Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2018 10:45

Όρος Όσσα και κορυφή Προφήτης Ηλίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

   Στο Όρος «Όσσα» γνωστό και σαν «Κίσσαβος» ανέβηκαν την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου ,δύο συμπολίτης ορειβάτες. Οι Γιώργος Καισαρίδης και Κώστας Μάϊνος.

 Η διαδρομή προς την κορυφή ξεκίνησε από το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Λάρισας στην θέση «Κάνανος» και μετά από πεζοπορία σε παγωμένο χιόνι κατέληξε στην ψηλότερη κορυφή ,τον Προφήτης Ηλίας στα 1978 μ. υψόμετρο. Εκεί είναι και το ομώνυμο  υπόγειο εκκλησάκι του Πρ. Ηλία ,η  μικρή είσοδος του κλεισμένη από το χιόνι σε υποχρεώνει να μπεις μέσα σχεδόν έρποντας.

  Η Όσσα βρίσκεται στην Θεσσαλία και στον νομό Λάρισας , απέναντι της έχει τον Όλυμπο ( εξού και το «ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος τα δυό βουνά μαλώναν…», από τον οποίο χωρίζεται με την κοιλάδα των Τεμπών. Ενώ ανατολικά βλέπει το Αιγαίο Πέλαγος και τους όρμους που σχηματίζονται. Ψηλά το βουνό είναι γυμνό , όσο όμως κατεβαίνεις χαμηλότερα βλέπεις δάση με έλατα ,οξιές και καστανιές.  Κωμοπόλεις και χωριά της Όσσας είναι το Στόμιο, το Συκούριο , τα Αμπελάκια , η Καρύτσα , η Σπηλιά , το Μεγαλόβρυσο , η Μελίβοια και το Κόκκινο νερό