Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 04 Ιουνίου 2019 16:31

Ανοιχτή ομιλία – συζήτηση για τη διατροφή και τα ψυχοφάρμακα από το κέντρο υποστήριξης του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ημαθίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την Πέμπτη 30/5/19 το απόγευμα το Κέντρο Υποστήριξης Ενηλίκων με ψυχικές διαταραχές του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ημαθίας, διοργάνωσε ομιλία – συζήτηση με θέμα τη διατροφή και τα ψυχοφάρμακα.

  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Δημιουργίας του Συλλόγου με ομιλήτριες την Ψυχίατρο Ειρήνη Τσίρκα και την Ενδοκρινολόγο Καπράρα Αθηνά και την παρουσία πολλών μελών και φίλων.

  Στην έναρξη ο Πρόεδρος του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ημαθίας Γιώργος Σαλιάγκας, αφού ευχαρίστησε και παρουσίασε τις ομιλήτριες, αναφέρθηκε σύντομα στην επίδραση των ψυχοφαρμάκων στους ψυχικά ασθενείς σε σχέση με τις παρενέργειές τους (αύξηση βάρους, ορμονικές διαταραχές κ.λ.π.) και τρόπους ελάττωσής τους μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή.

  Στη συνέχεια η Ψυχίατρος Ε. Τσίρκα μίλησε για τη διαχρονική εξέλιξη των ψυχοφαρμάκων, στην προσπάθεια για τη μείωση των παρενεργειών τους που όμως ακόμα συνεχίζουν να έχουν. Αναφέρθηκε στις παρενέργειες που δημιουργούν όχι μόνο στην αύξηση του βάρους των ληπτών αλλά και σε άλλες επιπτώσεις που έχουν στον οργανισμό τους (ορμονικές διαταραχές, υπνηλία, έλλειψη ενεργητικότητας κ.ά.). Τόνισε όμως την προτεραιότητα που έχει η τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής από τους λήπτες και οι επιλογές για ένα τρόπο ζωής που θα αντιμετωπίζει σε ένα βαθμό τις παρενέργειες αυτές.

  Η Ενδοκρινολόγος Α. Καπράρα παρουσίασε με μεγάλη ανάλυση και σαφήνεια τα προβλήματα που προκαλεί παγκόσμια, αλλά και στη χώρα μας η παχυσαρκία, που αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο για την εμφάνιση πολλών ασθενειών σε ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού (καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.).

  Αναφέρθηκε σε μια αναγκαία διατροφική ισορροπία που πρέπει να τηρείται, στην ανάγκη της καθημερινής άσκησης και γενικότερα σε ένα τρόπο ζωής που δεν πρέπει να ευνοεί την παχυσαρκία και τα δυσάρεστα αποτελέσματά της.

  Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους και οι δύο επιστήμονες απάντησαν στα ερωτήματά  τους.

  Το Δ.Σ. του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ημαθίας ευχαριστεί θερμά την Ε. Τσίρκα και την Α. Καπράρα για την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή του και όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

 

                                                       Ο Πρόεδρος                                                                 

                                              Γιώργος    Σαλιάγκας