Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2019 14:01

Συμμετοχή Ναουσαίων στον Νοτιότερο αγώνα Ορειβατικού σκι στην Ευρώπη : “ Pierra Creta 2019”

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

  Αρκετοί Ναουσαίοι συμμετείχαν στον αγώνα ορειβατικού σκι “Pierra Creta ” , που έγινε στην Κρήτη , στον Ψηλορείτη . To “Pierra Creta” είναι ο Νοτιότερος αγώνας ορειβατικού σκι στην Ευρώπη ,  γίνεται κάθε δύο χρόνια και είναι η μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη  διοργάνωση ορειβατικού σκι στην χώρα μας .

   Ο αγώνας διεξάγεται  στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη (οροσειρά   Ίδης), ενός  βουνού  με ψηλές κορυφές ( Τίμιος Σταυρός 2456 μ. , Αγκαθιάς 2424 μ. , Στολίστρα 2325 μ. υψόμετρο) που το χειμώνα έχει έντονες  χιονοπτώσεις . Φέτος στον αγώνα συμμετείχαν αθλητές από 11 χώρες και παρά τον δυνατό άνεμο , το χαλάζι , την βροχή χαμηλά και την έντονη χιονόπτωση ,όλα την ημέρα του αγώνα ( 3 Μαρτίου) . Μετά από δύο αναβολές  της εκκίνησης , τελικά 160 άτομα ξεκίνησαν να τρέξουν με τα ορειβατικά τους σκι την διαδρομή των 10 χιλιομέτρων με τα 1000 μ. υψομετρικής διαφοράς ( υπήρχε και μεγαλύτερη διαδρομή αλλά λόγω έντονων καιρικών φαινομένων όλοι τρέξανε την ίδια).Η εκκίνηση δόθηκε με  λεβέντες μαυροφορεμένους Κρητικούς να χορεύουν περήφανα πάνω στο χιόνι και τον λυράρη να τραγουδά για την πατρίδα και τα πιστεύω αυτού του ιδιαίτερου νησιού μας. Ανατριχίλα πραγματικά, με τα στοιχεία της  φύσης να λυσσομανάμε , και όμως όλοι οι αγωνιζόμενοι να μην κάνουν πίσω ούτε για λίγο.  Η ιδιαιτερότητα που υπάρχει σε αυτό τον αγώνα είναι ότι τρέχεις ομαδικά με ομάδες 2 ή τριών ατόμων , και πρέπει να περάσεις με όλη την ομάδα τους 4 σταθμούς έλεγχου που υπάρχουν. Εντυπωσιακός ο όγκος του Ψηλορείτη ο μεγαλύτερος του νησιού ( 3 μέτρα ψηλότερος από τα Λευκά όρη) , με ύψος χιονιού 3 με 4 μέτρα ύψος στα μεγαλύτερα υψόμετρα και  τα ορειβατικά καταφύγια στο Λάκκο του Μυγερού , θαμμένα από το χιόνι.

  Από την πόλη μας πήραν μέρος οι : Γιώργος Καισαρίδης , Διαμαντής Σέρασλης , Γιώργος Θεολόγης , Παύλος Αϊβατζίδης , Θωμάς Μούλιας , Γρηγόρης Κουτσουφλιάνος και Βάσια Παρχαρίδου. Επίσης στη επιτροπή του αγώνα ο δικός μας Φίλιππος Μήτσαλας , που διαμένει στην Κρήτη.

   Για τον Ε .Ο . Σ.  Νάουσας έτρεξαν και τερμάτισαν οι Γιώργος Καισαρίδης και Διαμαντής Σέρασλης.

 Μετά τον αγώνα ακολούθησε Κρητικό Γλέντι σε χωριό της περιοχής.

Ιδιαίτερα τα συναισθήματα λοιπόν που κατέκλυσαν όλους όσους πήραν μέρος σε αυτό τον ιδιαίτερο αγώνα , πλημμυρισμένα από το θαυμασμό για αυτό το κακοτράχαλο νησί ,με τους μεγάλους ορεινούς όγκους αλλά και τους αδάμαστους , περήφανους κατοίκους του , που πάντα πρόσφεραν , όταν η ανάγκη το χρειάστηκε ,ακόμα και την ζωή τους για την πατρίδα μας.