Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018 09:05

Πίνοβο ,το άγνωστο Βουνό

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

   Πίνοβο , ένα βουνό που οριοθετεί μαζί με άλλα, τα βόρεια σύνορα μας. Ένας γίγαντας ανάμεσα σε μας και την Π.Γ.Δ.Σ.  Τοποθετημένο πάνω από τον κάμπο της Αλμωπίας , εκτείνεται  Βορειοδυτικά του νομού Πέλλας , ανάμεσα στο Καϊμάκ Τσαλάν και την Τζένα.

 Σε αυτό το βουνό με την βαριά ιστορία που αφορά την περίοδο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου , ανέβηκαν την Τετάρτη 22 Αυγούστου , τρείς ορειβάτες από την πόλη μας. Οι : Γιώργος Καισαρίδης , Κώστας Μάϊνος και Θωμάς Μητσκόπουλος.

 Με πορεία που ξεκίνησε από το Αετοχώρι και τα 650 μ. υψόμετρο (ξημερώματα) , ανέβηκαν στην Κοιλάδα των Μαύρων Βράχων , πέρασαν τα ζωνάρια κάτω από την κορυφή «Βίσογκραντ» , και κινούμενοι παράλληλα με τις πυραμίδες των συνόρων έφτασαν στην ψηλότερη κορυφή, την «Κορφούλα» στα 2156 μ.υψόμετρο. Η όλη διαδρομή διήρκησε 8ώρες 30΄(μαζί με την επιστροφή) και η απόσταση που διανύθηκε ήταν 23,5 χιλιόμετρα με 2020 μ. θετική υψομετρική διαφορά.

 Αυτό που εντυπωσίασε τους ορειβάτες μας πέρα από την θέα της κοντινής Τζένας και του Κοζούφ ( χιονοδρομικό της ΠΓΔΣ) που φαινόταν ότι το άγγιζαν , του Πάϊκου στην μία μεριά και του Βόρα με τις πολλές κορφές του στην άλλη. Πέρα από τους υπέροχους σχηματισμούς που άτακτα αλλά ταυτόχρονα αρμονικά σμίλεψε η φύση με βοηθό της τον άνεμο και τσιράκια το χιόνι και την βροχή. Πέρα από την ηρεμία που επικρατούσε εκεί ψηλά ,ήταν τα τεράστια οχυρωματικά έργα του παρελθόντος. Η εργατοώρες που δαπανήθηκαν σαν προκαταβολή στο θάνατο που παραμόνευε και τελικά πήρε χιλιάδες ψυχές μαζί του , κατά την περίοδο του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου.  Ορύγματα , αποθήκες πυρομαχικών , πολυβολεία , οβίδες και νούμερα στα στατιστικά αυτών που φύγαν χωρίς να ζήσουν την βαρετή ζωή που όλοι μας δεν εκτιμάμε. Θέατρο του παραλόγου το βουνό στο παρελθόν και του παιχνιδιού που επινόησε ο έξυπνος άνθρωπος ,του «πόλεμου». Ποιος κέρδισε όμως στον πόλεμο ,στον βρώμικο αυτόν τζόγο… Μακάρι τα αιώνια βουνά , οι μάρτυρες τέτοιων μαχών , οι άκακοι Τιτάνες που άδολα μας προσφέρουν άπειρα οφέλη να χαν την απάντηση.

  «Βουνά . Την ιστορία πείτε μας , ξυπνήστε την ψυχή μας ,  διδάξτε μας το παρελθόν και σώστε την ζωή μας» !!!

 

Γ.Κ