Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 01:05

Δράσεις ενημέρωσης μαθητών για την δενδροκομική έρευνα από το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στις 16 Μαρτίου επισκέφτηκε το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων οι μαθητές της Δ’ τάξη του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας συνοδευόμενοι με τους εκπαιδευτικούς κα. Συροπούλου Ολυμπία και κα Κουκουράκη-Σουλιώτη Σοφία. Οι 21 μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από το προσωπικό του ινστιτούτου για τις ερευνητικές δραστηριότητες και να ξεναγηθούν στους οπωρώνες του ινστιτούτου καθώς και να παρακολουθήσουν και ‘συμμετάσχουν’ στις εργασίες που διεξάγονταν.

Οι μαθητές, με μεγάλη χαρά, συμμετείχαν στη φύτευση νέου οπωρώνα με 17 ποικιλίες ροδακινιάς, ο οποίος συγχρόνως εγκαθίσταται σε άλλες 10 περιοχές της Ευρώπης στα πλαίσια Ευρωπαϊκού προγράμματος και σκοπό έχει τη μελέτη της επίδρασης του περιβάλλοντος στα χαρακτηριστικά των ποικιλιών. ‘Διάβασαν’ ένα σχεδιάγραμμα φύτευσης, τοποθέτησαν τα δένδρα στις θέσεις τους, έμαθαν πως γίνεται η φύτευση, ποιος ο σκοπός αυτής της εργασίας και προσκλήθηκαν να έρχονται να παρακολουθούν τις ποικιλίες που φύτευσαν τα επόμενα χρόνια.

Κατόπιν, είδαν πως είναι ένας σύγχρονος μετεωρολογικός σταθμός και ενημερώθηκαν πως γίνονται οι μετρήσεις και πως αυτές οι μετρήσεις μαζί με παρατηρήσεις των φαινοτυπικών χαρακτηριστικών των δένδρων οδηγούν στον προσδιορισμό των επιπτώσεων του κλίματος στον εγκλιματισμό μίας ποικιλίας σε συγκεκριμένη περιοχή, την απόδοση και την ποιότητα των παραγόμενων καρπών.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν ανθισμένα δένδρα ροδακινιάς, βερικοκιάς και αμυγδαλιάς καθώς και μηλιάς, αχλαδιάς, κερασιάς που βρίσκονταν σε λήθαργο. Ενημερώθηκαν για το πώς γίνεται η γονιμοποίηση και πως η τεχνητή επικονίαση με σκοπό τη δημιουργία νέων ποικιλιών. Ήταν οι πρώτοι που επισκέφτηκαν και θαύμασαν την άνθηση σε νεαρό οπωρώνα με 500 ποικιλίες ροδακινιάς απ’ όλον τον κόσμο. Οι ποικιλίες διέφεραν στον χρόνο άνθησης, την πυκνότητα των ανθοφόρων οφθαλμών, το σχήμα της κόμης κ.α. Εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ των ποικιλιών παρατηρήθηκαν στο χρώμα των ανθέων που ήταν α) από λευκό μέχρι κόκκινο, β) δίχρωμο στο ίδιο άνθος ή άνθη με διαφορετικά χρώματα στο ίδιο δένδρο, καθώς και γ) άνθη με περισσότερα από τέσσερα πέταλα που προέρχονταν από την Ασία.

Η επίσκεψη στις ανθισμένες ροδακινιές ήταν ιδιαίτερη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, ένας ύμνος στη διαφορετικότητα και γενετική παραλλακτικότητα που υπάρχει στη φύση. Η επαφή με την φύση έδωσε ιδιαίτερη χαρά στα παιδιά καθώς και ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα σπουδαιότητας της δενδροκομικής έρευνας.