Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 15:34

Η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου επισκέφθηκε αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συζήτηση για την υπερπαραγωγή και τη δωρεάν διανομή, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, την “μαύρη αγορά”.

 

Η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου, μαζί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Αγοράς Θεσ/νίκης Δημ. Χαμπίδη και τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Βασίλη Λαζαρίδη, επισκέφτηκε το Σάββατο τους συνεταιρισμούς Α.Σ. Μέσης, Α.Σ. Άμμου Ν. Αλιάκμων και Α.Σ. Μελίκης και συζήτησε με τους προέδρους και τα διευθυντικά τους στελέχη την κατάσταση στην αγορά λόγω της υπερπαραγωγής, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς. Προβλήματα, όπως η πληρωμή από τον ΕΛΓΑ των περσινών ζημιών στις καλλιέργειες, οι εκτιμήσεις των φετινών ζημιών, τα ΠΣΕΑ 2014, η “μαύρη αγορά”, το εργόσημο, η φορολόγηση των αγροτών κ.α.


Για το θέμα της υπερπαραγωγής τονίστηκε ότι πρέπει να ξεκινήσει γρηγορότερα φέτος η δωρεάν διανομή των φρούτων αλλά και να αυξηθεί η ποσότητα που θα διατεθεί ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση της αγοράς. Ευνοϊκότερη μεταχείριση στους παραγωγούς των συνεταιρισμών από άποψη φορολογίας και ασφάλισης. Να βρεθεί επίσης λύση στο θέμα της “μαύρης αγοράς” που προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημιά στους συνεταιρισμούς. Ακόμη στη περιοχή της Μελίκης συζητήθηκε και το θέμα των ΠΣΕΑ για το 2014 που αφορά κυρίως την περιοχή, από καταστροφή λόγω πλημμυρών. Με τον Α.Σ. Μελίκης συζητήθηκε και το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού του συνεταιρισμού.

Η βουλευτής εξέφρασε τη συμπαράστασή της και δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλλει στην επίλυσή τους σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Για το θέμα της υπερπαραγωγής και της δωρεάν διανομής τόνισε ότι ήδη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ημαθία, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει σχετικό φάκελλο στήριξης της αγοράς του ροδάκινου και θα ζητήσει αύξηση της ποσότητας της δωρεάν διανομής, σε συνεργασία με την Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών.


Τέλος, συμφωνήθηκε ότι η λύση στα άμεσα αλλά και χρόνια προβλήματα του αγροτικού κόσμου είναι η κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων, με τη στήριξη της Κοινοπραξίας και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης που πρόσφατα συστήθηκε, με στόχο πάντα μια συμφωνημένη στρατηγική ανάπτυξης του αγροτικού τομέα.

 

Σχετικά Άρθρα