Ειδήσεις σε τίτλους

 

 

 

 

 
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019 17:53

Η τοποθέτηση του Σταύρου Τσέλιου στο δημοτικό συμβούλιο για το προσφυγικό

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ειλικρινά, όταν έλαβα την πρόσκληση για το συγκεκριμένο Δ.Σ. στενοχωρήθηκα, για το ότι σε μια δημοκρατική πόλη σαν τη Νάουσα, πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση, για να αποφασίσουμε το αυτονόητο: Να φιλοξενήσουμε 200 πρόσφυγες και μετανάστες, ως επί το πλείστον οικογένειες και νέους.

Γρήγορα όμως, αντιλήφθηκα –λόγω κάποιων «αντιδράσεων»-, πως πρέπει να γίνει αυτή η συνεδρίαση, από το αρμόδιο όργανο της πόλης, το Δημοτικό Συμβούλιο, για να σταματήσει να ακούγεται μόνο η φασαρία και οι γραφικότητες, για να ακουστεί και η άποψη των πολλών, της λογικής, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας. Για να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας υπεύθυνα κι επισήμως, για το τι σημαίνει η έλευση προσφύγων και μεταναστών στην πόλη μας και όχι από αυτά που διαρρέουν γραφικές φιγούρες της περιοχής.

Είναι σε όλους γνωστό βέβαια, πως κατά «σύμπτωση», αυτοί που προκαλούν τη φασαρία, είναι η ίδια μικρή –και ευτυχώς, ακόμη μικρότερη- ομάδα των «μακεδονομάχων», που αφού λούφαξαν για το Μακεδονικό, βρήκαν ένα νέο «πεδίο δόξης» το προσφυγικό,για να εκφράσουν τα ρατσιστικά, ξενοφοβικά και φασιστικά τους συναισθήματα, σε αδύναμους ανθρώπους.

Κι αυτό, θέλουν να το εμφανίσουν, πως συμβαίνει στη Νάουσα. Στη Νάουσα, της οποίας ο πληθυσμός απαρτίζεται από πρόσφυγες και πολλών τύπων μετανάστες (σλαβόφωνοι, Βλάχοι, Αρβανίτες. Πόντιοι, Μικρασιάτες κ.ά).

Στη Νάουσα, που πάντα υποδεχόταν και υποδέχεται εκατοντάδες αλλοδαπούς μετανάστες-εργάτες γης και ημεδαπούς μετανάστες-εργάτες των βιομηχανιών, που πάντα τους αποδέχονταν και τους φιλοξενούσε.

Στη Νάουσα, που πάντα αιμορραγούσε και τώρα πάλι αιμορραγεί, από τα παιδιά της που φεύγουν πως όλα τα μέρη της γης, ως οικονομικοί μετανάστες.

Φαντάζομαι, πως κανένας μας δεν θέλει, να έχουν τα παιδιά μας τέτοια «υποδοχή», όπου και να πάνε.

Προσωπικά, πιστεύω πως είναι ένας βραχυχρόνιος παροξυσμός, απέναντι στον πολιτισμική, ενδυματολογική και θρησκευτική διαφορετικότητα.

Όσοι εκφράζονται με αυτόν το χυδαίο τρόπο έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, δεν έχουν πρόβλημα μόνο με τους ανθρώπους που έχουν  διαφορετικό χρώμα του δέρματος και διαφορετική ενδυμασία, αλλά και όποιον έχει διαφορετική θρησκεία, ιδεολογία και κάθε άλλη διαφορετικότητα.

Αλλά, επειδή πολλοί από αυτούς εκτός από «καλοί πατριώτες» -γι’ αυτούς- εθνικιστές για μένα, περηφανεύονται πως είναι και καλοί Χριστιανοί, θέλω να τους θυμίσω, πως ο Χριστιανισμός είναι Θρησκεία Αγάπης.

Προχθές άκουγα τον Ιγνάτιο Δημητριάδος, να λέει για το προσφυγικό: «Χριστός, σημαίνει να περιθάλπεις, όποιον άνθρωπο απ' όπου κι αν είναι»

«Ο Χριστός υπάρχει εκεί που υπάρχουν αναγκεμένοι»

«μιλάμε για ψυχές και μάλιστα ανθρώπινες»

Αλλά και για τους μη Χριστιανούς, θέλω να θυμίσω, πως στην Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, υπάρχει και ο «Ξένιος Δίας».

Για να κλείσω, θυμάμαι πως κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί και με τον ερχομό των Αλβανών, μέχρι να συνηθίσουμε την παρουσία τους και να μάθουμε να συμβιώνουμε  ειρηνικά.

Το 1,1δις € που έχουμε πάρει έως τώρα για 70.000 πρόσφυγες, δεν είναι λίγα χρήματα. Αν δεν αξιοποιούνται σωστά δεν φταίνε οι μετανάστες.

Προφανώς και πρέπει να πιέζουμε έντονα την κάθε κυβέρνηση, να αγωνίζεται για την καλύτερη διευθέτηση του θέματος, με διεκδικήσεις από της Ε.Ε.,

Πρέπει όμως, να σκεφτόμαστε και να βοηθήσουμε και τους συμπατριώτες μας στα νησιά, τι να κάνουμε, να τους εγκαταλείψουμε;

Επειδή, εκτιμώ πως το θέμα δεν θα λυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ταπεινά, προτείνω και προτρέπω στους συμπολίτες μου,να μπούμε στη λογική να συνηθίσουμε και να αποδεχθούμε το «φαινόμενο» και να συνδράμουμε με τις καλύτερες των προθέσεών μας.

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό,ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Media Kit


click image to open (pdf)

 

Follow us on Twitter

prefix="og: http://ogp.me/ns# fb: http://ogp.me/ns/fb#"