Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018 16:18

«Κουρμπάνι» και φέτος στο Αρκοχώρι Νάουσας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πραγματοποιήθηκε και φέτος, το παραδοσιακό ανδροκρατούμενο έθιμο «Κουμπάνι» το μεσημέρι της Κυριακής στον πανέμορφο λόφο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου στο Αρκοχώρι Νάουσας.

Το έθιμο κρατάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα και την αναβίωση του έχει αναλάβει η Κουρμπανική επιτροπή.

Νωρίτερα  τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό και ακολούθησε  το παραδοσιακό γεύμα, όπου σύμφωνα με το έθιμο, δημοπρατήθηκαν κοτόπουλα και αρνιά καθώς  τα έσοδα διατίθενται για τη συντήρηση των ναών του χωριού).

Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν πάνω από 30  καζάνια πεντανόστιμου στιφάδου και 10ΟΟ κιλών  κ σούπα κοτόπουλου, όπως και κρασί και τσίπουρο  που ετοίμασαν και πρόσφεραν τα μέλη της Κουρμπανικής Επιτροπής.

Στην πλατεία του χωριού ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Όμιλος Αρκοχωρίου ''έστησε '' γλέντι με την συμμετοχή των γυναικών.

Από πλευράς επισήμων το πρωί στην εκκλησιαστική λειτουργία παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάνης και ο βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, ενώ στο γεύμα διακρίναμε τους αντιδημάρχους Νάουσας  Σταύρο Βαλσαμίδη,  Δώρη Καρανάτσιο, Στάθη Λογδανίδη και τους δημοτικούς συμβούλους ,Μανόλη Βαδόλα,  Γιάννη Γιαννούλη, Νίκο Κουτσογιάννη και Προκόπη Μπίλη.