Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 31 Μαϊος 2017 17:31

Συνάντηση ομάδων εργασίας της Π.Ε. Ημαθίας και της Νομαρχίας Ilfov Βουκουρεστίου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την Παρασκευή 26η Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη, παρουσία επίσης του προέδρου του νομαρχιακού συμβουλίου του Ilfov κ. Petrache ,συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων και συνεργατών των δύο αδελφοποιημένων εταίρων, της Π.Ε Ημαθίας και  της Νομαρχίας Ilfov Βουκουρεστίου.

Από την νομαρχία του Ilfov συμμετείχαν, η γενική γραμματέας του νομαρχιακού συμβουλίου κα.Trandafir, ο διευθυντής απορρόφησης εθνικών και διεθνών πόρων κ. Trandafir και ο συνεργάτης του προέδρου κ. Curduman.

Από την Π.Ε. Ημαθίας  η περιφερειακή σύμβουλος κα.Καρατζιούλα, , ο πρόεδρος της  Κοινοπραξίας Ομάδας Παραγωγών Συνεταιρισμών  Ημαθίας κ. Γιαννακάκης,  ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης κ. Μιχαλιάς, οι κ.κ  Ιωσηφίδου και Τσεχελείδου από την Διεύθυνση Αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής, υπεύθυνες για θέματα εξαγωγών, η κ. Τουπεκτσή υπεύθυνη τουρισμού, ο κ. Καραγιάννης εκπροσωπώντας την ΑΝ.ΗΜΑ. και ο κ. Τσιούντας  ειδικός συνεργάτης του κ.Καλαϊτζίδη.

Τα θέματα εργασίας που συζητήθηκαν αφορούσαν τον οικονομικό, τον διοικητικό και τον πολιτιστικό-τουριστικό τομέα.

Στο διοικητικό τομέα προτάθηκε η ανταλλαγή εμπειριών από τα μοντέλα διοίκησης των δύο περιοχών με σκοπό την εξεύρεση λύσεων σε τυχόν προβλήματα που προκύπτουν και υιοθέτηση των θετικών στοιχείων που υπάρχουν από το κάθε μοντέλο.

Η Νομαρχία του Ilfov πρότεινε την συμμετοχή της Ημαθίας ως εταίρο σε πρόγραμμα συνεργασίας για το οποίο αναμένει την έγκριση της χρηματοδότησης, το οποίο θα προβλέπει κοινές δράσεις στις δύο περιοχές λαμβάνοντας άμεσα θετική ανταπόκριση, με το θεσμικό πλαίσιο της συνεργασίας να καθορίζεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Επίσης θα αναζητηθούν και νέοι τρόποι συνεργασίας μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το Interreg.

Στον πολιτιστικό τομέα προτάθηκε και συζητήθηκε ο προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά ενός Ελληνο-Ρουμανικού φεστιβάλ με δράσεις και στις δύο περιοχές, καθώς και συμμετοχή συλλόγων και οργανώσεων στα φεστιβάλ που ήδη αποτελούν θεσμούς στην Ημαθία και στο Ilfov.

Επιπρόσθετα, καθώς η περιοχή του Ilfov δραστηριοποιείται στον ημερήσιο και διήμερο θρησκευτικό-αγροτικό τουρισμό, έχοντας πολλά κοινά στοιχεία με την Ημαθία, έγινε ανταλλαγή απόψεων με σκοπό την ενίσχυση των τουριστικών ροών.

 

Στον οικονομικό τομέα, συζητήθηκε διεξοδικά η δυνατότητα κοινής επένδυσης από συνεταιρισμούς και ιδιώτες στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, της διοχέτευσης των προϊόντων των δύο περιοχών στις εθνικές αγορές καθώς και της μεταποίησης.

Συμφωνήθηκε επίσης, να εξεταστεί η δυνατότητα ίδρυσης αγοράς οπωροκηπευτικών προϊόντων ελληνικής προέλευσης στην περιοχή του Ilfov, με σκοπό την προώθηση των προϊόντων μας στην τοπική αγορά.

Τέλος, ζητήθηκε από την Π.Ε. Ημαθίας να παράσχει συμβουλευτική υποστήριξη στις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Ilfov, σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις μέσω του προγράμματος Leader, καθώς βρίσκεται ήδη στην τέταρτη προκήρυξη του προγράμματος, το οποίο μόλις ξεκινά για τον εταίρο της από τη Ρουμανία.

Τις αμέσως επόμενες μέρες, θα οργανωθούν ομάδες εργασίας και από τις δύο πλευρές, μέσω των οποίων θα συντονίζονται και θα προγραμματίζονται οι δράσεις.

 

Σχετικά Άρθρα