Αρχείο


Ένα νέο ψωμί με την υπερτροφή σπόρων chia ήρθε στο φούρνο Θανασούλη. Τι είναι όμως οι σπόροι chia; Ο ενθουσιασμός που συνοδεύει την επιστροφή των σπόρων Chia δεν είναι αδικαιολόγητος. Για πολλά χρόνια παλιότερα, σε χώρες της Λατινική Αμερικής, εξήραν τους σπόρους chia για τις θρεπτικές τους ιδιότητες, ειδικά για εξαιρετικά δραστήριους ανθρώπους. Ίσως ήρθε η ώρα λοιπόν, να λάβουμε αυτόν τον καρπό σοβαρά υπόψη μας και σήμερα.

Οι σπόροι Chia περιέχουν 30% πρωτεΐνη, 30% φυτικές ίνες και 30% Ω3 λιπαρά οξέα. Ταυτόχρονα, ενώ αποτελούν την πλουσιότερη φυτική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων δεν περιέχουν χοληστερόλη. Εκτός από μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω3 και τη σωστή αναλογία Ω6, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνη. Οι σπόροι Chia εμποδίζουν τη μετατροπή των υδατανθράκων σε σάκχαρα, συμβάλλοντας στην αργή τους πέψη, δίνοντας ενέργεια και βοηθώντας όσους έχουν προβλήματα σακχάρου στο αίμα και τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.

Αυτή η ιδιότητά τους, συμβάλλει στην επίτευξη ενός αισθήματος πληρότητας και την απώλεια βάρους. Επιπλέον, βοηθούν στην καλύτερη πέψη και όσους υποφέρουν από σπαστική κολίτιδα και προβλήματα των εντέρων. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες είναι ιδανικοί για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας.

Περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε εύπεπτη μορφή. Έχουν αντιφλεγονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι υδρόφιλοι σπόροι και μπορούν να απορροφήσουν το βάρος τους σε νερό κατά 9 έως 12 φορές, κρατώντας το σώμα ενυδατωμένο και τους ηλεκτρολύτες σε ισορροπία. Χρησιμοποιούνται επίσης για προβλήματα υψηλής πίεσης, σε καρδιακές ασθένειες, την οστεοπόρωση.

Ζητήστε σήμερα το νέο ψωμί με την υπερτροφή chia.
Γιατί στο φούρνο Θανασούλη, τα αρτοσκευάσματα δεν παχαίνουν… Ομορφαίνουν!