Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 07 Ιουλίου 2018 10:46

Σημεία τοποθέτησης του Γραμματέα Αυτοδιοίκησης του Κινήματος Αλλαγής Άγγελου Τόλκα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σημεία της τοποθέτησης του Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και πρώην Βουλευτή Ημαθίας Άγγελου Τόλκα σε Κεντρική Ημερίδα του Κινήματος Αλλαγής για την Αυτοδιοίκηση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. Φ. Γεννηματά και του Δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη.

Ο Άγγ. Τόλκας συντόνισε τη συζήτηση στο πάνελ με θέμα «Προτεραιότητες ενός σύγχρονου, δημοκρατικού και προοδευτικού Αυτοδιοικητικού Κινήματος» με ομιλητές Δημάρχους, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους και πρώην Υπουργούς Εσωτερικών ενώ τα συμπεράσματα παρουσίασε ο Γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Η εκδήλωση ουσιαστικά αποτέλεσε την έναρξη της προετοιμασίας του Κινήματος Αλλαγής για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

«Οι πόλεις και οι περιφέρειες έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Το ίδιο και οι ανάγκες, τα προβλήματα αλλά και οι προκλήσεις των τοπικών αρχών.

Οι συνέπειες της κρίσης είναι εμφανείς κυρίως στην περιφέρεια της χώρας και ακόμη περισσότερο εκεί όπου δεν υπάρχουν πηγές τουριστικού εισοδήματος ή εισοδήματα από άλλες ειδικές συνθήκες όπως πχ φοιτητές, δημόσιοι υπάλληλοι, μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις και υποδομές.  Αυτές οι διαφοροποιήσεις διαμορφώνουν και την ταυτότητα κάθε περιοχής.

Από το 2009 έως σήμερα είχαμε την ευκαιρία να δούμε συμπυκνωμένα την πολιτική των κομμάτων για την αυτοδιοίκηση. Σήμερα η πολιτική και θεσμική απίσχναση είναι περισσότερο εμφανής από ποτέ. 

Η δεξιά συντήρηση υποβαθμίζει την αυτοδιοίκηση γιατί την βλέπει ψηφοθηρικά. Διαφωνούν αξιακά με την μεταβίβαση εξουσίας αλλά και ελέγχου στον δημότη. Δεν ενδιαφέρονται για την περιφέρεια γιατί η περιφέρεια χάνει πληθυσμό και άρα ψηφοφόρους.

Ο κυβερνητικός αριστερολαικισμός δεν μπορεί να την στηρίξει γιατί δεν εμπιστεύεται τον Έλληνα. Έχει ως μόνο αφήγημα την κρατική χρηματοδότηση που και αυτήν αποτυγχάνει να την διαχειριστεί ή την διαχειρίζεται ρουσφετολογικά.

Και στις δύο περιπτώσεις διαλύεται η αυτοδιοίκηση.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να απαντήσουμε εμείς με την δημιουργία και ενεργοποίηση ενός σύγχρονου προοδευτικού αυτοδιοικητικού κινήματος.

Από τον δικό μας χώρο ξεκινά η νέα πρόταση πολιτικής που υποστηρίζει τις περιφέρειες και τους δήμους να γίνουν τα όργανα δημιουργίας πλούτου και ενδυνάμωσης της ελληνικής οικονομίας.

Να ξανασχεδιάσουμε τις κεντρικές μας πολιτικές ώστε να στηρίξουμε περισσότερο την περιφερειακή συνεργασία και τη δημιουργία κοινωνικού και αναπτυξιακού πλεονάσματος ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε περιοχής. Και να προβλέψουμε τις δυνατότητες χρηματοδοτήσεων από το κράτος, από ιδίους πόρους και ιδιωτικά projects .

Η νέα οικονομία, οι σύγχρονες υποδομές, οι τεχνολογίες πληροφορικής και τεχνολογιών αλλά και η απελευθέρωση των δικών μας, ελληνικών, δυνάμεων είναι οι καταλυτικές συγκυρίες. Η οικονομία της γνώσης είναι ο κατεξοχήν τομέας που μπορεί από τη μια να βρει ευνοϊκό έδαφος και από την άλλη να ευνοήσει τους δήμους και να συγκρατήσει τον δυναμικό πληθυσμό τους.

Από την άλλη η αυτοδιοίκηση έχει τον κυρίαρχο ρόλο και έχει πρωταγωνιστήσει στην κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Με πυρήνα τους Δήμους μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια και τις συνέπειες οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού στις οποίες οδηγεί.

Η νέα ημέρα θέλει από εμάς απαντήσεις για την οικογενειακή στέγη και την κοινωνική αλληλεγγύη. Για την τρίτη ηλικία και την προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ και ευάλωτους χρήστες. Για την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Για τις παροχές υγείας. Για την αυτοδιοίκηση με συμμετοχικότητα.

Το επόμενο διάστημα ανοίγουμε το διάλογο σε όλη την χώρα και για τις νέες προκλήσεις. Για το πώς οι αυτοδιοικητικές υπηρεσίες θα απαντούν στις ανάγκες των ανθρώπων. Για τις δημογραφικές εξελίξεις και τις ροές μεταναστών. Για την πολιτική προστασίας από τις καταστροφές και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.  Για το ρόλο της αυτοδιοίκησης στον έλεγχο της αγοράς και την προστασία δικαιωμάτων πολίτη

Όλα αυτά είναι τα πολιτικά στοιχεία σύνθεσης των προοδευτικών συμμαχιών. Είναι η υποχρέωσή μας για απαντήσεις.

Με τους πολλούς και κυρίως όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη να σταθούμε στην ίδια πλευρά και να απαντήσουμε πώς θέλουμε να είναι οι κοινότητές μας, η ζωή μας».