίος ρώτησε αν έγιναν διαχειριστικές ενέργειες από την προηγούμενη δημοτική αρχή αφού μπήκε στην ΤΑΒ ο εκκαθαριστής και αν αυτό είναι νόμιμο. Ο εκκαθαριστής απάντησε πως έγιναν διαχειριστικές ενέργειες και έχουν αποτυπωθεί

 

Ο «κεραυνός»

Ένταση υπήρξε επίσης μεταξύ του κ. Βλαχόπουλου και του πρώην προέδρου της ΤΑΒ κ. Παππά, σχετικά με περιστατικό όπου κεραυνός έπεσε και δημιούργησε πρόβλημα στο τηλεφωνικό κέντρο στα 3-5 Πηγάδια ενώ κάηκαν και χαρτιά τα οποία ο κ. Βλαχόπουλος υποστήριξε πως ήταν παραστατικά.

 

«Απόλυτο μπάχαλο»

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης μεταξύ άλλων, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δόθηκε ένα έργο ύψους 600 χιλ. ευρώ απευθείας στην «Εργοδομή» για την κατασκευή ορόφου στα 3-5 Πηγάδια τη στιγμή που γνωρίζανε ως είναι παράνομο. Υπενθύμισε το πρόστιμο ύψους 1 εκ. ευρώ το οποίο ρύθμισε η νέα διοίκηση του δήμου.

Είπε ακόμη πως ναι μεν οι απαιτήσεις και οι οφειλές είναι παλιές αλλά έως το 2012 μεσολαβούν πολλά χρόνια και δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να καλυφθούν ή να διαγραφούν

«Τώρα μεταφέρονται οι οφειλές στο δήμο Νάουσας ο ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει τον Αετό Σκύδρας καθώς θα εγγραφούν απαιτήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουτσογιάννης χαρακτήρισε την κατάσταση που υπήρχε «απόλυτο μπάχαλο», καθώς όπως είπε δεν υπήρχε καμία σειρά, καμία τάξη και δεν τηρούνταν βιβλία. Είπε ακόμη πως δεν υπάρχει νομικός όρος» εκκαθάριση με επιφύλαξη» ενώ αποκάλυψε πως η ΤΑΒ δεν τηρούσε ούτε ηλεκτρονικό ούτε φυσικό αρχείο.

«Τα βεβαιωμένα χρέη θα τα αναλάβει αναγκαστικά ο Δήμος και είναι σχεδόν 1.700.000 ευρώ. Ευελπιστώ να μην κινηθεί φορολογικός έλεγχος διότι το ποσό θα πάει στο θεό..», κατέληξε.

Οι πρώην πρόεδροι Χρήστος Παππάς και Αντώνης Μπορδάνος, παραδέχθηκαν ότι υπήρξαν διοικητικές παραλείψεις αλλά όπως είπαν σε καμία περίπτωση κατασπατάληση χρήματος.

 

 

 

«Παραπομπή στον Οικονομικό Εισαγγελέα»

Η πρόταση του δημάρχου Νίκου Κουτσογιάννη ήταν η προσωρινή παραλαβή της εκκαθάρισης με επιφύλαξη για να αναλάβει ο δήμος και τις υποχρεώσεις της ΤΑΒ αλλά αν προκύψει τίποτα από τους ελέγχους ο δήμος να διεκδικήσει τα δέοντα από τους υπεύθυνους.

Επίσης πρότεινε, παραπομπή στον Οικονομικό Εισαγγελέα και στο ελεγκτικό συνέδριο για μη νόμιμες πράξεις και διαχειριστικό έλεγχο για τα οικονομικά έτη 2010-13 έτσι ώστε να προκύψει η πραγματική οικονομική κατάσταση της ΤΑΒ.

Η ΣΟΛ ΑΕ η εταιρία που ελέγχει το δήμο να αναλάβει τον διαχειριστικό έλεγχο και τέλος να δεσμευτεί ο εκκαθαριστής πως θα δώσει ότι πρόσθετες πληροφορίες του ζητηθούν κυρίως όσον αφορά το θέμα του ενεργητικού

 

«Πολιτικό ρίσκο για να σώσουμε το ξενοδοχείο»

Με τη σειρά του ο πρώην δήμαρχος Νάουσας και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Καραμπατζός δήλωσε ότι ήταν ένα πολιτικό ρίσκο το αυθαίρετο - όροφος το οποίο πήρε η πρώην δημοτική αρχή. «Πήγαμε να σώσουμε το ξενοδοχείο να γίνουν και 16 επιπλέον δωμάτια και τώρα στέλνετε αυτούς τους ανθρώπους στον εισαγγελέα;» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τάκης Ρίζος μίλησε πως η εκκαθάριση που παρουσιάστηκε είναι σκόρπια στοιχεία, είπε πως σαφώς υπάρχει κακοδιαχείριση και συμφώνησε με την πρόταση Κουτσογιάννη εκτός από την παραπομπή σε Οικονομικό Εισαγγελέα

Ο Λάκης Λακηνάνος είπε πως υπήρχαν λάθη και παραλείψεις. Είπε πως προφανώς διαφωνεί με την παραπομπή στον οικονομικό εισαγγελέα. Είπε ακόμη πως η έκθεση είναι ελλιπής και πρότεινε δυο αποφάσεις, να μην αποδεχθεί το σώμα την έκθεση και δεύτερον να οριστεί νέος ορκωτός λογιστή για να συνεχιστεί η διαδικασία της εκκαθάρισης.

Ο κ. Βασιλείου είπε πως κάνει αίσθηση το γεγονός πως ο δήμαρχος αμφισβητεί την απόφαση εκκαθάρισης της ΤΑΒ, ενώ όπως υπογράμμισε αυτό που παρουσιάστηκε δεν είναι εκκαθάριση αλλά ένα συνονθύλευμα. Πρότεινε την εκ νέου εκκαθάριση για όλα τα έτη και αφού γίνει αυτό και προκύψουν στοιχεία τότε να παραπεμφθούν οι υπεύθυνοι στον τοπικό Εισαγγελέα και να αναλάβει ο δήμος τα χρέη προς δημόσιο και ΙΚΑ

Με την πρόταση του δημάρχου συμφώνησε ο κ. Μάντσιος, ενώ ο κ., Δημησκής μίλησε για μια δυσάρεστη συνεδρίαση για όλους «Ουσιαστικά δεν ξέρουμε τι παραλαμβάνουμε, να γίνει διαχειριστικός έλεγχος και μετά να τεθεί ζήτημα Εισαγγελέα», είπε.

Να γίνει πρώτα ο διαχειριστικός έλεγχος και αφού προκύψουν στοιχεία να γίνει παραπομπή στον Εισαγγελέα πρότεινε η κ. Πασχούλα.

«Αυτό δεν είναι εκκαθάριση, σας επιστρέφω πίσω αυτό που μας δώσατε - η εκκαθάριση πρέπει να συνεχιστεί» είπε ο Προκόπης Μπίλης.

«Δεν υπάρχει παραλαβή και παράδοση, τι να πάμε στον Εισαγγελέα; Πρώτα η εκκαθάριση και μετά όλα τα άλλα», είπε η Δώρα Μπαλτατζίδου.

Τελικά όπως προαναφέραμε πέρασε η πρόταση του Τάκη Ρίζου με 13 ψήφους, δεύτερη ήταν η πρόταση του κ. Κουτσογιάννη με 12 και τρίτη αυτή του κ. Λακηνάνου με 3

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό,ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Media Kit


click image to open (pdf)

 

Follow us on Twitter

prefix="og: http://ogp.me/ns# fb: http://ogp.me/ns/fb#"