Αρχείο

 
Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ.Κώστα Καλαϊτζίδη και τη σύμφωνη γνώμη των τεσσάρων τοπικών βουλευτών , πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου σύσκεψη, στα γραφεία της Π.Ε, με τη συμμετοχή αγροτικών συνεταιρισμών της Ημαθίας, όπου και ορίστηκαν τα εξής:
 
Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ισχύουσες προϋποθέσεις ελάχιστα κριτήρια «αναγνώρισης» των νομικών προσώπων – όπως καθορίζονται από την σχετική νομοθεσία-  ως Οργανώσεις Παραγωγών Οπωροκηπευτικών της Π.Ε. Ημαθίας ορίζονται:
 
Ελάχιστος Αριθμός Παραγωγών / Ο.Π. Ελάχιστη Αξία Εμπορεύσιμης Παραγωγής (Α.Ε.Π.)/Ο.Π.
300 3.000.000,00€
     
Είμαστε και ήμασταν πάντα υπέρ των μεγάλων Ομάδων Παραγωγών έτσι όμως, όπως διαμορφώθηκε το πλαίσιο και εξελίχθηκε ο ορισμός των κριτηρίων, η Ημαθία, οι οργανώσεις της και οι παραγωγοί, βρίσκονται σε απόλυτα μειονεκτική θέση έναντι των συναδέλφων τους των άλλων όμορων Περιφερειακών Ενοτήτων με ομοειδή προϊόντα.
 
Οι παραπάνω προϋποθέσεις έχουν επίσης ως αποτέλεσμα «μικρότερες» Συνεταιριστικές Οργανώσεις  της Ημαθίας να μην μπορούν να «εκμεταλλευθούν» τις δυνατότητες χρηματοδότησης διαμέσου των επιχειρησιακών προγραμμάτων, τόσο σε πάγιες εγκαταστάσεις, όσο και σε επίπεδο παραγωγών (π.χ. πολλαπλασιαστικό υλικό οπωροφόρων κ.α.), με επακόλουθο να καθίστανται μη ανταγωνιστικές σε σχέση με τις υφιστάμενες «αναγνωρισμένες» Οργανώσεις Παραγωγών των άλλων όμορων Π.Ε. (π.χ. στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας και Πέλλας τα ελάχιστα κριτήρια «αναγνώρισης» ορίζονται: Αριθμός Παραγωγών 100 και Αξία Εμπορεύσιμης Παραγωγής στις 700.000,00€ με σχεδόν ομοειδή προϊόντα). 
 
Απόρροια του παραπάνω πλαισίου είναι  πάρα πολλοί παραγωγοί να αποκλείονται από τα άμεσα οφέλη που προκύπτουν από το σχετικό καθεστώς της Ε.Ε.  στον τομέα των οπωροκηπευτικών. 
 
 
 
Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι η χώρα μας βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις από άποψη οργανωμένων παραγωγών σε Ο.Π. (15%) 18η  θέση στην Ε.Ε. όταν ο μέσος όρος οργάνωσης του τομέα στην Ε.Ε. είναι 43,9% (πηγή: Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 04/03/2014), ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕ: 
Την ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ των κριτηρίων «αναγνώρισης» στης Π.Ε. Ημαθίας όπως παρακάτω:
 
 
Ελάχιστος Αριθμός Παραγωγών / Ο.Π. και για την Ημαθία Ελάχιστη Αξία Εμπορεύσιμης Παραγωγής (Α.Ε.Π.)/Ο.Π.
100 700.000,00€
 
 
Αγροτικός Συνεταιρισμός Μακροχωρίου «Ερμής»
Αγροτικός Συνεταιρισμός  Μακροχωρίου «Ταξιάρχης»
Αγροτικός Συνεταιρισμός ΜΙΕΖΑ ΦΡΟΥΤ
Αγροτικός Φρουτοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Ειρηνούπολης « Αίας»
Αγροτικός Συναιτερισμός Οπωροκηπευτικός «Άγιος Κωνσταντίνος» Διαβατού
Α.Σ «Αγία Κυριακή» Νησελίου
Γεωργοκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Ο Άγιος Χριστόφορος» Πολυπλατάνου Νάουσας
Α.Σ Ροδακινοπαραγωγών  «Προοπτική» Μακροχωρίου
Αγροτικός Γεωργοκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Η Ομόνοια» Αγγελοχωρίου Νάουσας
Αγροτικός Συνεταιρισμός « Η Φρουτοπηγή» Δοβρά
Αγροτικός Συνεταιρισμός «Εύφορη Γη»
Α.Σ «Ο Ζυγός» Δοβρά