Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016 12:27

“Συγκρότηση ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα με πανελλαδική δομή και όργανα εντός εξαμήνου”

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Αριστεράς τον Μάρτιο αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την ανασυγκρότηση των δυνάμεών μας και συγχρόνως καθόρισε τα επόμενα βήματα για το κόμμα μας και την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Μάιο καθόρισε το προγραμματικό πλαίσιο που αποτυπώθηκε στις 50 θέσεις της προοδευτικής πρότασης της Συμπαράταξης. 

Στην Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ είχαμε τονίσει ότι η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία είναι εφικτή και αναγκαία για να καλυφθεί το πολιτικό κενό στη χώρα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει ενεργά σε όλες τις πολιτικές εξελίξεις.

Ως Δημοκρατική Αριστερά είμαστε υπέρ της συγκρότησης μιας ισχυρής προοδευτικής, σοσιαλδημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής παράταξης.

Ο τόπος χρειάζεται μια εναλλακτική προοδευτική λύση με συγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές και τον λαϊκισμό με σαφή και αδιαπραγμάτευτο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον τρόπο που διαχειρίζεται καθημερινά την εξουσία καταδεικνύει ότι αδυνατεί να εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την ανάκαμψη της χώρας. Από την άλλη, η ΝΔ είναι αγκιστρωμένη στον στείρο καταγγελτικό λόγο και στον συντηρητισμό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η δυναμική και πρωταγωνιστική παρουσία του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς είναι απαραίτητη. Στην απόφαση της Συνδιάσκεψης της ΔΗΜΑΡ ξεκαθαρίσαμε ότι τελικός στόχος του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι το ενιαίο σχήμα.

Σήμερα δεν υπάρχει χρόνος για ατέρμονες συζητήσεις, χρειάζονται πρωτοβουλίες και δράση. Η συγκρότηση της Επιτροπής Διαλόγου για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, Κινήσεις Πολιτών και άλλες δυνάμεις ήταν μία πολύ θετική εξέλιξη, στην συγκρότηση της οποίας συμβάλλαμε αποφασιστικά. Αναμένουμε πλέον από την Επιτροπή Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις αρχές Ιουλίου να παραδώσει το κοινό προγραμματικό πλαίσιο στα κόμματα. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον ευρύτερο χώρο. Στην συνέχεια πρέπει όλες οι δυνάμεις χωρίς αμφισημίες, ταλαντεύσεις και μικροκομματικές περιχαρακώσεις να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.

Χρειαζόμαστε ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα και οι προοδευτικοί πολίτες με αναφορές στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο, στο μεταρρυθμιστικό κέντρο, στην ανανεωτική Αριστερά και στην πολιτική οικολογία απαιτούν να προχωρήσουμε αποφασιστικά. Το πολιτικό στίγμα πρέπει να υπηρετεί την πρόταση μας για την σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία ως τη νέα αριστερή πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε την συγκρότηση ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα με πανελλαδική δομή και όργανα. Η Δημοκρατική Αριστερά, οι εταίροι μας στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι υπόλοιπες δυνάμεις που συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου καθώς και δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς τα εμπρός για έναν αυτόνομο πόλο της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται να  προχωρήσουμε εντός εξαμήνου στην εκλογή επικεφαλής από τη βάση με ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία με ανοιχτό μητρώο και χωρίς κανένα αποκλεισμό και στο Συνέδριο δημιουργίας του ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα. 

Μέχρι το τέλος της διαδικασίας κεντρικό και αποφασιστικό ρόλο προτείνεται να έχει το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο, το οποίο μπορεί να διευρυνθεί με μέλη των συλλογικοτήτων που θα συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια. Υποστηρικτικά και εφόσον χρειαστεί μπορεί ένα Σώμα που θα αποτελείται από τις Κεντρικές Επιτροπές των κομμάτων και των Κινήσεων και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να συνδράμει στην όλη διαδικασία.

Η πρότασή μας είναι σύμφωνη και στην βάση των αποφάσεων του 4ου Συνεδρίου και της Συνδιάσκεψης της ΔΗΜΑΡ. Υπηρετεί τον κεντρικό ιδρυτικό στόχο της Δημοκρατικής Αριστεράς: την αποφασιστική συμβολή μας στην ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σήμερα υπερασπιζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παράδοση, την πορεία και την διατήρηση των αρχών της ανανεωτικής αριστεράς στο διαμορφούμενο πολιτικό σκηνικό.

 

Σχετικά Άρθρα