Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015 19:12

Ημερίδα για την Δημοσιογραφία δεδομένων στην ΕΡΤ: Η γλώσσα των αριθμών στη νέα εποχή της ενημέρωσης (video)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Της Μαρίας Κωφίδου*

 

 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου η Ημερίδα για την Δημοσιογραφία Δεδομένων  (στην Ελλάδα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας, της SciFyκαι της ΕΡΤ!

 

Η Ημερίδα  συγκέντρωσε το ενδιαφέρον τόσο του ευρύτερου κοινού, όσο και του προσωπικού της ΕΡΤ, φοιτητών στον τομέα των ΜΜΕ, αλλά και  επαγγελματιών του χώρου της δημοσιογραφίας και της έρευνας.

Οι ομιλητές παρουσίασαν τις νέες δυνατότητες που δίνονται στους δημοσιογράφους για ποιοτική δημοσιογραφία, έρευνα καθώς και τους τρόπους να αντλήσουν θεματολογία και να προασπίσουν με καλύτερο τρόπο το κοινωνικό συμφέρον.

Στον ψηφιακό κόσμο, όπου τα πάντα μπορούν να περιγραφούν με αριθμούς, η δημοσιογραφία δεδομένων συνθέτει τον κώδικα επικοινωνίας αλλά και τη μέθοδο ανεύρεσης και σύνθεσης των δημοσιογραφικών αφηγημάτων που έχουν ως κεντρική πηγή τα στατιστικά δεδομένα.

Η ημερίδα χωρίστηκε σε δύο ενότητες.

Στην πρώτη, άνθρωποι της δημοσιογραφίας θα παρουσιάσουν το πλαίσιο της δημοσιογραφίας δεδομένων, πώς αυτή γίνεται αντιληπτή από επαγγελματίες του χώρου, αλλά και χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογής της.

Αρχικά ο Τάσος Οικονόμου(Αρχισυντάκτης CNN.gr, διδάσκων του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες) μίλησε για την ιστορία των αριθμών στη δημοσιογραφία και την σημασία τους για το επάγγελμα των δημοσιογράφων. Την σκυτάλη έλαβε η Ελίνα Μακρή(Δημοσιογράφος, συνιδρύτρια του δημοσιογραφικού δικτύου oikomedia.com, συνιδρύτρια βραβείου ερευνητικής δημοσιογραφίας ijp.gr, αντιπρόεδρος cafebabel.com) η οποία συντόνισε και την Ημερίδα, αναφερόμενη στην είσοδο της τεχνολογίας και των μέσων και την αναγκαιότητα κατανόησης  από τους εκδότες της σημαντικότητας των αριθμών τόσο από πλευρά αξιοπιστίας των προϊόντων τους αλλά και της εμπορικών ευκαιριών που προσφέρονται. Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος (Δημοσιογράφος, συγγραφέας) μίλησε για την αξιοποίηση των αριθμών και την διαφάνεια που προσφέρουν οι ανοιχτές βάσεις δεδομένων ενώ οΒασίλης Βασιλόπουλος (Επικεφαλής του Εργαστηρίου Διασφάλισης Ποιότητας στα Μediaτου EuropeanCommunicationInstitute. Επικεφαλής digitalnewsκαι συντονιστής  του περιεχομένου Πολυμέσων στην ΕΡΤ ) έκλεισε την πρώτη ενότητα δίνοντας το στίγμα της νέας εποχής της ερευνητικής δημοσιογραφίας στο ψηφιακό περιβάλλον.

Στο δεύτερο προγραμματιστές, άνθρωποι που έχουν κληθεί να δημιουργήσουν εφαρμογές για να παρουσιάσουν δεδομένα με τρόπο που να είναι φιλικός στο ευρύ κοινό.

Συγκεκριμένα οι Δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος(Συνιδρυτής SCIFYΑΜΚΕ, Συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος")ο Δρ. Μιχάλης Βαφόπουλος (Eρευνητής στο εργαστήριο Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος» και υπεύθυνος του παραρτήματος του OpenDataInstituteστην Αθήνα)ο Κώστας Γαλάνης
 (Ιδρυτης GalanisSportsData)και ο Γιώργος Μπολάνης
(Συνεργάτης της NewsMediaConcept- Διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες"), ανέπτυξαν ο καθένας από τη δική του θέση την αξία της συνέργειας δημοσιογράφων και προγραμματιστών και την μέγιστη σημασία της συμβολής των νέων τεχνολογιών στο επάγγελμα του δημοσιογράφου και της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Ειδικότερα ο κος Μπολάνης, ανέπτυξε στην παρουσίαση του τα εργαλεία ανάλυσης και διαχείρισης των πληροφοριών που διαχέονται στις πλατφόρμες δικτύωσης και το διαδίκτυο, και την χρηστική σημασία τους για τους ερευνητές – δημοσιογράφους

Περισσότερες πληροφορίες για τους διοργανωτές:

 

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ΕCI– EuropeanCommunicationInstitute)
 Αποτελεί Συνέργεια ενός adhocομίλου Ευρωπαϊκών δημοσίων και κοινωφελών φορέων. Πυλώνες του είναι το Πανεπιστήμιο DUKστην Βιέννη, και το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά (Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας) στην Αθήνα. Η πρωτοβουλία πλαισιώνεται από το Ιδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Α.Β. Μπότση, το Εργαστήριο Επικοινωνίας και Τεχνολογίας ΜΜΕ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και, βάσει συμβατικής επέκτασης (Φεβ.2015) τον όμιλο των Ευρωπαϊκών ΜΜΕ (LeMonde, ElPais, InternationalNewYorkTimes, DerSpiegel, κ.α.) "ΟnlinePublishers’ Association– Europe".

H SciFΥ
 Η SciFY είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που αναπτύσσει κορυφαία τεχνολογία πληροφορικής για να λύσει πραγματικά προβλήματα της ζωής και τη διαθέτει δωρεάν σε όλους, μαζί με τη σχεδίαση, τις λεπτομέρειες υλοποίησής της και την αναγκαία υποστήριξη.

 

Παρακολουθείστε ολόκληρη την Ημερίδα στο σχετικό video

 

* Η Μαρία Κωφίδου είναι δημοσιογράφος και φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος  «QualityJournalismandNewTechnologies»

Σχετικά Άρθρα