Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 17:17

Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης - Παγκρήτιο Μαθητικό Συνέδριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στις 18/11/2017 πραγματοποιήθηκε το Παγκρήτιο Μαθητικό Συνέδριο για την οδική ασφάλεια στο Κολυμπάρι Χανίων του Δήμου Πλατανιά με πρωτοβουλία της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

           Οργανωτές του Παγκρήτιου Μαθητικού Συνεδρίου ήταν η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, ο Δήμος Πλατάνια, η ΠΔΕ Κρήτης και η Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης.

          Στην οδική ασφάλεια και στην σημαντικότητα του συνεδρίου αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος της Ορθόδοξης Ακαδημίας Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο γεν. δ/ντης της Ο.Α.Κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς.

         Κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο ήταν ο βουλευτής Γεώργιος Ουρσουζίδης, πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια της Βουλής, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία για τα τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας παράλληλα το κόστος των τροχαίων ατυχημάτων, που ξεπερνά τα 81,18 δις τα τελευταία 16 χρόνια - δηλαδή περί τα 5,5 δις ή  3,50 % του ΑΕΠ ανά έτος, είναι πόροι που τους στερήσαμε από τα σχολεία, τα νοσοκομεία, την ανάπτυξη. Εάν ένα μικρό μέρος αυτών των πόρων είχε διατεθεί στην πρόληψη, τα θετικά αποτελέσματα θα ήταν υπερπολλαπλάσια, από 10 έως 100 φορές των επενδυόμενων πόρων σε μέτρα πρόληψης! Ενώ έδωσε συγχαρητήρια για το συνέδριο στους διοργανωτές και στους πρωταγωνιστές μαθητές.

        Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της προεδρίας της Δημοκρατίας. Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης  Παυλόπουλος τον  οποίο είχε την τιμή να  εκπροσωπήσει ο κ. Ουρσουζίδης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν τα εξής:

          «εκπληρώνω, κυριολεκτικώς, οφειλόμενο χρέος στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων μου κηρύσσοντας εδώ, στην έδρα της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, μέσω του χαιρετισμού μου αυτού την έναρξη των εργασιών του Παγκρήτιου Μαθητικού Συνεδρίου για την Οδική Ασφάλεια», τονίζοντας επίσης,«πριν απ’ όλα το Συνέδριο αυτό αποτελεί ρηξικέλευθη πρωτοβουλία ανάδειξης μιας πραγματικής μάστιγας που πλήττει, χρόνια, τώρα, την Πατρίδα μας, κυρίως δε τους νέους ανθρώπους, εκείνους οι οποίοι συνιστούν την ελπίδα του μέλλοντος για τον Λαό μας και το Έθνος μας: Της μάστιγας των τροχαίων δυστυχημάτων με θύματα κυρίως –όπως ήδη τόνισα– τους νέους ανθρώπους».

        Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε επίσης, το Σχολικό Έτος 2017-2018 ως«Έτος Οδικής Ασφάλειας», μετά την επιμνημόσυνη τελετή για τα θύματα στην άσφαλτο στο πάρκο τροχαίων ατυχημάτων «Χρήστος Πολέντας».  Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης.
        Κατά την  παρουσίαση Εργασιών των Μαθητών αντιπροσωπείες των σχολείων από τους Νομούς, Λασιθίου (1ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου, 2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας), Ηρακλείου (ΓΕΛ Νέας Αλικαρνασσού, Πειραματικό ΓΕΛ), Ρεθύμνης (ΓΕΛ Ατσιπόπουλου, Πειραματικό ΓΕΛ), Χανίων (ΓΕΛ Κισάμου, ΓΕΛ Κολυμπαρίου, Πατριαρχική Σχολή Κρήτης- Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο).

         Οι εργασίες των μαθητών ήταν κατά κοινή ομολογία εξαιρετικές, πρωτότυπες και διέπονταν από το γνωστό δημιουργικό και οξύ  «πνεύμα» της Κρήτης.

         Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης των εργασιών, οι μαθητές προχώρησαν στη σύνταξη της Πρώτης «Διακήρυξης για τη Ζωή» την οποία παρουσίασαν στους προσκεκλημένους, διαμηνύοντας πως αυτή πρέπει να αποτελέσει αφορμή για νέα αρχή, για αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς δεκαετιών.

         Η συμμετοχή των μαθητών απ’ όλη την Κρήτη - από τον Κίσσαμο μέχρι το Λασίθι - ήταν άκρως εποικοδομητική και εύστοχη, μακάρι τέτοιες πρωτοβουλίες να δημιουργήσουν παράδοση – το έχουμε ανάγκη.

