Αρχείο

Του Λάζαρου Τσαβδαρίδη
 
 
Με έκπληξη και αγανάκτηση διάβασα την ανακοίνωση - “διαμαρτυρία” του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, για τη διαφορά των κριτηρίων αναγνώρισης των Ομάδων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών της Ημαθίας από άλλες όμορες περιοχές, στην οποία “καλούν” (όπως αναφέρουν επί λέξη) τους Βουλευτές “να πάρουν θέση και να κινητοποιηθούν άμεσα” για την επίλυση του θέματος, αλλιώς, όπως οι ίδιοι αναφέρουν “θα τα πούμε στους δρόμους”. Η ανακοίνωση τους βγήκε την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ.
Θα έπρεπε να γνωρίζουν οι διοικούντες του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, αν όντως ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών, όπως ισχυρίζονται και όχι με τη δημιουργία εντυπώσεων, ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα, μοναδικός εκ των τεσσάρων βουλευτών της Ημαθίας, έχω ήδη διαμαρτυρηθεί εντονότατα προφορικά στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνη την επομένη ημέρα δημοσίευσης του σχετικού ΦΕΚ, ήτοι στις 12 Δεκεμβρίου 2014, και έχω καταθέσει σχετική ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Βουλή των Ελλήνων ΗΔΗ από την ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ σύμφωνα με την οποία ζητάω να αρθεί αυτή η άδικη αντιμετώπιση του αγροτικού κόσμου της Ημαθίας και να ισχύσουν και για την Ημαθία, όπως είναι δίκαιο, τα ίδια ακριβώς κριτήρια αναγνώρισης Ομάδων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών με αυτά που ισχύουν στην Πέλλα και στην Πιερία.
 
Δηλαδή, τη διαμαρτυρία και την ερώτηση για το σημαντικό αυτό ζήτημα, τις έκανα ΕΠΤΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΡΙΝ οι διοικούντες του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας θυμηθούν να το “απαιτήσουν” από τους Βουλευτές προκειμένου να μην “τα πούμε στους δρόμους”, όπως ισχυρίζονται σε μία ανακοίνωση που προφανώς δεν συντάχθηκε με στόχο να αναδειχθεί το πρόβλημα, αλλά με στόχο να αναδειχθούν οι συντάκτες της.
 
Κύριοι. Η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος δεν είναι απλά θέμα μίας ερώτησης όπως και ΑΜΕΣΑ ΕΠΡΑΞΑ ήδη από την ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ, χωρίς να περιμένω να μου το ζητήσει ή να μου το απαιτήσει κανένας. Γιατί θέλω να τιμώ τον ρόλο μου σα Βουλευτής αυτού του τόπου και κυρίως να τιμώ όλους όσους με επέλεξαν να τους αντιπροσωπεύω στα κέντρα των αποφάσεων. Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω τις επαφές, τις συναντήσεις και τις πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να αρθεί η συγκεκριμένη αδικία για τον αγροτικό κόσμο της Ημαθίας. Σε αυτή την προσπάθεια είχα την ελπίδα ότι θα συνδράμουμε όλοι. Δυστυχώς όμως εσείς, για λόγους που οι ίδιοι ξέρετε, αποφασίσατε οψίμως να με καλέσετε και εμένα ανάμεσα σε άλλους, να αναλάβω πρωτοβουλίες τις οποίες ΗΔΗ έχω αναλάβει και για τις οποίες μάλιστα είναι ενημερωμένοι λεπτομερώς οι αγρότες της Ημαθίας εκτός ίσως από εσάς που εθελοτυφλείτε. Δυστυχώς, αντί να καλλιεργείτε τη γη, προτιμάτε απλά να καλλιεργείτε εντυπώσεις.
 
Υ.Γ.
Προς ενημέρωση των διοικούντων του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας αλλά και προς υπενθύμιση των πολιτών της Ημαθίας, σας παραθέτω την ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή των Ελλήνων ήδη από την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.
 
