Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017 10:09

Κίνδυνος «μαύρης τρύπας» στον ΕΦΚΑ λόγω των νέων εισφορών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αντιμέτωπος με ένα εισπρακτικό «βατερλό» κινδυνεύει να βρεθεί ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης από τον πρώτο κιόλας μήνα λειτουργίας του, αν δεν αυξηθούν αισθητά τα ποσοστά εισπραξιμότητας από τους ασφαλισμένους τριών πρώην Ταμείων (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

Το νέο υπερ-ταμείο δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στις εισφορές των μισθωτών του δημοσίου τομέα κι αυτό το ξέρουν τόσο οι ιθύνοντες του υπουργείου Εργασίας, όσο και στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, που κάνουν ήδη λόγο για τον κίνδυνο να ανοίξει «μαύρη τρύπα» στον ΕΦΚΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στο υπουργείο Εργασίας αισιοδοξούν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες με χαμηλό εισόδημα, θα ξεκινήσουν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές λόγω του συστήματος που τους ευνοεί, ενώ ελπίζουν και στα έσοδα που θα τους αποφέρει η δυνατότητα μερικής καταβολής των εισφορών, που ισχύει πλέον.

Ανεπίσημα, ο ΕΦΚΑ έχει θέσει ως στόχο την είσπραξη 200 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ποσό όμως που είναι αδύνατον να συγκεντρωθεί αν δεν ανέβουν κατακόρυφα οι συντελεστές εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίοι μέχρι και το τέλος του 2016 ήταν στα… τάρταρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι, ο συντελεστής εισπραξιμότητας στον ΟΑΕΕ ήταν της τάξεως του 50-55%, ενώ στον ΟΓΑ έφτανε ακόμη και στο 60-65%. Απλήρωτες άφηναν τις ασφαλιστικές τους εισφορές οι τέσσερις στους δέκα ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ, ενώ ο δείκτης εισπραξιμότητας του ΙΚΑ βρίσκεται στο 44%.

Αν αυτά τα ποσοστά παραμείνουν και η συνολική βεβαίωση εισφορών δεν ξεπεράσει τα 250-300 εκατ. ευρώ, τότε το ποσό που θα συγκεντρώνει σε μηναία βάση ο ΕΦΚΑ κινδυνεύει να περιοριστεί κάτω από 170-180 εκατ. ευρώ. Σε ετήσια βάση, αυτό μεταφράζεται σε απώλειες άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, την επόμενη εβδομάδα, το υπουργείο Εργασίας θα σχηματίσει μια πρώτη εικόνα για το ποσό των εισφορών που βεβαιώθηκαν στους περίπου 1,5 εκατ. ασφαλισμένους που έλαβαν τα «ραβασάκια» με τα νέα ασφάλιστρα, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα φανεί και το πώς θα πάει η πρώτη είσπραξη.

 

Που κυμαίνονται οι εισφορές

 

Εκπτώσεις σε ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως είναι οι αγρότες, οι νέοι επιστήμονες και -προσφάτως- οι απασχολούμενοι με «μπλοκάκι» προβλέπει η νέα ασφαλιστική νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα:

1. Μεταβατική «περίοδο χάριτος» έως την 1/1/2021 προσφέρει ο νόμος στους αγρότες και τους νέους επιστήμονες για τα πρώτα 5 έτη (οι εκπτώσεις είναι προσωρινές και χαρακτηρίζονται ως «οφειλές», οπότε πρέπει να επιστραφούν μεταγενέστερα). Ειδικά για το 2017 θα πληρώσουν το 14% επί του μηνιαίου εισοδήματος, ενώ ως κατώτατη μηνιαία βάση ορίζονται τα 410,26 ευρώ, δηλαδή το ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.

2. Οι κύριες εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους (ιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κλπ) είναι 26,95% η χαμηλότερη και 37,95% η υψηλότερη και υπολογίζονται επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους. Πιο συγκεκριμένα η εισφορά για τη σύνταξη ανέρχεται σε 20%, για ασθένεια σε 6,95%, για το επικουρικό η εισφορά είναι 7% και για εφάπαξ 4%.

3. Οι εισφορές για τους μισθωτούς με μπλοκάκι αλλά και τους επαγγελματίες με «μπλοκάκι» σε 1 έως 2 εργοδότες καθορίζονται πλέον στο 27,10% και φτάνουν, για όλες τις «καλύψεις» στο 38,10% επί της τρέχουσας «καθαρής» αμοιβής. Δηλαδή ο ασφαλισμένος πληρώνει για τη σύνταξη 6,67% και για την ασθένεια 2,55%, ενώ ο εργοδότης για τη σύνταξη καταβάλλει 13,33% και για την ασθένεια 4,30%. Αν υπάρχει κάλυψη για επικουρικό επιβάλλεται επιπλέον εισφορά 7% (3,5% για τον ασφαλισμένο + 3,5% για τον εργοδότη) και για εφάπαξ 4% (εισφορά ασφαλισμένου).

 

Πηγή: www.inside.gr

Αγγελική Μαρίνου

Σχετικά Άρθρα