Ειδήσεις σε τίτλους

 

 

 
 

 

 

 
 
Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017 23:45

Ανάβαση στον Βορειοδυτικό Βούρινο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

  Ο Βούρινος ή Μπούρινος είναι βουνό της Δυτικής Μακεδονίας  μεταξύ των νομών Κοζάνης και Γρεβενών. Συνδέεται στα Βόρεια με το Άσκιο ενώ νότια και δυτικά περιβάλλεται από τον Αλιάκμονα.

 Η ετυμολογία του ονόματος μάλλον προέρχεται από το αρχαιοελληνικό «Βαρνούς» που σημαίνει ύψωμα.  Τρείς κορφές του Βορειοδυτικού Βούρινου ανέβηκαν το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου δύο Ναουσαίοι ορειβάτες οι : Κώστας Μάινος και Γιώργος Καισαρίδης . Οι ορειβάτες μας ξεκίνησαν από το χωριό Παλαιόκαστρο στα 900 μέτρα υψόμετρο και  περπάτησαν για 4.30 ώρες μία διαδρομή 15 χιλιομέτρων , ανέβηκαν στις κορυφές Γυμνή στα 1308 μ. υψόμετρο , Μαδρινή (Τζουρτζουλές το παλιό όνομα) στα 1489 μέτρα και Νεράιδα στα 1617 μέτραυψόμετρο. Η θέα και από την ψηλότερη κορυφή που ανέβηκαν (παρά τον αέρα που λυσσομανούσε με μεγάλη ταχύτητα) ήταν υπέροχη. Βλέποντας στα  βόρεια το Βέλια (που ενώνει το Άσκιο με το Βούρινο) και την Σιάτιστα στην αγκαλιά του , στην άλλη μεριά τον Αλιάκμονα ,τα Πιέρια και πίσω τους τον χιονισμένο Όλυμπο ,ενώ προς την μεριά της Ηπείρου βουνά της οροσειράς της  Πίνδου και το Βόιο . Κατά την διάρκεια της διαδρομής εντύπωση έκαναν οι πετρόχτιστες ποτίστρες και βρύσες, δεμένες με την φύση και φτιαγμένες με μεράκι από ανθρώπους που δούλευαν την πέτρα (Μαστροκαλφάδες του Βοίου) και έφτιαχναν αριστουργήματα με αυτήν .

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό,ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Media Kit


click image to open (pdf)

 

Follow us on Twitter

prefix="og: http://ogp.me/ns# fb: http://ogp.me/ns/fb#"