Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 19:57

Απ. Βεσυρόπουλος: "Ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό και την Διοίκηση του ΕΛΓΑ, να πράξουν το αυτονόητο. Να αποζημιώσουν τους παραγωγούς που επλήγησαν"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ των ζημιών, που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας λόγω των ισχυρών άκαιρων βροχοπτώσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την Ημαθία το διάστημα 26 έως 28 Ιουνίου 2018, καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

 

Ο κ. Βεσυρόπουλος, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή, θέτει προ των ευθυνών τους, την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας την άμεση  παρέμβαση του Υπουργού, προκειμένου να  εκκινήσει ο ΕΛΓΑ τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων των παραγωγών πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια κ.α.) της Ημαθίας, που η παραγωγή τους υπέστη ζημιές και ακολούθως την καταβολή αποζημιώσεων.

 

Επίσης, ο βουλευτής Ημαθίας, για πολλοστή φορά ζητά να καταβληθούν οι αποζημιώσεις  στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών, σε Ημαθία και Πέλλα, για τις καταστροφές που υπέστη η παραγωγή τους τον περασμένο Ιούλιο.

 

Σε δήλωση του ο βουλευτής Ημαθίας, ανέφερε:

 

«Η Ημαθία και οι παραγωγοί ροδάκινων, νεκταρινιών, βερίκοκων, δαμάσκηνων και κερασιών, επλήγησαν για άλλη μια φορά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Δυστυχώς, πρόκειται για τους ίδιους παραγωγούς που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, απροκάλυπτα εμπαίζει και κοροϊδεύει εδώ και ένα χρόνο, χωρίς να τους έχει αποζημιώσει για την καταστροφή μεγάλου μέρους της παραγωγής τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Ιουλίου. Πρώτα με υπεκφυγές και ύστερα με υποσχέσεις και λόγια, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει, έως σήμερα, τις αποζημιώσεις που δικαιούνται αυτοί οι  άνθρωποι.

Ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό και την Διοίκηση του ΕΛΓΑ, να πράξουν το αυτονόητο και να εκκινήσουν τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων για τις ζημίες που καταφανώς προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και εν συνεχεία να αποζημιώσουν τους παραγωγούς που επλήγησαν. Οι ζημίες που υπέστησαν οι καλλιέργειες των πυρηνόκαρπων είναι ζημιές που καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Δεν υπάρχει καμία πλέον δικαιολογία, ας το καταλάβουν και ας αποζημιώσουν τους αγρότες για τις ζημίες που υπέστησαν και τις δύο χρονιές». 

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

ΘΕΜΑ:«Ανάγκη άμεσης παρέμβασης της κυβέρνησης για την καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την καταβολή αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας, που η παραγωγή καταστράφηκε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών»

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας που επλήγησαν όσο κανένας άλλος από τις καιρικές συνθήκες, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πρόσφατες καταστροφές που υπέστη η παραγωγή τους από τις ισχυρές βροχοπτώσεις στο τριήμερο 26 έως 28 Ιουνίου.

 

Όλα αυτά,  ενώ εδώ και ένα χρόνο,  δεν έχουν λάβει ακόμη  τις αποζημιώσεις για την καταστροφή μεγάλου μέρους της παραγωγής τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Ιουλίου.

 

Οι πρόσφατες ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες των πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια κ.α.) από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα της τελευταίας εβδομάδας είναι ζημίες καλυπτόμενες από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

 

Ως εκ τούτου η  Πολιτεία οφείλει να κινηθεί άμεσα και να εκκινήσει τη σχετική διαδικασία, μέσω του ΕΛΓΑ, για την καταγραφή των ζημιών και ακολούθως  την καταβολή αποζημιώσεων.

 

Η ασυνέπεια όμως της κυβέρνησης που ακόμα δεν έχει καταβάλει τις αποζημιώσεις για τις περυσινές καταστροφές, δημιουργεί εύλογο προβληματισμό.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

1.Εάν προτίθεται να παρέμβει άμεσα για να εκκινήσει ο ΕΛΓΑ τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων των παραγωγών πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια κ.α.) της Ημαθίας, που η παραγωγή τους υπέστη ζημιές λόγω των ισχυρών άκαιρων βροχοπτώσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή το διάστημα 26 έως 28 Ιουνίου 2018.

 

2. Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις  στους παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών, σε Ημαθία και Πέλλα, για τις καταστροφές που υπέστη η παραγωγή τους τον περασμένο Ιούλιο.

 

Από το πολιτικό γραφείο του Απόστολου Βεσυρόπουλου