Αρχείο


Ένας στους δύο ιδιοκτήτες (περίπου 2.800.000 σε σύνολο 5.570.000) απαλλάσσεται από τον φόρο ακινήτων με τη νέα φορολογία που θα ισχύσει για το 2015 και προβλέπει αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Στόχος είναι να απαλλαγούν πλήρως οι μικρές ιδιοκτησίες και να ελαφθρυνθούν οι μεσαίες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, ο νέος φόρος θα έχει χαμηλό ατομικό αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 50.000 ευρώ που δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία, αλλά θα αφαιρείται από τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας και θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Πάνω από το αφορολόγητο όριο θα καθιερωθεί νέα κλίμακα με πολλούς και προοδευτικούς συντελεστές που θα φορολογούνται μέχρι το 2% για ακίνητα μεγάλης αξίας.

Επίσης, ο νέος φόρος προβλέπεται να υπολογιστεί με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τον Ιούνιο θα έχει γίνει η αναπροσαρμογή που θα είναι της τάξης του 15%-20% και θα επιφέρει μειώσεις σε μία σειρά φόρων που σχετίζονται με τα ακίνητα. Από το νέο φόρο θα εξαιρούνται οι αγροτικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και θα επανεξεταστούν οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ισχύουν για τον ΕΝΦΙΑ, αναφέρει το Έθνος.