Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2019 18:56

Ά. Τόλκας: «Με έργο και αποτέλεσμα για τον τόπο μας» - Απολογισμός της Υπουργικής μου θητείας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Συμπληρώθηκαν 4 μήνες από τότε που αποδέχτηκα την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση του Πρωθυπουργού της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, να αναλάβω το χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής της πατρίδας μας, από το πόστο του Υφυπουργού.

 Γνώριζα από την αρχή τα προβλήματα, ως μάχιμος δικηγόρος, όπως γνώριζα και τους περιορισμούς που θα είχαμε, εγώ και οι συνεργάτες μου, σχετικά με την ταχεία και απρόσκοπτη εφαρμογή του σχεδίου μου για την βελτίωση τόσο του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου όσο και για την καθημερινή, -στο πεδίο-, αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει τόσο ο προσφυγικός πληθυσμός όσο και οι εργαζόμενοι στον τομέα αλλά και οι κοινωνίες υποδοχής.

 

Η αντιμετώπιση του Προσφυγικού χρειάζεται όραμα, αποφασιστικότητα και τόλμη. Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα διέθεσα όλες μου τις δυνάμεις στην κατεύθυνση αυτή.

 

Απευθυνόμενος σήμερα στις συντοπίτισσες και τους συντοπίτες μου στην Ημαθία, θα ήθελα εν συντομία να παρουσιάσω έναν απολογισμό της δράσης και των προτεραιοτήτων μου κατά τη διάρκεια αυτών των 120 περίπου ημερών κατά τις οποίες είχα την τιμή να υπηρετώ τη χώρα από το συγκεκριμένο πόστο.

 

  1. Διαφάνεια, έλεγχος αποτελεσματικότητα.

Προετοιμάσαμε και καταθέσαμε εισήγηση για την πλήρη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ελέγχου και ένταξης των ΜΚΟ στο Μητρώο του Υπουργείου μας, μέσα από την πιστοποίηση  και τα διεθνή πρότυπα. Οργανώσαμε πανελλαδικές συναντήσεις εργασίας με όλες ανεξαιρέτως τις ΜΚΟ που είναι ενταγμένες στο σχετικό Μητρώο του Υπουργείο και δόθηκε για πρώτη φορά η ευκαιρία σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να παρουσιάσουν το έργο και τους προβληματισμούς τους. Εντάξαμε στο υπάρχον Μητρώο επιπλέον 15 ΜΚΟ, προκειμένου να αναλάβουν και αυτές δράση στη διαχείριση του Προσφυγικού με μεγαλύτερη διασύνδεση του έργου όλων των οργανώσεων και πιο εύκολη πρόσβασή τους στο πεδίο.

 

  1. Αποκέντρωση, καλύτερη εξυπηρέτηση των προσφύγων, νέες θέσεις εργασίας, εξοικονόμηση πόρων. 

Μεριμνήσαμε και σχεδιάσαμε τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Γραφείο Ασύλου στην Αλεξάνδρεια με στόχο να αποσυμφορήσουμε το αντίστοιχο γραφείο της Θεσσαλονίκης κι έτσι δημιουργούμε μια νέα δημόσια υπηρεσία στον τόπο μας, με νέες θέσεις εργασίας. Μεριμνήσαμε για την μετεγκατάσταση υπηρεσιών του Υπουργείου σε νέα λειτουργικά κτίρια που δεν επιβαρύνουν οικονομικά τις υπηρεσίες μας και εξοικονομούν χρήματα και εργατοώρες. Ετοιμάσαμε στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου ρύθμιση για την αύξηση του αριθμού των  Δικαστικών Επιτροπών Προσφυγών και για την εξυπηρέτηση όλων των εκκρεμών υποθέσεων για την τελευταία δεκαετία. Σχεδιάσαμε την ηλεκτρονική διασύνδεση των Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Μετανάστευσης, Δημόσιας Τάξης, Οικονομικών και Εργασίας με στόχο την εξοικονόμηση υλικών και άυλων πόρων. Στηρίξαμε και προβάλαμε σθεναρά το νέο θεσμό του συστήματος των Ηλεκτρονικών Ραντεβού κατά τη συναλλαγή των πολιτών τρίτων χωρών με τα Τμήματα Αδειών Διαμονής.

