Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 25 Απριλίου 2015 16:29

50 χρόνια σε ισχύ ο "νόμος" που άλλαξε την πληροφορική

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μισός αιώνας συμπληρώθηκε στις 19 Απριλίου από την ημέρα που ο Gordon Moore, ένας εκ των ιδρυτών της αμερικανικής Intel, της μεγαλύτερης εταιρείας επεξεργαστών παγκοσμίως, διατύπωσε έναν "νόμο", ο οποίος άλλαξε τα πάντα στο χώρο της τεχνολογίας.
O Νόμος του Moore μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό αλλά είναι ουσιαστικά μία πρόβλεψη για τις τεχνολογικές εξελίξεις. Ο Moore υποστήριξε ότι ο αριθμός των τρανζίστορ σε έναν μικροεπεξεργαστή θα διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια. Η πρόβλεψη αυτή έχει επαληθευτεί -σε πολύ μεγάλο βαθμό- μέχρι σήμερα και αυτό έχει βοηθήσει τις τεχνολογικές εταιρείες να προχωρούν στην ανάπτυξη προϊόντων και λύσεων που θα εκμεταλλεύονται τη συνεχώς αυξανόμενη υπολογιστική ισχύ.
Πρακτικά, ο Νόμος του Moore καθιστά εφικτές τις περισσότερες από τις σύγχρονες καινοτομίες – την τεχνολογία wearable, την ανάλυση γονιδιώματος, τις έξυπνες πόλεις – και βοηθάει την βιομηχανία να αντιμετωπίσει τα πιο δύσκολα προβλήματα και να μετασχηματίσει εντυπωσιακές ιδέες σε κερδοφόρα επιχειρηματικά σχήματα. Όπως αναφέρει σε σχετικό σημείωμα της η Intel, επί 50 χρόνια, ο Νόμος του Moore υπολογίζει με ακρίβεια μετρονόμου το ρυθμό της καινοτομίας και της ανάπτυξης. Αυτή η διορατικότητα υπήρξε το εύφορο θεμέλιο, πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε και από το οποίο ξεπήδησε η μοντέρνα τεχνολογία, και ανέτειλε η εποχή της ψηφιοποίησης και των προσωπικών ηλεκτρονικών.
Καθώς προχωρούμε στο μέλλον, συνεχίζει η ανακοίνωση της Intel, ο Νόμος του Moore και οι καινοτομίες που απορρέουν από αυτόν, οδηγούν στην ενσωμάτωση των υπολογιστών στην καθημερινότητά μας. Αυτό το όραμα ενός μέλλοντος για πάντα ενισχυμένου και δικτυωμένου, φέρνει μαζί του προκλήσεις αλλά και οφέλη. Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια γίνονται επιτακτικά και ολοένα πιο σημαντικά αιτήματα. Αλλά τα οφέλη μιας ακόμη ευφυέστερης, καθολικής υπολογιστικής τεχνολογίας, η οποία θα είναι σε θέση να μαθαίνει και να προβλέπει τις ανάγκες μας, μπορούν να μας διατηρούν υγιέστερους, ασφαλέστερους και πιο παραγωγικούς μακροπρόθεσμα.
 
 
Πηγή: www.newsbomb.gr

Σχετικά Άρθρα