Ειδήσεις σε τίτλους

 
 

 

 

 

 

 
 

 
Σάββατο, 06 Ιουνίου 2015 14:11

Παγκόσμια συζήτηση χιλιάδων πολιτών για την κλιματική αλλαγή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές 6.700 άτομα σε 67 χώρες παίρνουν μέρος σε μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης για την κλιματική αλλαγή. 

Μεταξύ αυτών και 100 πολίτες στην Αθήνα, αντιπροσωπευτικά επιλεγμένοι, που από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα συζητούν για την κλιματική αλλαγή και συνεισφέρουν με τη γνώμη τους στην παγκόσμια συζήτηση για την αντιμετώπισή της.

Η διαβούλευση, με την επωνυμία Athens World Wide Views για το Κλίμα και την Ενέργεια, εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κρίσιμης 21ης Διάσκεψης των Ην. Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP21), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στα τέλη του 2015. Στη Διάσκεψη αυτή αναζητείται παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, του οποίου έχει λήξει η ισχύς. Η πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη διαβούλευση ανήκει στην κυβέρνηση της Γαλλίας. Στην Ελλάδα την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της ΤτΕ, το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ιδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο και θα παρουσιαστούν σε όσους προετοιμάζουν τη Διάσκεψη του Παρισιού. Οι συμμετέχοντες είναι πολίτες άνω των 18 ετών, οι οποίοι θα εκφράσουν τις απόψεις τους σε 30 κρίσιμα ερωτήματα, ύστερα από ενημερωτικές προβολές και συζήτηση στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Σε κάθε μία από τις 100 πόλεις θα παρουσιαστεί και ένα ειδικό θέμα. Στην Ελλάδα θα αφορά τη σχέση κλιματικής αλλαγής και δημόσιας υγείας, ένα θέμα που έχει επεξεργαστεί το Μεταπτυχιακό «Περιβάλλον και Υγεία». «Είναι ανάγκη να δούμε σφαιρικά το θέμα γιατί η πολυπαραγοντική διαμόρφωση της τρωτότητας της υγείας καθιστά την εκτίμηση των επιπτώσεων μια πολύ δύσκολη διαδικασία», λέει στην «Κ» η κ. Πολυξένη Νικολοπούλου – Σταμάτη, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής και επιστημονική υπεύθυνη του μεταπτυχιακού.

Στη σχετική παρουσίαση του Μεταπτυχιακού στη σημερινή διαβούλευση υπάρχει αναφορά στη νοσηρότητα και στη θνησιμότητα που προκαλείται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες, τυφώνες κ.λπ.). Ειδικά για το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου αναφέρονται η έξαρση των περιπτώσεων άσθματος, η μεταφορά σκόνης λόγω ξηρασίας, ο «εμπλουτισμός» του αέρα με ρυπαντές, η επίδραση αλλεργιογόνων παραγόντων, όπως η γύρη. Ταυτόχρονα, η γεωγραφική και χρονική κατανομή μιας σειράς κλιματικά ευαίσθητων ασθενειών, όπως της ελονοσίας και του δάγκειου πυρετού, επηρεάζονται από την απορρύθμιση του «θερμοστάτη» του πλανήτη.

Σημαντικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στα θέματα της υγείας παρατηρούνται διαμέσου του νερού. Για παράδειγμα, η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού επιδρά στη σύστασή του, καθώς ενδέχεται να αυξάνει τη συγκέντρωση παθογόνων παραγόντων. Επίσης, οι πλημμύρες μπορούν να παρασύρουν τοξικές χημικές ουσίες (όπως φυτοφάρμακα), αλλά και απόβλητα, με αποτέλεσμα την επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί επίσης αυξημένους κινδύνους για επέκταση των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και των καρκίνων (επίδραση τοξικών ουσιών και υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας). Ας σημειωθεί πως οι κλιματικές μεταβολές επιδρούν στις γεωργικές πρακτικές και οδηγούν σε αύξηση της χρήσης επικίνδυνων για την υγεία φυτοφαρμάκων. «Η έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες και βιοτοξίνες ενδέχεται να δημιουργεί προβλήματα στη φυσιολογική ανάπτυξη ενός ατόμου», τονίζει η κ. Νικολοπούλου.

Η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπισή της έχει ιδιαίτερη σημασία, εάν λάβουμε υπόψη πως η διαδικασία υπερθέρμανσης του πλανήτη συνεχίζεται, παρά την οικονομική κρίση που έπληξε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη. Το 2014 ανακηρύχθηκε ως το θερμότερο έτος στη Γη από το 1880 που ξεκίνησε η τήρηση μετεωρολογικών στοιχείων, σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς δύο διαφορετικών οργανισμών, της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) και της NASA. Η εκτίμηση αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία εάν συνυπολογίσουμε πως τα εννέα θερμότερα έτη από το 1880 έχουν καταγραφεί από το 2000 και μετά, ενώ η χρονιά που συμπληρώνει την «καυτή δεκάδα» είναι το 1998.

Από το 1880 μέχρι σήμερα η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης έχει ανέβει κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου, κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες.

 

www.kathimerini.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό,ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Media Kit


click image to open (pdf)

 

Follow us on Twitter

prefix="og: http://ogp.me/ns# fb: http://ogp.me/ns/fb#"