        Περεταίρω:

       Ο Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεώργιος Ουρσουζίδης μαζί με τη βουλευτή Χανίων κ. Βάλια Βαγιωνάκη συναντήθηκε στις 18//11/2017 με πολίτες των Κουπιδιανών Χανίων, οι οποίοι εξέφρασαν τις ανησυχίες των κατοίκων σε σχέση με την επικινδυνότητα του δρόμου, που εξυπηρετεί τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και στο άμεσο μέλλον τους αθλητές και τους πολίτες που θα χρησιμοποιούν το νέο κολυμβητήριο Χανίων.

       Κατέθεσαν την άποψη, ότι παρά το χαμηλό όριο ταχύτητας (50 χλμ την ώρα) που προβλέπεται στο συγκεκριμένο δρόμο, αυτό κατά κανόνα παραβιάζεται από τους οδηγούς.

       Πρότειναν ως άμεσα μέτρα άρσης της επικινδυνότητας, την κατασκευή του πεζοδρομίου μήκους περίπου 150 μ. (όπου έλαβε χώρα το τραγικό δυστύχημα που συγκλόνισε την Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο), κατασκευή προστατευτικού κιγκλιδώματος και από τις δύο πλευρές του δρόμου και τοποθέτηση ενός επιπλέον φωτεινού σηματοδότη, στο ύψος της στάσης του αστικού λεωφορείου από το οποίο αποβιβάζονται οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του Πολυτεχνείου.

        Απώτερος στόχος είναι η κατασκευή δύο κυκλικών κόμβων που κατά την άποψή τους αποτελούν τη βέλτιστη λύση για την άρση της επικινδυνότητας, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μείωση της ταχύτητας στα όρια τα οποία προβλέπονται σήμερα (αλλά δεν τηρούνται).  Πρότειναν επίσης  την τοποθέτηση ηλεκτρονικών μέσων καταγραφής της ταχύτητας (κάμερες).

        Στη συνέχεια, στις 19/11/2017 επισκέφθηκαν το Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κ. Βουλγαράκη και συζήτησαν σχετικά με το υπόψη ζήτημα.  Ο κ. Βουλγαράκης συμφώνησε με την ανάγκη λήψης μέτρων  όπως προτείνονται, εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις σχετικά με την αναγκαιότητα κατασκευής κυκλικών κόμβων.

        Στη συνέχεια συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Χανίων κ.Βάμβουκα, ο οποίος συμφώνησε  με τις όλες τις παραπάνω προτάσεις και δήλωσε πως ο Δήμος Χανίων αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την υλοποίησή τους.

        Την επομένη, 20/11/2017, ο κ. Ουρσουζίδης συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Διγαλάκη, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν αναλυτικά το ζήτημα της ασφαλούς πρόσβασης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο. Ο Πρύτανης παρέδωσε φάκελο τεκμηρίωσης στον κ. Ουρσουζίδη,  απ’ όπου προκύπτει ότι ήδη από το 2014 το Πολυτεχνείο είχε προτείνει στη Διοίκηση την κατασκευή κυκλικού κόμβου μπροστά στην είσοδο του Πολυτεχνείου, για την ασφαλή διευθέτηση του ζητήματος . Ωστόσο, ο κ. Διγαλάκης συμφώνησε για την άμεση κατασκευή του πεζοδρομίου, των κιγκλιδωμάτων, των ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης και του φωτεινού σηματοδότη.

           Την ίδια ημέρα ο κ. Ουρσουζίδης επισκέφτηκε το Δημοτικό Σχολείο   του Δ.Δ. Αγγελιανών Μυλοπόταμου Ν. Ρεθύμνου, όπου οι δάσκαλοι, οι γονείς και τα παιδιά, έβαλαν την καλή θέληση και δημιούργησαν ένα πρότυπο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής μέσα στην αυλή του Σχολείου! 

Το πάρκο 300 τ.μ. περίπου έχει σχεδιαστεί με τρόπο έξυπνο, ώστε να είναι εύχρηστο και ευχάριστο για τους μαθητές/χρήστες και διαθέτει πλήρη οριζόντια και κάθετη σήμανση. Αυτό το μικρό σχολειό των 60 μαθητών- που λειτουργεί και σαν «ολοήμερο» - το έχουν επισκεφτεί και έχουν την εμπειρία της κυκλοφοριακής αγωγής το σύνολο των μαθητών των δημοτικών σχολείων του Ν. Ρεθύμνου.

           Στα πλαίσια της πρόσφατης εγκυκλίου του ΥΠΕΠΘ για έναρξη από τη φετινή χρονιά του μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, οι μαθητές του Ρεθύμνου είναι ένα βήμα μπροστά – στο σχολειό και στη Ζωή -  συγχαρητήρια!

Αθήνα 22.11.2017                                      Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος

                                                                 Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