Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 10:02

O ΣΥΡΙΖΑ Νάουσας για το νέο Αιολικό «Πάρκο» στο Βέρμιο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι τελευταίες εξελίξεις για την κατασκευή νέου αιολικού πάρκου στη θέση «Τρούλος» στην περιοχή, του χιονοδρομικού των Πηγαδιών, δημιουργεί νέες ανησυχίες και την ανάγκη για ενημέρωση και κινητοποίηση όλων μας.

Αυτά που προκύπτουν από την δημοσιευθείσα άδεια ηλεκτροπαραγωγής 21ΜWτης εταιρείας «ΤΕΡΝΑ» σχετικά με τις ανεμογεννήτριες που πρόκειται να εγκατασταθούν στη θέση «Τρούλος» αλλά και οι επιστημονικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Διεθνώς υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το αν τελικά εξυπηρετείται ο σκοπός για τον οποίο κατασκευάζονται  τα Αιολικά «πάρκα» πέρα από κάποιο ποσοστό συμμετοχής στο ενεργειακό μίγμα.

Τα 3-5 πηγάδια, συνολικά ο ορεινός όγκος του ΒΕΡΜΙΟΥ είναι ο βασικός πνεύμονας ανάπτυξης του τόπου μας, της ΗΜΑΘΙΑΣ, άρα οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού για μια πιο ήπια, με σεβασμό και φιλική στο περιβάλλον ανάπτυξη.

Δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, σε τόσο μικρή έκταση όπως η οροσειρά του Βερμίου, εγκατάσταση που αντιστοιχεί στην μισή Αιολική ισχύς της χώρας σε ένα μόνο βουνό, μόνο και μόνο επειδή συνορεύει με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.    

Στην Ελλάδα η Αιολική ενέργεια συμμετέχει στο συνολικό Ενεργειακό μίγμα με 10%, δηλαδή είμαστε από τις πιο προηγμένες σε Αιολική Ενέργεια χώρες στον κόσμο. Ωστόσο η εμμονή συνεχών επεκτάσεων στο Βέρμιο επιβαρύνει δυσανάλογα την περιοχή μας χωρίς να καλύπτει κανένα κριτήριο αναλογικότητας και συμμετρικής συμμετοχής και άλλων περιοχών.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μία από τις πιο όμορφες, ζωογόνες, με δυο χιονοδρομικά κέντρα και βατές οροσειρές της Ελλάδας απειλείται να μετατραπεί σε Βιομηχανική Ζώνη Αιολικής Ενέργειας όταν μάλιστα επάνω στο Βέρμιο έχουμε : την διάνοιξη του μεγάλου κομματιού της Εγνατίας (Βέροια – Πολύμυλος), τον ΤΑΠ, τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ και την ήδη εγκατεστημένη ισχυή 84,4MW  σε αιολικά (περίπου 40 ανεμογεννήτριες).Δεν είδαμε να συμβαίνει αυτό ούτε στην Πάρνηθα, ούτε στον Υμηττό, ούτε καν σε μεγάλου Αιολικού δυναμικού οροσειρές, όταν το Βέρμιο κατατάσσεται στη μικρότερη ζώνη σύμφωνα με το χάρτη της ΡΑΕ. Όταν μάλιστα παρά το γεγονός ότι ενώ όλες αυτές οι υποδομές επιδοτούνται, οι επενδυτές κοιτούν να εξαλείψουν κάθε κόστος χωρίς να υπολογίζουν τίποτα.

Ο Σύριζα Ημαθίας δηλώνει την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στο Βέρμιο που θα το μετατρέψει από τόπο φυσικού κάλους σε γιγάντιο πάρκο μηχανημάτων.

 

Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά με κριτήρια:

  • Τον κεντρικό και χωροταξικό σχεδιασμό με αναλογική συμμετοχή όλων των περιοχών
  • Το σεβασμό του περιβάλλοντος
  • τη φέρουσα ικανότητα και ενεργειακό δυναμικό της περιοχής
  • την προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης

 

Επιδιώκουμε την εθνική οικονομική ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση. Οι ΑΠΕ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, με προτεραιότητα στην ανάπτυξη τεχνολογιών που είναι κοντά στην κατανάλωση και έχουν µικρό µέγεθος έτσι ώστε αφ’ ενός να επιτευχθεί η βέλτιστη αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας στην περιοχήκαι αφ’ ετέρου να είναι δυνατή η ανάπτυξη εγχώριας τεχνολογίας και όχι εισαγόμενης.  

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας να υπερασπιστεί την ιδιαίτερη μοναδική ταυτότητα του Δήμου την οποία όλοι έχουν αναγνωρίσει.

Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον Περιφερειάρχη κο Τζιτζικώστα να γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη νέα εγκατάσταση.

Καλούμε την Πολιτεία να ορίσει ξεκάθαρα κριτήρια όπως παραπάνω για κάθε περιοχή στην Ελλάδα αλλά και να σκεφτεί το μέλλον της ελληνικής υπαίθρου με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να λάβει θέση για το θέμα και τους κυβερνητικούς βουλευτές να μην αμελήσουν τον τόπο μας και να σταθούν στη σωστή πλευρά σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας.

 

Ο.Μ  ΣΥΡΙΖΑ ΝΑΟΥΣΑΣ