Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2019 18:37

«Ανοιχτό Σχολείο» Πρόγραμμα Mentoring

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της υλοποίησης για δεύτερη χρονιά στην πόλη της Νάουσας του εθελοντικού προγράμματος «Mentoring», πραγματοποιήθηκε συνάντηση τελικής αξιολόγησης και ανατροφοδότησης του προγράμματος, μεταξύ της ομάδας εθελοντών/μεντόρων – γονέων – εποπτών/μελώντης διεπιστημονικής ομάδας του Εθελοντικού Δικτύου Υποστήριξης Μαθητών/τριών Δήμου Νάουσας με την επιστημονική καθοδήγηση του Δρ Πέτρου Σταγιόπουλου, Ειδικού Παιδαγωγού, Προϊστάμενου 1ου Κ.Ε.Σ.Υ. Α΄Θεσσαλονίκης, του Δρ Βάϊου Νταφούλη,Παιδοψυχίατρου, Διευθυντή Παιδοψυχιατρικής Κλινικής Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του κ. Διονύση Διαμαντόπουλου, Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.

Το πρόγραμμα αξιολογήθηκε από γονείς και εθελοντές, οι οποίοι ανέφεραν την πολύ επιτυχημένη πορεία του τη φετινή χρονιά, με σημαντικά οφέλη τόσο για τα παιδιά-έφηβους-νέους (ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, επίλυση καθημερινών ζητημάτων, κοινωνικοποίηση, θετικά συναισθήματα, αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου, αύξηση βαθμού αυτονομίας) όσο και για ολόκληρη την οικογένεια ως κοινωνικό σύστημα, αλλά και για τους ίδιους τους εθελοντές (υψηλά επίπεδα ενσυναίσθησης, ικανοποίησης-προσφοράς, χαράς κ.α.). Τονίστηκε από τους εθελοντές η ολοένα και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και αποδοχή της διαφορετικότητας από την τοπική κοινωνία.  

Με την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου και με το βλέμμα στους στόχους της επόμενης χρονιάς, αλλά και στον κεντρικό μακροπρόθεσμο στόχο που είναι η αυτόνομη διαβίωση των μαθητών/τριών των τριών σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής, οι επόπτες και συντονιστές του προγράμματος κατέθεσαν την ανάγκη για ενεργοποίηση ειδικού τμήματος του Δήμου Νάουσας, το οποίο θα μεριμνήσει για την εξασφάλιση πόρων, χώρων και προϋποθέσεων για την υλοποίηση του στόχου αυτού. Για το λόγο αυτό θα καταθέσουν υπόμνημα προς το Δήμο Νάουσας με τις προτάσεις τους, μετά τη δίχρονη εφαρμογή του προγράμματος MENTORING.  Είναι βασική υποχρέωση μιας κοινωνίας να εξασφαλίσει τα ουσιώδη δικαιώματα όλων των ατόμων-μελών της. 

Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος «Mentoring» είναι ο Προϊστάμενος 1ου Κ.Ε.Σ.Υ. Α΄ Θεσσαλονίκης, Δρ Πέτρος Σταγιόπουλος.

Η συντονιστική ομάδα του δικτύου εθελοντών:
Ασλανίδου Άννα, μεταπτυχιακή ψυχολόγος, Διευθύντρια Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Νάουσας
Βελιγδένη Γεωργία, λογοθεραπεύτρια, Προϊσταμένη του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Νάουσας
Σουλούντση Ιωάννα, ειδική παιδαγωγός, Προϊσταμένη του Ειδικού Νηπιαγωγείου Νάουσας
Ταουσάνη Αθανασία, κοινωνική λειτουργός 
Δρ Τσιόγκας Αντώνης, καθηγητής ειδικής φυσικής αγωγής 
Δρ Βάϊος Νταφούλης, παιδοψυχίατρος, Διευθυντής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
Δρ Πέτρος Σταγιόπουλος, ειδικός παιδαγωγός, Προϊστάμενος 1ου Κ.Ε.Σ.Υ. Α΄Θεσσαλονίκης