 

  1. Ένταξη των προσφύγων – δυναμική στις τοπικές κοινωνίες – συμμετοχή στην αγροτική ζωή της Ημαθίας

Σταθήκαμε με προσοχή και υπευθυνότητα στο πρόβλημα ένταξης στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου των προσφύγων που διαμένουν στους διάφορους χώρους φιλοξενίας και σε συνεργασία με τοπικούς αγροτικούς συλλόγους και βιομηχανίες αναζητήσαμε και βρήκαμε λύσεις στο κομμάτι της νόμιμης και σταθερής απασχόλησής τους με εργόσημο, στις αγροτικές εργασίες. Έτσι, εκεί όπου χρειάζονται εργατικά χέρια που πλέον δεν υπάρχουν, δώσαμε τη δυνατότητα στους πρόσφυγες από τις Δομές Βέροιας και Αλεξάνδρειας να μπορούν να εργαστούν στην οικονομία του τόπου μας, γεγονός που κίνησε το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων προς την Ημαθία.

 

  1. Διεθνή παρουσία για τη χώρα και την Ημαθία

Είχα την ευκαιρία να εκπροσωπήσω τη χώρα σε συσκέψεις κορυφής για το Προσφυγικό πρόβλημα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό πάντα σε συνεργασία με Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς φορείς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, UNESCO), κυβερνήσεις τρίτων χωρών, πρέσβεις, τεχνικά κλιμάκια.

 

  1. Δύναμη και αποτέλεσμα για την Ημαθία

Μέσα σε μόλις 4 μήνες υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα που δείχνουν το δρόμο για το πώς βλέπουμε την επόμενη ημέρα για τον τόπο μας. Για την πολιτιστική υποδομή ως φορέα ανάπτυξης (πχ παραχώρηση κτιρίου Ματθαίου στο Δήμο Νάουσας). Για την παράδοση και την ιστορική κληρονομιά αλλά μέσα από το πρίσμα του μελλοντικού τους ρόλου (προστασία και διεθνής διαφήμιση του εθίμου Γενίτσαροι και Μπούλες της Νάουσας αλλά και της οινικής ζώνης του Ξινόμαυρου).  Για την ανάπτυξη της περιοχής με νέες δημόσιες υπηρεσίες (υπηρεσία ασύλου στη Δομή Προσφύγων της Αλεξάνδρειας, Γραφείο Πληροφόρησης Πολίτη για ιδιωτικά χρέη στην Δημοτική Αγορά Βέροιας). Για τη συμμετοχή φορέων της Ημαθίας σε κεντρικές εξελίξεις στα μεγάλα ζητήματα (Ένταξη ΜΚΟ Έρασμος στο Μητρώο του Υπουργείου Μετανάστευσης).

 

Σήμερα νιώθω ευτυχής γιατί δεν σπαταλήσαμε ούτε μια μέρα. Είμαι ευτυχής γιατί δεν ξοδέψαμε το χρόνο μας, δεν παραπέμψαμε στις 'καλένδες' δύσκολες αποφάσεις, εκμεταλλευόμενοι την ούτως ή άλλως σύντομη θητεία του κυβερνητικού σχήματος που προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό του Φεβρουαρίου.

 

Είμαι ευτυχής διότι αφήνω έργο χειροπιαστό. Αυτό εξάλλου κάνω τα 10 χρόνια ενασχόλησής μου με την κεντρική πολιτική σκηνή. Έργο για τον τόπο μας, για την Ημαθία, από οποιοδήποτε πόστο κι αν βρέθηκα.  

 

Τα αποτελέσματα είναι εδώ για να δικαιώσουν τις προσπάθειές μας.