Αρχείο

             
Περίτεχνα χρυσά κοσμήματα και ημιπολύτιμους λίθους της ύστερης ρωμαϊκής ή παλαιοχριστιανικής περιόδου εντόπισαν σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη σε σοφίτα σπιτιού στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Στη διάρκεια αιφνιδιαστικής επιχείρησης, συνέλαβαν τον 59χρονο ιδιοκτήτη της κατοικίας, καθώς κατείχε παράνομα και έκρυβε σε δερμάτινες θήκες κάτω από τη στέγη του σπιτιού του δύο χρυσά σκουλαρίκια, μία χρυσή ασπιδίσκη με εντεθειμένους ημιπολύτιμους λίθους και μαργαριτάρια, πέντε ημιπολύτιμους λίθους, δύο στριφτά βραχιόλια κι ένα επίμηκες χρυσό έλασμα.
Τα αντικείμενα αυτά κατατάσσονται μεν ως προϊόντα της αρχαιότητας, ωστόσο χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης ως προς τη σύσταση του μετάλλου και την προέλευσή τους.
 
Επιπλέον, στο εσωτερικό της κατοικίας βρέθηκε ανιχνευτής μετάλλων και ζευγάρι ακουστικών, όπως και δύο ομάδες χρυσών φυλλόσχημων τεμαχίων, ένα χρυσό δαχτυλίδι και τεμάχια σπειρομαιάνδρων με στοιχεία κοκκίδωσης, αντικείμενα για τα οποία αναμένεται η γνωμάτευση της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
 
Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες απεστάλησαν για φύλαξη, εξέταση και τελική εκτίμηση, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας, για παράβαση του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς.