Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 11:18

Ανάβαση στο Όρος Φαλακρό και καταρρίχηση στην «χιονότρυπα»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ανάβαση στην κορυφή του Φαλακρού ,Προφήτης Ηλίας στα 2232 μ. υψόμετρο έκανε την Κυριακή 4 Μαρτίου ,ο συμπολίτης μας Γιώργος Καισαρίδης. Η διαδρομή ξεκίνησε από το σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου του Φαλακρού στα 1650 μ. υψόμετρο και κατέληξε στην ψηλότερη κορυφή του Βουνού που είναι και η ψηλότερη κορυφή της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 Αξιοσημείωτο είναι ότι στα 2100 μ. (και λίγο πρίν την κορυφή) βρίσκεται η «Χιονότρυπα» , ένα από τα βαθύτερα βάραθρα της Μακεδονίας , με βάθος -110 μέτρα και μόνιμο χιόνι και πάγο στον πάτο του , που δεν λειώνει ποτέ, και παραμένει μόνιμα. Στην "Χιονότρυπα" ο κ. Καισαρίδης έκανε καταρρίχηση (Ραπέλ) με ειδικό εξοπλισμό  (Πιολέ, Κραμπόν , χρήση αναρριχητικού εξοπλισμού κ.λ.π), κατεβαίνοντας  στον πυθμένα της ,μαζί με άλλους συνορειβάτες του από τον Ε.Ο.Σ. Κοζάνης και Σ.Χ.Ο. Βέροιας.

 Το Φαλακρό  (Μπόζ Ντάγ στα Τούρκικα , δηλαδή Γκρί βουνό) συνδέεται δυτικά με τον Όρβυλο ενώ στα ανατολικά καταλήγει στην κοιλάδα του ποταμού Νέστου, που το διαχωρίζει από την κεντρική Ροδόπη. Βόρεια εκτείνεται ως το Βουλγάρικο έδαφος.