Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 19:31

Ναουσαίοι ορειβάτες στο όρος Βίτσι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

   Μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάβαση στο όρος Βίτσι έκαναν το Σάββατο 25 Νοεμβρίου ,  δύο συμπολίτες μας οι : Κώστας Μάϊνος και Γιώργος Καισαρίδης (μαζί με τον Δημήτρη Πιπέρογλου από την Θες/νίκη).

 Η ανάβαση ξεκίνησε έξω  από την μαρτυρική Κλεισούρα σε υψόμετρο 1172 μέτρων και  κατέληξε πάλι πίσω μετά από συνολική διαδρομή 11 χιλ. με 800 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς. Οι τρείς ορειβάτες ανέβηκαν στις κορυφές Δούκας στα 1620 μέτρα και Κρόνος στα 1677 μέτρα υψόμετρο , έχοντας θέα από την μία μεριά στην λίμνη της Καστοριάς και στον χιονισμένο Γράμμο , από την άλλη στις λίμνες Χειμαδίτιδα , Ζάζαρη , Πετρών και Βεγορίτιδα , στα χωριά Νυμφαίο και Λέχοβο και μπροστά τους στο χωριό Κλεισούρα με φόντο το Μουρίκι και στο βάθος το Άσκιο.

  Το περισσότερο μέρος της διαδρομής ήταν γυμνό και κατά διαστήματα συναντούσε δάση οξιάς , «Παχνισμένα» στα σκιερά τους κομμάτια. Φυσικά δεν έλειπαν και τα πολυβολεία , σημάδια του  κοντινού παρελθόντος και των όσων διαδραματίστηκαν στην περιοχή.

 Η ορειβατική εξόρμηση τελείωσε με μία επίσκεψη στο «Μοναστήρι του Γενεθλίου της Θεοτόκου» που ιδρύθηκε το 1314  , και κατά τον Μακεδονικό αγώνα φιλοξένησε πολλούς Μακεδονομάχους με γνωστότερο τον Παύλο Μελά . Επίσης έξω από την μονή , σε παρεκκλήσι  βρίσκονται τα λείψανα της  Πόντιας «Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας»  .