Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019 16:57

«Πρωτοβουλία για το Παιδί» και ΣΟΦΨΥ Ημαθίας: Δύο σημαντικές κοινωνικές δομές επισκέφθηκε η Φρόσω Καρασαρλίδου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 Η βουλευτής και εκ νέου υποψήφια, Φρόσω Καρασαρλίδου, επισκέφτηκε το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος της “Πρωτοβουλίας για το Παιδί” και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο κ. Αριστοτέλη Σιδηρόπουλο και τις υπεύθυνες του Κέντρου, Δώρα Νιώπα, κοινωνική λειτουργό και Μαρία Πανταζή, ψυχολόγο, τόσο για το έργο που παρέχεται, όσο και για τη συνολική δράση της “Πρωτοβουλίας”.

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί παρέχει ποιοτικές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε παιδιά και νέους σε όλες τους βαθμούς κοινωνικής φροντίδας (ανοικτή και κλειστή φιλοξενία, θεραπεία τραύματος, ημιαυτόνομη διαβίωση) με στόχο την άρση των συνεπειών από την κατάσταση που βίωσαν και την απόδοσή τους στην κοινωνία, ως ακέραιων, αξιοπρεπών και χρήσιμων ανθρώπων.


Η νέα κοινωνική δομή της “Πρωτοβουλίας”, το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος της Βέροιας, παρέχει υπηρεσίες διάγνωσης και τεκμηρίωσης της κακοποίησης (ιδίως σεξουαλικής) και ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα θεραπείας του τραύματος το οποίο σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολο να επουλωθεί, ενώ παράλληλα στο Συμβουλευτικό Κέντρο παρέχεται ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε οποιονδήποτε την έχει ανάγκη.


 Στη συζήτηση επισημάνθηκε ότι η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, κατά 80% προέρχεται από συγγενικά πρόσωπα. «Είναι ένας φαύλος κύκλος, άτομα που έχουν υποστεί βία την αναπαράγουν» ανέφερε ο κ. Σιδηρόπουλος, ενώ τόνισε πως η “Πρωτοβουλία για το Παιδί” εργάζεται μέχρι τέλους τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, στοχεύοντας στην καταδίκη των ενόχων αφ’ ενός και στη διαδικασία θεραπείας του θύματος αφ’ ετέρου, γεγονός ασυνήθιστο για την ελληνική πραγματικότητα. Συζητήθηκε επίσης η σοβαρή παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων, που έχει πάρει διαστάσεις τον τελευταίο καιρό και αφορά ακόμη και σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας (χρήση ψυχοτρόπων ουσιών, σεξουαλική εκμετάλλευση κλπ), ενώ τονίστηκε η ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης και καταστολής πριν το πρόβλημα καταστεί ανεξέλεγκτο.



Στον ΣΟΦΨΥ Ημαθίας


Στην συνέχεια η κα Καρασαρλίδου επισκέφτηκε τον Σύλλογο Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία, όπου συνομίλησε με την υπεύθυνη Δομής Κέντρου κα Ελευθερία Βενετσανάκου και μέλη του συλλόγου για την πορεία του στα πέντε χρόνια λειτουργίας του.


Ο ΣΟΦΨΥ αυτή τη στιγμή παρέχει υποστήριξη σε 90 άτομα μέσω προσωπικών ραντεβού και ομάδων θεραπείας, ανάλογα με τα περιστατικά. Τα άτομα αυτά έχουν βρει στη Στέγη του συλλόγου, φίλους και ψυχολογική υποστήριξη, τόσο τα ίδια όσο και οι οικογένειές τους. Δυστυχώς όμως, όπως επισημάνθηκε, ακόμα και στις μέρες μας τα προβλήματα ψυχικής υγείας αποτελούν ταμπού για ένα μέρος της κοινωνίας και προς αυτή την κατεύθυνση εστιάζεται σημαντικό κομμάτι των προσπαθειών του ΣΟΦΨΥ, ο οποίος συνεργάζεται στενά με τη δομή Βοήθεια στο Σπίτι και με το ΚΟΙΣΠΕ “Δεσμός” για τη φροντίδα αλλά και την εργασιακή ένταξη των ληπτών.


Σχετικά με την οικονομική βοήθεια του ΣΟΦΨΥ πέρα από την ένταξή τους σε προγράμματα ΕΣΠΑ και Επιχορηγήσεων όπως του Κρατικού Λαχείου για το οποίο συνεισέφερε και η κα Καρασαρλίδου, δυστυχώς, όπως δήλωσαν, δεν υπάρχουν δωρεές, ίσως διότι η κοινωνία είναι ακόμα επιφυλακτική απέναντι τους. Γι αυτό τον λόγο ευχαρίστησαν την βουλευτή που είναι δίπλα τους και στηρίζει τους σκοπούς του συλλόγου.

Ο επόμενος στόχος τους είναι η δημιουργία ενός ξενώνα 24ωρης φροντίδας και μιας Κινητής Μονάδας ώστε να εξυπηρετούνται άτομα που δεν μπορούν να έρθουν στο χώρο τους, αιτήματα για τα οποία η κα Καρασαρλίδου δεσμεύτηκε να τα υποστηρίξει σε περίπτωση που επανεκλεγεί βουλευτής.