Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016 14:47

Διεθνής καταδίκη για την επίθεση στη Νίκαια - τριήμερο πένθος στη Γαλλία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη έχει προκαλέσει το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια της Γαλλίας, με μέχρι τώρα απολογισμό τουλάχιστον 84 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, 18 εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση.

 

Οπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν στην Αβινιόν και επέστρεψε στο Παρίσι, σε έκτακτο διάγγελμά του, ανακοίνωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα, θα επεκταθεί για άλλους τρεις μήνες. «Η Γαλλία πονάει από αυτή τη νέα τραγωδία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ότι μεταξύ των νεκρών είναι και αρκετά παιδιά.

 

Τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

 

«Οι σκέψεις μας είναι με το γαλλικό λαό και με τις οικογένειες όλων των αθώων θυμάτων, στις οποίες απευθύνουμε ειλικρινά συλλυπητήρια», τονίζει η σχετική ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει: «Ανήμερα της επετείου της Γαλλικής Επανάστασης, το λίκνο των ιδεών της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφότητας βρέθηκε για άλλη μια φορά στο στόχαστρο του σκοταδισμού και της βαρβαρότητας».

Την οδύνη και τη θλίψη του εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να περάσει από τα λόγια στην πράξη. «Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη συνεργασία στα ζητήματα ασφάλειας, συνεργασία μεταξύ των χωρών. Η πρόκληση της τρομοκρατίας πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επισήμανε.

 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «συντετριμμένος» λόγω της «δειλής και βάρβαρης» επίθεσης και εξέφρασε τη λύπη του για τον βαρύ απολογισμό, τα «τόσα κατεστραμμένα όνειρα και (...) τις ζωές που κόπηκαν απότομα» σε μια πόλη-σύμβολο της Ευρώπης.

 

Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλτ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι αναβάλει τη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει σήμερα για να ανακοινώσει ποιον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του μετά τη «φρικτή επίθεση» στη Γαλλία. «Είναι τραγικό ότι η Γαλλία βιώνει σε υπερθετικό βαθμό τη βία και την τραγωδία. Είναι απαραίτητο να σταθούμε δυναμικά στο πλευρό των Γάλλων. Είναι ένας πόλεμος κατά των τρομοκρατικών ομάδων, των ακραίων αυτών τζιχαντιστικών ομάδων» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον.

 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του πως οι «Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξακριβώσουν την τύχη των Αμερικανών πολιτών στη Νίκαια» μετά την πολυαίμακτη επίθεση με φορτηγό που σημειώθηκε στην πόλη αυτή της Γαλλίας χθες βράδυ,  και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στη Γαλλία κάθε αρωγή που θα χρειαστεί.

 

«Ο πρόεδρος Πούτιν έστειλε τηλεγράφημα στον Γάλλο ομόλογό του, στο οποίο εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά του έπειτα από αυτή την απάνθρωπη, βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ. «Η Ρωσία στέκεται αλληλέγγυα με τον λαό της Γαλλίας σε αυτές τις δύσκολες ημέρες και συμμερίζεται πλήρως την οδύνη της», πρόσθεσε.

 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενημερώθηκε για το «φρικτό συμβάν» στη Νίκαια, ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν το οποίο σημειώθηκε σε μια ημέρα εθνικής εορτής» για τη Γαλλία, είπε η εκπρόσωπος της Μέι.

 

«Συγκλονισμένος και θλιμμένος από το αποτρόπαιο γεγονός στη Νίκαια και την τραγική απώλεια τόσων ανθρώπων», έγραψε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

 

Η Γερμανία είναι στο πλευρό της Γαλλίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. «Όλοι εμείς που έχουμε έρθει μαζί στη σύνοδο κορυφής της ASEM (Ευρώπης-Ασίας) είμαστε ενωμένοι και καταδικάζουμε την επίθεση της της μαζικής  δολοφονίας στη Νίκαια», τόνισε η Μέρκελ στο περιθώριο της 11ης συνόδου κορυφής στην οποία μετέχουν Ασιάτες και Ευρωπαίοι ηγέτες στη Μογγολία. «Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ενωμένη μαζί με πολλούς, πολλούς άλλους. Είμαι πεπεισμένη ότι, παρά τις όλες τις δυσκολίες, θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη», υπογράμμισε η καγκελάριος.

 

Ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ εξέφρασε με το εξής γραπτό μήνυμα τα συλλυπητήριά του στον Φρανσουά Ολάντ: «Η 14η Ιουλίου, η μέρα που η Γαλλία γιορτάζει την εθνική της επέτειο, συμβολίζει τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, οι οποίες είναι και δικές μας αξίες. Μια επίθεση, επομένως, εναντίον της Γαλλίας αποτελεί και επίθεση εναντίον του συνόλου του ελεύθερου κόσμου. Η σκέψη μου βρίσκεται αυτές τις ώρες με τα θύματα, τους συγγενείς τους και όλους τους συμπατριώτες σας».

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

 

Σχετικά Άρθρα