Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 19:28

Τ.Ε. Ημαθίας του ΚΚΕ: Οι αγρότες της Ημαθίας είδαν τους κόπους τους για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά να πηγαίνουν χαμένοι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι αγρότες της Ημαθίας είδαν τους κόπους τους για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά να πηγαίνουν χαμένοι, να μένουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενώ έχουν κάνει πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα και φροντίδες στα πληγέντα από το χαλάζι και την ανεμοθύελλα χωράφια τους.

Για μια ακόμη χρονιά οι αγρότες έγιναν μάρτυρες της τεράστιας καταστροφής και απροστάτευτοι από καιρικά φαινόμενα, ενώ με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ο ΕΛΓΑ δεν ασφαλίζει και δεν αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

Επειδή κατά την προεκλογική περίοδο οι πληγέντες αγρότες άκουσαν λόγια παρηγοριάς και συμπόνιας, για να έχουν αντίκρισμα, πρέπει να γίνουν τα στοιχειώδη απαραίτητα που καμιά κυβέρνηση δεν έκανε ως τώρα.

Απαιτούμε:

  1. Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να υπάρχει κρατική χρηματοδότηση, όταν χρειάζεται, αφού ο προϋπολογισμός είναι και δικά τους χρήματα από άμεση και έμμεση φορολογία. Καμιά κυβέρνηση από το 2011 που ψηφίστηκε ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ, ενώ είχαν την υποχρέωση να καλύπτουν τον ΕΛΓΑ με 35 εκατ. ευρώ το χρόνο.
  2. Μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας, αφού είναι γνωστό ότι ο Νομός Ημαθίας είναι απροστάτευτος από το χαλάζι και είναι περιοχή που κάθε χρόνο μετράει πληγές από τις χαλαζοπτώσεις.
  3. Άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ και να είναι αντικειμενική που να αποτυπώνει το μέγεθος της ζημιάς. Επειδή οι αγρότες δεν έχουν άλλο εισόδημα να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις, ώστε να μπορούν να καλύψουν τα βασικά οικογενειακά έξοδα. Να μην υπάρχει η γνωστή καθυστέρηση που φτάνει μέχρι και 16 ολόκληρους μήνες για την εξόφληση των αποζημιώσεων.
  4. Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων τους, των ασφαλιστικών εισφορών ώσπου να δοθούν τα χρήματα των αποζημιώσεων. Να μην κοπεί ρεύμα σε καμία αγροτική οικογένεια.