Ειδήσεις σε τίτλους

 

 
 

 

 
 
Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2018 19:05

"Με τρία χρόνια καθυστέρηση η έναρξη της διαδικασίας για την την καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες της Ημαθίας που οι δενδροκαλλιέργειες τους ξεράθηκαν"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Αν. Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Μετά από μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση τριών ετών, η κυβέρνηση ανέθεσε στον ΕΛΓΑ (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 4639/29-12-2017), την υλοποίηση του προγράμματος αποζημιώσεων από πόρους του προγράμματος ΠΣΕΑ, για τους αγρότες της Ημαθίας, που λόγω των έντονων βροχοπτώσεων της περιόδου από 2.9.2014 έως 6.4.2015 το φυτικό τους κεφάλαιο καταστράφηκε (ξεράθηκαν οι δενδροκαλλιέργειες τους).

 

Ουσιαστικά την τελευταία στιγμή και πριν εκπνεύσει το καταληκτικό όριο της τριετίας, πέραν του οποίου δεν θα μπορούσαν να δοθούν αποζημιώσεις, η κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή του αυτονόητου.

 

Υπενθυμίζω ότι, για το συγκεκριμένο ζήτημα είχα αναγκαστεί να καταθέσω δύο ερωτήσεις στη Βουλή, τον Μάιο και το Δεκέμβριο του 2017.

 

Υπενθυμίζω ότι είχαν ήδη ολοκληρωθεί, εδώ και καιρό, οι καταγραφές των ζημιών από τον ΕΛΓΑ.

 

Το μόνο που είχε να κάνει η κυβέρνηση ήταν η έκδοση των αναγκαίων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, και στη συνέχεια η  έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας κατάθεσης των δικαιολογητικών και της εκταμίευσης των αποζημιώσεων, αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

 

Με βάση μάλιστα το άρθρο 9 του κανονισμού του ΕΛΓΑ, η καταβολή των αποζημιώσεων θα πρέπει να γίνει εντός τεσσάρων ετών από την εκάστοτε επέλευση ζημιογόνου αιτίου, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο του 2019.

 

Με τους ρυθμούς που κινήθηκε και κινείται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο συγκεκριμένο ζήτημα, λογικό είναι να υπάρχουν  ανησυχία και επιφυλάξεις».

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό,ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Media Kit


click image to open (pdf)

 

Follow us on Twitter

prefix="og: http://ogp.me/ns# fb: http://ogp.me/ns/fb#"