«Κύριε Υπουργέ,
 
Στο ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 3336 στις 11 Δεκεμβρίου 2014, δημοσιεύθηκε η Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσον αφορά την αναγνώριση Ομάδων Παραγωγών στον τομέα των Οπωροκηπευτικών. Στην τελευταία σελίδα (38644) και συγκεκριμένα στο Παράρτημα 4 της συγκεκριμένης δημοσιευθείσας απόφασης, διαβάσαμε με έκπληξη τα κριτήρια αναγνώρισης Ομάδων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών, στα οποία γίνεται μία άνευ καμίας λογικής εξηγήσεως και επιχειρηματολογίας διάκριση του ελαχίστου αριθμού παραγωγών Ομάδων Παραγωγών καθώς και της Ελάχιστης Αξίας Εμπορεύσιμης Παραγωγής (ΑΕΠ) Ομάδων Παραγωγών ανά Περιφερειακή Ενότητα, η οποία δημιουργεί πολλαπλές απορίες για την αντικειμενικότητα και την λειτουργικότητα της.
 
Πιο συγκεκριμένα, ενώ για τις περιφερειακές ενότητες της Αχαΐας, της Ηλείας, της Κορινθίας, της Πρέβεζας, της Πιερίας, της Καστοριάς και της Πέλλας, προβλέπονται ως κριτήρια αναγνώρισης Ομάδων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών ο ελάχιστος αριθμός των 100 Παραγωγών και η ελάχιστη αξία εμπορεύσιμης Παραγωγής στα 0,7 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή, στην όμορη της Πέλλας (από την οποία και κατάγεστε) και της Πιερίας Περιφερειακή Ενότητα της Ημαθίας, ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΗΝ, προβλέπονται ως κριτήρια αναγνώρισης Ομάδων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών ο ελάχιστος αριθμός των 300 Παραγωγών και η ελάχιστη αξία εμπορεύσιμης Παραγωγής στα 2,7 εκατομμύρια ευρώ!!!
 
Η αυθαίρετη αυτή διάκριση, έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και μεγάλες αντιδράσεις στο σύνολο του αγροτικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής, η οποία έχει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα σε εξαγωγές νωπών φρούτων και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα, εξυπηρετεί εκατοντάδες παραγωγικές επιχειρήσεις με εισαγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες που λειτουργούν στα όρια της.
 
Με τα δεδομένα αυτά, όπως συγκεκριμενοποιούνται στο εν λόγω ΦΕΚ, οι αγρότες της Ημαθίας σε αντίθεση με αυτούς της Πέλλας που καλλιεργούν ακριβώς τα ίδια προϊόντα, αλλά και όλων των υπόλοιπων περιοχών της χώρας, εμποδίζονται απροκάλυπτα αλλά και άδικα από ένα σύνολο επιλέξιμων δράσεων που μπορούν αν ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τις Ομάδες Παραγωγών, οι οποίες και έχουν σχέση με τον προγραμματισμό της παραγωγής, τη βελτίωση και τη διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος, τη βελτίωση της εμπορίας, την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων, τα είδη δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και τις δράσεις για την κατάρτιση των αγροτών και των λοιπών συμβουλευτικών υπηρεσιών σε αυτούς.
 
Ως εκ τούτου, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
- Με ποια λογική και με ποιο πνεύμα επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα κριτήρια αναγνώρισης των Ομάδων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών για την Ημαθία;
 
- Γιατί υπάρχει αυτή η άδικη διάκριση ανάμεσα στους όμορες Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας;
 
- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προχωρήσει το Υπουργείο προκειμένου να αρθεί αυτή η πασιφανώς άδικη αντιμετώπιση του αγροτικού κόσμου της Ημαθίας και να ισχύσουν και για την Ημαθία, όπως είναι δίκαιο, τα ίδια ακριβώς κριτήρια αναγνώρισης Ομάδων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών με αυτά που ισχύουν στην Πέλλα και στην Πιερία;»