Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 20:54

Γιατί μια τεράστια παραλία στη Σιβηρία γέμισε με... χιονόμπαλες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ενα φαινόμενο βγαλμένο από τα πιο ευχάριστα παιδικά όνειρα εξελίσσεται σε ακτή της Σιβηρίας, όπου κατά μήκος της έχουν εμφανιστεί χιλιάδες... χιονόμπαλες.

Τα μικρά παιδιά της περιοχής θα μπορούν να παίζουν χιονοπόλεμο με τις ώρες, έχοντας μάλιστα έτοιμα τα... πυρομαχικά τους. Μια παραλιακή περιοχή μήκους σχεδόν 18 χιλιομέτρων, έχει γεμίσει με μπάλες από χιόνι και πάγο, την ώρα που οι κάτοικοι στον κόλπο του Ομπ δεν μπορούν να εξηγήσουν το μυστήριο.

Το φαινόμενο εξελίσσεται εδώ και περίπου μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα πλέον οι ακτές της περιοχής να έχουν γεμίσει από χιονόμπαλες. Οι περισσότερες έχουν μέγεθος αντίστοιχο με ποδοσφαιρική μπάλα, αλλά ανάμεσα τους υπάρχουν και αρκετές που είναι μικρότερες ή μεγαλύτερες. Την ώρα που οι χιονόμπαλες πληθαίνουν, οι κάτοικοι του γειτονικού χωριού Νίντα δηλώνουν πως δεν έχουν δει ποτέ ξανά κάτι αντίστοιχο!

Παρόλο που το σχεδόν τέλειο σχήμα τους που δίνει την εντύπωση πως έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπινο χέρι, οι χιονόμπαλες είναι προϊόν μιας σπάνιας φυσικής διαδικασίας. Οπως εξήγησε ο  Sergei Lisenkov, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Αρκτικής και Ανταρκτικής, το φαινόμενο ξεκινάει από μικρά κομμάτια πάγου που σχηματίζονται, για να κυλήσουν στην συνέχεια λόγω του αέρα και του νερού. Λόγω της κίνησης τους, τα μικρά κομμάτια αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο όγκο, με αποτέλεσμα να γίνονται... χιονόμπαλες.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο, αν και εξαιρετικά σπάνιο, έχει παρατηρηθεί ξανά πριν από δύο χρόνια στη λίμνη Μίσιγκαν της Βόρειας Αμερικής.

 

Πηγή: http://www.iefimerida.gr