Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2017 15:02

Τι είναι αυτό που ονομάζουμε... Λογοθεραπεία;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Της Ανθούλας Μπρούβαλη

 Η Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη, η οποία ασχολείται με την πρόληψη, την αξιολόγηση και τη θεραπεία των διαταραχών της ανθρώπινης επικοινωνίας σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Συχνά, στο λεξιλόγιό μας υπάρχουν οι λέξεις ομιλία, λόγος και επικοινωνία. Όμως, έχουμε σκεφτεί τι αντιπροσωπεύει η κάθε λέξη;

Ομιλία είναι η ικανότητα του ανθρώπου να συνδυάζει ήχους, ώστε να καταφέρει να αρθρώσει λέξεις, φράσεις και προτάσεις. Ουσιαστικά η ομιλία είναι η ηχητική έκφραση του εσωτερικού μας λόγου. Για παράδειγμα, στις διαταραχές ομιλίας ανήκει η αρθρωτική διαταραχή (π.χ. ένα παιδί δεν λέει το ρ) και ο τραυλισμός.

Λόγος είναι ακόμη μία ικανότητα του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, είναι η ικανότητα του να αναγνωρίζει αυτό που ακούει και να το συνδυάζει, ώστε να μπορεί να σχηματίσει και να χρησιμοποιήσει σωστές προτάσεις. Παιδιά με διαταραχές στο λόγο είναι πιθανό να παρουσιάσουν δυσκολίες στην έκφρασή τους και στην κατανόηση της ομιλίας των άλλων.

Επικοινωνία είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και συναισθημάτων μεταξύ των ανθρώπων. Είναι λεκτική και μη λεκτική (ύφος, διάθεση, χειρονομίες). Και οι δύο μορφές επικοινωνίας είναι το ίδιο σημαντικές στην καθημερινή επικοινωνία των ανθρώπων.

Πότε είναι απαραίτητη η λογοθεραπεία σε παιδιά;

Η ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας σε κάθε παιδί είναι διαφορετική, γιατί το καθένα είναι μοναδικό και έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Παρακάτω δίνονται τα βασικά στάδια ανάπτυξης ομιλίας – λόγου – επικοινωνίας:

Από 0 έως 12 μηνών:

-   Εστιάζει σε ήχους

-   Παράγει ήχους

-   Ανταποκρίνεται στο όνομά του

-   Λέει πρώτες λέξεις

 

Από 1 έως 2 ετών:

-   Κατανοεί απλές εντολές

-   Λέει το όνομά του

-   Κατανοεί και δείχνει αντικείμενα

-   Βασικό λεξιλόγιο

 

Από 2 έως 3 ετών:

-   Κατανοεί και εκτελεί πιο σύνθετες εντολές

-   Κάνει ερωτήσεις

-   Μικρές προτάσεις

 

Από 3 έως 4 ετών:

-   Χρησιμοποιεί πληθυντικό αριθμό, αντωνυμίες και άρθρα

-   Ξεκινά να μιλά για καταστάσεις

-   Αφηγείται μία ιστορία

 

Από 4 έως 5 ετών:

-  Εμπλουτίζεται το λεξιλόγιο

-  Μαθαίνει μικρά ποιηματάκια

 

Από 5 έως 6 ετών:

-  Όλοι οι φθόγγοι εκφέρονται σωστά

-  Μιλάει για το παρελθόν και το μέλλον

-  Μαθαίνει γρήγορα τραγούδια

-  Περιγράφει ένα γεγονός και μία ιστορία

 

Εάν το παιδί σας παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση των παραπάνω σταδίων καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στο λογοθεραπευτή, ο οποίος θα αξιολογήσει το επικοινωνιακό και γλωσσικό δυναμικό του. Όσο πιο έγκαιρα ενταχθεί το παιδί σε θεραπευτικό πρόγραμμα, τόσο πιο άμεσα θα υπάρξει βελτίωση.       

 

ΛΟΓΟμαγεία- Ανθούλα Μπρούβαλη

Κέντρο ειδικών θεραπείων

Ερμού 47 – Κοπανός Ημαθίας

Τηλ. 23320 43616