Αρχείο


Του Georg Gstrein
 
Για 5 φορά συναντήθηκαν στις 5/1 νικήτριες και νικητές της Αυστριακής Ολυμπιάδας της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας με δασκάλους, οργανωτές και σπόνσορες στο Ηρώδειο, το ελληνικό εστιατόριο της Βιέννης.
 Αντάλλαξαν αναμνήσεις από τα ταξίδια στην Ρόδο οι παλαιότεροι, αφού αυτοί οι Ολυμπιονίκες της Κλασσικής  Παιδείας βραβεύονται από το 2010.

Τους Νικητές συνεχάρησαν η Κατερίνα Ράπτη, πρώτη Γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας και η Διευθύντρια του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού για την Αυστρία, Ουγγαρία  και Ελβετία, Αθηνά Μπαμπάκου. Σε αυτήν την ιδιαίτερα μεγάλη και χαρούμενη ομήγυρη, έπεσε σαν πικρή σταγόνα η αβεβαιότητα για το μέλλον και την συνέχιση της Ολυμπιάδας στην Ρόδο. Ακόμα και στην Αυστρία έχει κηρυχθεί δημόσια λιτότητα. Έτσι το Υπουργείο Παιδείας για το 2015 δεν επιβεβαίωσε καμιά Οικονομική Συνεισφορά.
Η Αυστροελληνική Ένωση (ÖGG)  που στηρίζει τον διαγωνισμό είναι σε αναζήτηση χρηματοδοτών που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την υλοποίηση του έργου.
Ο “ Πατέρας” του Προγράμματος, ο καθηγητής Johann Beck-Mannagetta τόνισε πόσο σημαντικό είναι η ενθαρρύνεται η εκμάθηση της Αρχαίας Γλώσσας. Ήταν ανέκαθεν ένα Κύριο μάθημα για τα Αυστριακά Γυμνάσια, που σήμερα μόνο μερική μαθητές την μελετάνε. Στο Vorarlberg και στο Burgenland δεν είναι πια ούτε προαιρετικό μάθημα. Όμως παραμένουν τα Αρχαία Ελληνικά μια καθοριστική βάση των γνώσεων και της κουλτούρας μας.

Η επιβράβευση των ιδιαίτερα επιμελών μαθητριών και μαθητών με την πρόσκληση στην Ρόδο, τους δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν προσωπικά και ζωντανά τη γενέθλια χώρα της Ευρώπης.
Από το Προεδρείο της Συνομοσπονδίας  όλων των αυστριακών-αλλοδαπών ενώσεων  συνηγόρησε σθεναρά σε αυτό και η Μαργαρίτα Machek-Vos : Ελληνική Γλώσσα, Σκέψη και Τέχνες, χτίζει τα παγκόσμια θεμέλια του Πολιτισμού. Ο νέος ÖGG Πρόεδρος , Πιανίστας και Διευθυντής Ορχήστρας Αναστάσιος Στρίκος, επέμενε ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε τα καλύτερα “ Αρχαία Ελληνικά” της Αυστρίας να βραβευθούν και να αμειφθούν. Εκεί ο καθηγητής Mannagetta εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά για την Κλασική Ολυμπιάδα. Εν πάση περιπτώσει για το 2015 ανήγγειλε ότι οι απόφοιτοι Αρχαίων Ελληνικών θα μείνουν και θα παρακολουθήσουν τελείως δωρεά επί 1 μήνα στην Ρόδο μαθήματα Νεοελληνικών.

Τέλος κάλεσε την Μαρίτσα Hödlmoser-Mantikou, “ Μάνα και Ψυχή” της Κλασικής Ροδίτικης Ολυμπιάδας που είπε ότι “Πρέπει να μην την αφήσουμε να πέσει σαν Στάχτη, αλλά να κρατήσουμε ψηλά την Φωτισμένη Δάδα” κατέληξε η κυρία Hödlmoser-Mantikou .